[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia
booohal - 28-10-2016, 13:01
O ile dobrze kojarzę to Novol odsunął się od możliwości wrzucania epo na reaktywny.
Marcino - 28-10-2016, 13:17
Dokłądnie tak...
adm78 - 29-10-2016, 13:30
booohal napisał/a: | O ile dobrze kojarzę to Novol odsunął się od możliwości wrzucania epo na reaktywny. |
Znowu uogólnienie, odsunął sie w gamie własnych produktów i po drugie novol to nie wyrocznia.
Widziałem stare bmw 6 tak zabezpieczone przed czteroma laty i spod wygląda super, nic nie odłazi i zero rudej, żadnych ubytków w powloce. Dlatego sam sie zgodzilem na takie rozwiązanie.
Zdam relacje po zimie.
kaczka81s - 29-10-2016, 21:58
adm78 napisał/a: | Widziałem stare bmw 6 tak zabezpieczone przed czteroma laty i spod wygląda super |
Po mojemu to nie ma co porównywać niemieckich blach do japońskich. Mam obecnie BMW (jeszcze nie zabezpieczoną) i ogólnie buda jest zdrowa, ma jakieś drobiazgi, których na razie nie ruszam. Rok temu zabrałem się za drobiazgi w Subaru i skończyło się na grubej robocie, gdzie Subarka 5lat młodsza.
Ja wiem jedno pod względem blacharskim to się Japońce nie popisali
booohal - 30-10-2016, 22:51
adm78 napisał/a: | odsunął sie w gamie własnych produktów |
A w gamie czyich miał się odsunąć?
Bartekkita - 02-11-2016, 12:03
Marcino, powiedz mi jeszcze ile warstw stosujesz? Rozumiem, że nakładasz pędzlem?
Garaż zawsze może być większy, a to żeby był dostęp z przodu i z tyłu, żeby się dało otworzyć drzwi z dwóch stron, żeby wstawić podnośnik itd. itd.
Marcino - 02-11-2016, 19:15
Dałem dwie warstwy Elastometal pedzlem. Na to dam jeszcze Nouxudol 900 bo mam kupiony tak samo jak 700 w profile zamknięte.
Zastanawiam się czy we wnęki kół nie dać Nouxudola 1600 albo APP u210 2 in1 który chce dać na progi za kołem jako baranek i polakierować.
Bartekkita - 03-11-2016, 11:49
Marcino, daj sobie coś na ranty błotników. Tylko nie Noxudol 900, bo on strasznie długo łapie piach i kiepsko to wygląda potem.
Marcino - 03-11-2016, 12:01
Mówisz o rantach wewnatrz... Może ten APP u210 i polakierować to nie bedzie się odznaczał a zabezpieczy.
Czym pomalować wypiaskowane wahacze? Dam chyba reaktywny bo nie wszedzie doszło, ale co na to pożniej? Poiluretan, chlorokauczuk czy ten Elastometal?
Bartekkita - 04-11-2016, 00:11
Mówie o tym rancie jak i tej wewnętrznej jego krawędzi: http://images76.fotosik.p...ea2ed58705c.jpg
Zapomniałem Ty masz jeszcze lakierowanie przed sobą. To dawaj baranka i w kolor
Wahacze możesz dać podkład epoksyd i na to konserwa, albo sam ten elastometal.
mkm - 04-11-2016, 02:24
Nie stosuje się epoksydu na reaktywny!
Novol walnął kilka lat temu taki błąd w swoich kartach, ba! błędnie szkolił! a potem niezbyt chętnie przyznał się do błędu tworząc różne mity, teorie, zabiegi, żeby jakoś wyjść z twarzą, bo szkód przez to narobił mnóstwo...
Przez tyle lat się to ciągnie...
Pamiętam jakie swego czasu było święte oburzenie Novolowych techników, gdy zwracało się uwagę, że chyba coś pokiełbasili....
Marcino - 04-11-2016, 08:34
Wewnętrzna krawędz jest zapodkłądowana epoxydem na 3 warstwy, poóżniej jest skleojone wewnetrzne i zewnętrzne nadkole na masę poliuretanową i uszczelnione masą na pędzel dodatkowo. Na to wszytko jest zamalowane Elastometalem i jeszcze chce konserwacje prysnać z pstoletu.
Wachacze chyba walne cynkiem w spray'u bo mam i na to albo ten elestomtal, albo mam jakś inną farbę czarną w połysku:)
Bizi78 - 04-11-2016, 09:29
Marcino napisał/a: | Wewnętrzna krawędz jest zapodkłądowana epoxydem na 3 warstwy, poóżniej jest skleojone wewnetrzne i zewnętrzne nadkole na masę poliuretanową i uszczelnione masą na pędzel dodatkowo. Na to wszytko jest zamalowane Elastometalem i jeszcze chce konserwacje prysnać z pstoletu. |
Jestem ciekawy ile mu przybędzie kg po takich zabiegach .
Marcino - 04-11-2016, 09:37
Bizi78 napisał/a: | Jestem ciekawy ile mu przybędzie kg po takich zabiegach . |
Szkoda ze nie wazyłem ile rdzy odbiłem z samochodu... ale było tego z kawaląteczkami "blachy" ze 4x po dobre pół wiadra po tynku..:)
Bartekkita - 05-11-2016, 00:54
mkm napisał/a: | Nie stosuje się epoksydu na reaktywny!
|
MKM, mógłbyś rozjaśnić jeszcze czy nie stosuje się na elementy do lakierowania, czy ogólnie się nie stosuje? Jeśli tak to co grozi?
|
|
|