To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - obsługa niemowląt i starszych dzieci :)

rene74 - 01-03-2013, 14:06

tomek84 napisał/a:
juz pisalem gdzies, że ludzie do przywilejów nie dorośli

Święte słowa!

Ale druga sprawa, ze prawo niestety daje takie możliwości...

Tomek - 01-03-2013, 14:08

rene74 napisał/a:

Ale druga sprawa, ze prawo niestety daje takie możliwości...

tylko problem, że jeden skorzysta z takiej ew. luki, drugi nie
np. w USA dziecko w ogóle nie wpadnie na pomysł ściągania na sprawdzianie, u nich to jest nie do pomyślenia, inna mentalność

a stworzenie szczelnego prawa jest chyba niemożliwe

rene74 - 01-03-2013, 14:15

tomek84 napisał/a:
dla nas priorytetem są jak największe koła i dobra amortyzacja, bo mieszkamy na wsi

:D
No to ja bym wzięła X-landera XA albo X-move :)
To jedyna polska firma której ufam :) No moze jeszcze Navington (model Cadet mi się podoba).

Reszta fo wózki zagraniczne... Maxi Cosi Mura na przykład....

[ Dodano: 01-03-2013, 14:17 ]
Cytat:
tylko problem, że jeden skorzysta z takiej ew. luki, drugi nie

Dokładnie, mam koleżankę w Szwecji, żyje w luźnym związku i tam z ulg korzystają na prawdę samotni. Głupio byłoby jej tak kłamać....

Tomek - 01-03-2013, 14:22

rene74 napisał/a:

No to ja bym wzięła X-landera XA albo X-move :)

małe kółeczka
ponoć słabe zawieszenie jak na wiejskie drogi i tylko rok gwarancji na to zawieszenie, tego się boję u nas

rene74 napisał/a:
Navington (model Cadet mi się podoba).

ten sam problem, małe koła

a i oba chyba bez amortyzacji, nie ?

[ Dodano: 01-03-2013, 14:24 ]
rene74 napisał/a:

Dokładnie, mam koleżankę w Szwecji, żyje w luźnym związku i tam z ulg korzystają na prawdę samotni. Głupio byłoby jej tak kłamać....

a ja kiedyś byłem na weselu i byli ludzie mieszkający we Francji (Polacy) i coś tam opowiadali, że się we Francji łapią na jakiś tam pakiet socjalny
i ktoś się ich zapytał, czy w Polsce też biorą zapomogę rodzinną (no bo w sumie mogliby, bo przecież nie pracują) i wielce się ten ktoś zdziwił, że nie biorą, bo to przecież nieuczciwe by było

rene74 - 01-03-2013, 14:31

Cytat:
małe kółeczka
ponoć słabe zawieszenie jak na wiejskie drogi i tylko rok gwarancji na to zawieszenie, tego się boję u nas

Nie wiem jak z gwarancją ale co do kółek to się mogłabym sprzeczać :)
Znajomi mieli XA nad morzem i sprawdził się rewelacyjnie zarówno na plaży jak i na leśnych wyboistych ścieżkach :D

Tomek - 01-03-2013, 14:40

przed zakupem tak czy tak wybierzemy się do sklepu, żeby pomacać
i zobaczyć co jak się składa

jaca71 - 01-03-2013, 15:04

tomek84 napisał/a:
np. w USA dziecko w ogóle nie wpadnie na pomysł ściągania na sprawdzianie, u nich to jest nie do pomyślenia, inna mentalność

jeden z wielu mitów. nawet nie wiesz jak Amerykanie kombinują, nie mówiąc o tym że testy "piszą za nich nauczyciele W-F'u".

Tomek - 01-03-2013, 15:05

jaca71 napisał/a:
tomek84 napisał/a:

jeden z wielu mitów. nawet nie wiesz jak Amerykanie kombinują, nie mówiąc o tym że testy "piszą za nich nauczyciele W-F'u".

mam dużą rodzinę w USA, więc zasadniczo wiem co mówię
prędzej przyniesie narkotyki do szkoły niż będzie ściągał

jaca71 - 01-03-2013, 15:06

tomek84, Polaków? Czy Amerykanów?
Tomek - 01-03-2013, 15:10

jaca71 napisał/a:
tomek84, Polaków? Czy Amerykanów?

