To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

booohal - 28-10-2016, 13:01

O ile dobrze kojarzę to Novol odsunął się od możliwości wrzucania epo na reaktywny.
Marcino - 28-10-2016, 13:17

Dokłądnie tak...
adm78 - 29-10-2016, 13:30

booohal napisał/a:
O ile dobrze kojarzę to Novol odsunął się od możliwości wrzucania epo na reaktywny.

Znowu uogólnienie, odsunął sie w gamie własnych produktów i po drugie novol to nie wyrocznia.
Widziałem stare bmw 6 tak zabezpieczone przed czteroma laty i spod wygląda super, nic nie odłazi i zero rudej, żadnych ubytków w powloce. Dlatego sam sie zgodzilem na takie rozwiązanie.
Zdam relacje po zimie.

kaczka81s - 29-10-2016, 21:58

adm78 napisał/a:
Widziałem stare bmw 6 tak zabezpieczone przed czteroma laty i spod wygląda super

Po mojemu to nie ma co porównywać niemieckich blach do japońskich. Mam obecnie BMW (jeszcze nie zabezpieczoną) i ogólnie buda jest zdrowa, ma jakieś drobiazgi, których na razie nie ruszam. Rok temu zabrałem się za drobiazgi w Subaru i skończyło się na grubej robocie, gdzie Subarka 5lat młodsza.
Ja wiem jedno pod względem blacharskim to się Japońce nie popisali :evil:

booohal - 30-10-2016, 22:51

adm78 napisał/a:
odsunął sie w gamie własnych produktów

A w gamie czyich miał się odsunąć? :lol:

Bartekkita - 02-11-2016, 12:03

Marcino, powiedz mi jeszcze ile warstw stosujesz? Rozumiem, że nakładasz pędzlem?

Garaż zawsze może być większy, a to żeby był dostęp z przodu i z tyłu, żeby się dało otworzyć drzwi z dwóch stron, żeby wstawić podnośnik itd. itd. :P

Marcino - 02-11-2016, 19:15

Dałem dwie warstwy Elastometal pedzlem. Na to dam jeszcze Nouxudol 900 bo mam kupiony tak samo jak 700 w profile zamknięte.
Zastanawiam się czy we wnęki kół nie dać Nouxudola 1600 albo APP u210 2 in1 który chce dać na progi za kołem jako baranek i polakierować.

Bartekkita - 03-11-2016, 11:49

Marcino, daj sobie coś na ranty błotników. Tylko nie Noxudol 900, bo on strasznie długo łapie piach i kiepsko to wygląda potem.
Marcino - 03-11-2016, 12:01

Mówisz o rantach wewnatrz... Może ten APP u210 i polakierować to nie bedzie się odznaczał a zabezpieczy.

Czym pomalować wypiaskowane wahacze? Dam chyba reaktywny bo nie wszedzie doszło, ale co na to pożniej? Poiluretan, chlorokauczuk czy ten Elastometal?

Bartekkita - 04-11-2016, 00:11

Mówie o tym rancie jak i tej wewnętrznej jego krawędzi: http://images76.fotosik.p...ea2ed58705c.jpg
Zapomniałem Ty masz jeszcze lakierowanie przed sobą. To dawaj baranka i w kolor ;)

Wahacze możesz dać podkład epoksyd i na to konserwa, albo sam ten elastometal.

mkm - 04-11-2016, 02:24

Nie stosuje się epoksydu na reaktywny!

Novol walnął kilka lat temu taki błąd w swoich kartach, ba! błędnie szkolił! a potem niezbyt chętnie przyznał się do błędu tworząc różne mity, teorie, zabiegi, żeby jakoś wyjść z twarzą, bo szkód przez to narobił mnóstwo...
Przez tyle lat się to ciągnie... :roll:
Pamiętam jakie swego czasu było święte oburzenie Novolowych techników, gdy zwracało się uwagę, że chyba coś pokiełbasili....

Marcino - 04-11-2016, 08:34

Wewnętrzna krawędz jest zapodkłądowana epoxydem na 3 warstwy, poóżniej jest skleojone wewnetrzne i zewnętrzne nadkole na masę poliuretanową i uszczelnione masą na pędzel dodatkowo. Na to wszytko jest zamalowane Elastometalem i jeszcze chce konserwacje prysnać z pstoletu.

Wachacze chyba walne cynkiem w spray'u bo mam i na to albo ten elestomtal, albo mam jakś inną farbę czarną w połysku:)

Bizi78 - 04-11-2016, 09:29

Marcino napisał/a:
Wewnętrzna krawędz jest zapodkłądowana epoxydem na 3 warstwy, poóżniej jest skleojone wewnetrzne i zewnętrzne nadkole na masę poliuretanową i uszczelnione masą na pędzel dodatkowo. Na to wszytko jest zamalowane Elastometalem i jeszcze chce konserwacje prysnać z pstoletu.

Jestem ciekawy ile mu przybędzie kg po takich zabiegach 8) .

Marcino - 04-11-2016, 09:37

Bizi78 napisał/a:
Jestem ciekawy ile mu przybędzie kg po takich zabiegach .

Szkoda ze nie wazyłem ile rdzy odbiłem z samochodu... ale było tego z kawaląteczkami "blachy" ze 4x po dobre pół wiadra po tynku..:)

Bartekkita - 05-11-2016, 00:54

mkm napisał/a:
Nie stosuje się epoksydu na reaktywny!

MKM, mógłbyś rozjaśnić jeszcze czy nie stosuje się na elementy do lakierowania, czy ogólnie się nie stosuje? Jeśli tak to co grozi?