Nasze Miśki - Jak wino...
Owczar - 18-11-2011, 01:35
sveno napisał/a: | spalanie w mieście na krótkich odcinkach (do pracy mam 3km) poprostu przeraża i nie mówie tu o chwilowym tylko o średnim bo jest na poziomie 14-16l |
No cóż.. Teraz wiesz jak to jest. W czystym cyklu miejskim po odpięciu tylnych sond mam póki co poprawę i spalanie 16,7 tylko po mieście Zobaczę jak będzie dalej.
W tych temp na lpg przełącza mi się po chwili, a spalanie na zimnym jest ogromne. Muszę naprawić webasto bo w sumie i w dupę zimno
Rafal_Szczecin - 18-11-2011, 08:25
moj teraz na odcinkach 2,5km spala kolo 17-18 400 m przed praca przelacza sie na gaz
sveno - 18-11-2011, 19:05
dobra, dosyć już o tym spalaniu
Jak pisałem wcześniej w nowe zegary z VRa wstawiłem brakujące ikony ze starych zegarów, ale w pełnym słońcu padającym na zegary widać było te łatki-tak nie może być pomyślałem, rozmontowałem zegary i zeskanowałem tarczę i poddałem obróbce w Paintcadzie (celowo, bo chciałem dokładnie poprawić pixel po pixelu) oto efekt:
obraz w małej rozdzielczości na potrzeby forum, w rzeczywistości był zeskanowany w rozdzielczości 600dpi więc było co poprawiać, oczywiście poprawiłem na nich co nieco czyli: ikona długich świateł, rezerwa, część od automatu i kilka innych smaczków typu napisy GALANT i V6 teraz muszę znaleźć drukarnie gdzie drukują na pleksi 1mm lub cieńszej, bo folia odpada. Mam nadzieje, że wyjdzie tak jakbym tego chciał, jak nie, zawsze mogę wrócić do starej tarczy no i jeszcze jeden plus, jak to wypali, to stąd już krótka droga do przerabiania analogowych zegarów na HC-tania alternatywa.
Jak si podoba?
fj_mike - 18-11-2011, 19:09
sveno napisał/a: | Jak si podoba? |
RB bym za to dostał
Bardzo, bardzo fajne
Wrzuć sobie logo mitsumaniaków w tarcze
k@rol - 18-11-2011, 19:53
trzymam kciuki za zegary, wygląda świetnie, poza tym to ładny gal
Owczar - 18-11-2011, 20:28
Efekt super, ale z wydrukiem może być problem. Oryginalne zegary HC mają podobno kilka warstw... Będą prześwity. Zresztą w zwykłych zegarach mocne podświetlenie powoduje prześwity...
sveno - 19-11-2011, 11:01
fj_mike, k@rol, thx fj_mike napisał/a: | Wrzuć sobie logo mitsumaniaków w tarcze | nie da rady, nie ma gdzie Owczar napisał/a: | Będą prześwity. Zresztą w zwykłych zegarach mocne podświetlenie powoduje prześwity... | znaczy, że czarna tarcza zaczęła świecić w Twoich HClook?
Owczar - 19-11-2011, 12:16
Aż tak to nie tylko kontrast nie był aż tak wysoki...
m6riano - 20-11-2011, 08:28
sveno napisał/a: | Jak si podoba? |
Kozaczyna..;-)
sveno - 23-11-2011, 23:06
nie wiedziałem, że będą aż takie problemy z wydrukowanie tej tarczy większość zakładów w Krakowie krzyczy sobie lekko mówiąc chore sumy, o ile koszt materiału czyli plexa 1mm jest bardziej niż ok bo 10zł o tyle wydruk już krzyczą za 50-70zł!!! Ok gdybym wiedział, że wydrukuje raz i będzie dobrze, ale znając życie na pewno tak nie będzie. 2 zakłady które przez telefon wyceniły całość na 30zł na miejscu odmówiły wykonania usługi bo... to nielegalne i oni do tego ręki nie przyłożą aż dziwne, że w Polsce w czasach kryzysu ktoś odmawia sobie zarobku bo to nielegalne a jak dzwonie po innych miastach np. Szczecin to tam nie mają problemu i ceny 2-3 razy niższe niż w Krk, za to przesyłkę poprzez PP wyceniają na 30-40zł za kawałek plexy o wymiarach 20x40cm paranoja, w przyszłym tygodniu uderzę na Wieliczkę, nie poddam się tak łatwo
Z kolejnych nowości: UKP zdenerwował (to baaaaardzo delikatnie powiedziane, bo aż się prosi o słowo za które bym dostał RB) mnie dzisiaj maksymalnie, stałą VSS już kiedyś skalibrowałem na 392 i błąd jest rzędu 0.1km na 200km pomiędzy tym co pokazuje UKP a liczy drogomierz. Wczoraj wypadła mi niespodziewana trasa 150km w jedną stronę, dzisiaj powrót. Wcześniej wykalibrowałem stałą wtrysku na 487 i błąd spalania wynosił około 2-3%. Dzisiaj wracam, zajeżdżam na tego samego Orlena, z wielkim bananem na mordzie bo UKP pokazuje średnie na poziomie 9.2l (zazwyczaj na tej trasie miałem spalanie rzędu 11l bo to góry i kiepskie drogi) zatankowałem i liczę spalanie a tu wynik 10.3l i tak nie jest źle jeżeli chodzi o samo spalanie, zwłaszcza, że nie karawaniłem i auto załadowane, ale zdenerwowałem się na UKP!!! Czemu przy 2 ostatnich tankowaniach miałem błąd 3% i delikatnie go korygowałem, a teraz nagle prawie 11%??? I tak stała wtrysku mam sporo wyższą niż np. Deejay (on ma 466) a teraz jakbym chciał skorygować moją to wychodzi około 530!!! Filtry? Niedawno wymieniałem. Normalnie ręce opadają. Czy wam po wykalibrowaniu bład spalania po każdym tankowaniu wychodzi na podobnym-stałym poziomie?