Polaków i takich 50/50

[ Dodano: 01-03-2013, 15:13 ]
może gdzieś w pewnych kręgach się ściąga, w zależności od grup etnicznych, o czym też nigdy nie słyszałem
ale generalnie nawet jak się z nastolatkami pogada, to początkowo nie wiedzą nawet o co pytasz
także jeśli ktoś ściąga to będzie to np. 1%, w Polsce 1% nigdy by tego nie zrobiła

jaca71 - 01-03-2013, 15:23

tomek84, nie chodzi o zapuszczanie żurawia czy klasyczne ściągi trzymane na kolanie. tam sprawdziany wyglądają zupełnie inaczej = testy. Średnio inteligentny człowiek zda je na A, a reszta nawet nie wie jak napisać ściągę. Chodziło mi raczej o kombinowanie jak zaliczyć, jak przepłynąć przez szkołę nie męcząc się zbytnio.
Swego czasu tez myślałem że przeciętny Amerykanin to ciamajda, kretyn bezradny np. w polskich warunkach. Jakże się myliłem, są sprytni, na swój sposób inteligentny i kombinują zdecydowanie bardziej niż Polacy. Nie mówiąc o tym że milioner potrafi tydzień kombinować jak zaoszczędzić 50 centów. Ale fakt w większości jest to granicy prawa i nie polega na kradzieży czy też oszustwie...

Tomek - 01-03-2013, 15:24

prosto z USA (od kolegi z firmy):
- not very common, but it may happen

[ Dodano: 01-03-2013, 15:26 ]
jaca71 napisał/a:

tomek84, nie chodzi o zapuszczanie żurawia czy klasyczne ściągi trzymane na kolanie. tam sprawdziany wyglądają zupełnie inaczej = testy. Średnio inteligentny człowiek zda je na A

temu nie przecze

jaca71 napisał/a:
Chodziło mi raczej o kombinowanie jak zaliczyć, jak przepłynąć przez szkołę nie męcząc się zbytnio.

kombinować tak
ale już jawnie oszukiwać to rzadziej

ps. kolega twierdzi, że jeśli już ściągają to jeden od drugiego, nie ze ściąg
ale EOT, to nie temat o nastolatkach

Jackall - 01-03-2013, 16:25

jaca71 napisał/a:
W przeciwnym przypadku, czyli braku wcześniejszego umycia jakże ważnej części ciała, mogłoby nastąpić kąpanie dziecka w gnojowicy
Nie żebym się czepiał i chciał na siłę zniechęcić do wiaderka ale w filmiku który wstawił Tomek w 6:40 mówią, że dzieci bardzo często robią kupę w wiaderku więc gdzie jest czyściej? :P

A twierdzenie, że dziecko może się wyślizgnąć w wanience jest co najmniej dziwne... Chociaż pewna pani też twierdzi, że się jej córeczka z kocyka wyślizgnęła :cry:

Myślę, że to całe hura na wiaderka jest na rękę głównie producentowi bo patrząc na alledrogo kosztuje ok 100 a zwyczajna wanienka 20-30.

jaca71 - 01-03-2013, 16:53

Jackall napisał/a:
Nie żebym się czepiał i chciał na siłę zniechęcić do wiaderka ale w filmiku który wstawił Tomek w 6:40 mówią, że dzieci bardzo często robią kupę w wiaderku więc gdzie jest czyściej? :P

Ale zdanie potem pada słowo że należy wodę wymienić :P

Jackall - 01-03-2013, 17:17

jaca71 napisał/a:
Ale zdanie potem pada słowo że należy wodę wymienić
a przy myciu w wanience bez użycia chusteczek nawilżanych zostawiasz taką wodę na pamiątkę? :P no oczywiście zmienia się wodę, co nie zmienia faktu, że taka sytuacja w wiaderkach występuje często.