Owczar - 23-11-2011, 23:28
A ja mam teraz stałą równą 444
Na duże rozrzuty w spalaniu może mieć wpływ źle ustawiony mnożnik. Jeśli w pewnym punkcie pracy korekty są na plus, a w innym są na minus to np jazda po mieście i jazda w trasie będzie generowała zupełnie inne wyniki.
Stała wtrysku dla LPG będzie zależna od regulacji gazu. Podejrzewam, że masz na bogato w jakimś zakresie i ECU skraca wtryski PB, ale za to czasy wtrysków gazu są dużo dłuższe. Stąd taka duża stała dla LPG.
Juiceman - 24-11-2011, 00:06
sveno napisał/a: | nie wiedziałem, że będą aż takie problemy z wydrukowanie tej tarczy większość zakładów w Krakowie krzyczy sobie lekko mówiąc chore sumy, o ile koszt materiału czyli plexa 1mm jest bardziej niż ok bo 10zł o tyle wydruk już krzyczą za 50-70zł!!! |
A nie lepiej kupić zwykłą folię drukarki druknąć to na swojej drukarce ew. laserowej jeśli masz? i w najgorszym razie nakleić to na plexy jeśli nie znajdziesz odpowiednio grubej folii ?I takie mam pytanie czemu to jest nie legalne pierwsze słyszę.
sveno - 24-11-2011, 01:11
Owczar napisał/a: | A ja mam teraz stałą równą 444 | nie dobijaj mnie chociaż tak sobie teraz myślę, że wyższa stała wtrysku nie oznacza w praktyce większego spalania bo z tego co czytam na forum, to mój Gal jest jednym z bardziej ekonomicznych
Juiceman napisał/a: | A nie lepiej kupić zwykłą folię drukarki druknąć to na swojej drukarce ew. laserowej jeśli masz? | a Ty myślisz, że jako student to co pierwsze zrobiłem? Pierwsze co to do punktu ksero i dawaj, problem w tym, że nigdzie nie mają foli w formacie A3 (na A4 nie wejdzie) znaczy sie są takie folie, ale są one cięte z rolki, nawet kilka drukarni w Krk ma je, ale drukują tylko w technologii UV i cenią się strasznie. Można podzielić na pół i próbować łączyć, ale nie będzie to estetyczne. Kolejny problem to taki, że drukowanie na plexi odbywa się na dużym ploterze stołowym, umożliwia to położenie 2-3 lub więcej warstw tuszu bez przesunięć, a na tych kilku warstwach zależy mi najbardziej. Juiceman napisał/a: | czemu to jest nie legalne | też się grubo zdziwiłem, ale w dwóch zakładach powiedzieli mi dokładnie to samo: "ingerencja w zegary jest nielegalna, stwarza ryzyko oślepienia, w razie wypadku, jeżeli ktoś się dopatrzy to ma Pan dużo problemów a my (drukarnia) razem z Panem. To tak samo jak przerabianie świateł w samochodzie" w pierwszym zakładzie kłóciłem się, bo tak samo tarcze indiglo są nielegalne a masa ludzi je zakłada. W drugim chciałem się wycwanić i powiedziałem, że to na pracę inżynierską, że gokarta robimy, że nie będzie jezdził po drogach publicznych, że mu chcemy wstawić zegary, koleś obejrzał bitmapę i zapytał po co mi w gokarcie kontrolki od tempomatu, ABSu i otwartych drzwi? padłem
Owczar - 24-11-2011, 01:15
sveno napisał/a: | nie dobijaj mnie chociaż tak sobie teraz myślę, że wyższa stała wtrysku nie oznacza w praktyce większego spalania bo z tego co czytam na forum, to mój Gal jest jednym z bardziej ekonomicznych |
Dokładnie. Stała zależy od mapy LPG. Kupuj kabelek staga i będziemy analizować mapy
No to szkoda, że takie problemy z tymi zegarami. Chętnie bym sobie przedrukował na EU
sveno - 24-11-2011, 01:42
Owczar napisał/a: | Kupuj kabelek staga i będziemy analizować mapy | Analizować tak, zmieniać nie. jest dobrze i nie chcę popsuć
Owczar napisał/a: | Chętnie bym sobie przedrukował na EU | i pewnie nie tylko Ty ale pomyśl, jeżeli to wypali, jakie to możliwości za sobą niesie: w zegarach jest kilka ikonek nieużywanych i kilka miejsc nad pustymi żarówkami przy odrobinie chęci możesz zrobić sobie kontrolkę np. od świateł mijania, od pracującego wentylatora, od odcięcia zapłonu, pracującej klimy, niskiego ciśnienia w kole, czujników cofania i czego Ci tylko do głowy przyjdzie, nie wspominając już o dowolnej manipulacji czcionkami i kolorkami (tylko nie mówcie o tym m6riano, bo zrobi sobie wszystkie kontrolki na niebiesko )
Na kontrolkę od odcięcia zapłonu już mam pomysł: wsiadasz do auta, zapominasz o magicznym przełączniku, przekręcasz kluczyk i na zegarach zapala Ci się na czerwono to:
|
|
|