To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galicjusz V6 i 163 kucyki

Mare - 26-10-2013, 14:09

No gazu pali więcej co nie? to tak cz siak taniej ci wychpdzi ;p
Mare - 15-11-2013, 22:56

pare dni temu nadarzyła się okazja do zbadania możliwości "spalania" mojego miśka.... rezultaty przerosły moje oczekiwania.

Na 207 km trasy misiek spalił 14,36l paliwa. co, biorąc pod uwagę błędy pomp dystrybutora i "zaworka stopu" daje jakieś 7.3 - 7.5l / 100km ^^
Średnia prędkość 120km/h, głównie autostrada :D

Mare - 06-02-2014, 09:05

Po długiej nieobecności, kilka uaktualnień.

Misio ma się dobrze. (kropka) hehe

to tyle...

a tak na poważnie, wielkimi krokami zbliżamy się do wymiany jarzm zacisków przednich, powoli zaczynają mieć luz na prowadnicach. Nie wiem czy to z powodu tego, że jezdziłem na powichrowanych tarczach, czy poprostu ze starości.

Polecam natomiast wymianę tarcz na zimmermann 276x26 . pasują po lekkim szlifie blaszek do zacisków 2tłoczki. Różnica w hamowaniu kolosalna.
180->100 . zero problemów czy bicia czy przegrzewania. Nadmienię też, że test wykonałem przed wielkimi mrozami, ok.10C ;)

Poza tym. Musze w końcu rozebrać mechanizm wycieraczek i nasmarować, doraźne środki nie dają rezultatu na długo.
Czeka mnie też regeneracja maglownicy. Wydaje mi się, że uszczelniacze z prawej strony zaczynają puszczać, kierownica skręca w prawo z powodu mniejszego ciśnienia. Tak mi się wydaje, Co o tym sądzicie.

Polecacie jakiś warsztat w którym dobrze się tym zajmą?

arturj123 - 06-02-2014, 11:49

Mare napisał/a:

deejay ;P

Mare napisał/a:
wymiany jarzm zacisków przednich

Skąd taka diagnoza? Nie słyszałem o przypadku, że to się "zużywało"

Cytat:
Czeka mnie też regeneracja maglownicy. Wydaje mi się, że uszczelniacze z prawej strony zaczynają puszczać, kierownica skręca w prawo z powodu mniejszego ciśnienia. Tak mi się wydaje, Co o tym sądzicie.

Jakie uszczelniacze? Dziwna diagnoza. Może sprawdź (o ile nie sprawdziłeś) na początek: zbieżność, końcówki drążków, wahacze, koło (oponę).

Hugo - 06-02-2014, 13:12

arturj123 napisał/a:
Nie słyszałem o przypadku, że to się "zużywało"
OPj zużywa się i to często. Najprawdopodobniej przez brak gumek na górnych prowadnicach.
Mare - 07-02-2014, 08:53

arturj123 napisał/a:

Mare napisał/a:

deejay ;P

Jak z noclegiem to jadę ;p

arturj123 napisał/a:

Cytat:

Jakie uszczelniacze? Dziwna diagnoza. Może sprawdź (o ile nie sprawdziłeś) na początek: zbieżność, końcówki drążków, wahacze, koło (oponę).

ehh.... długo by tłumaczyć. Podpowiem, że wyszło to po zrobieniu całego zawieszenia i zbieżności, oraz wymiany osłon przegubów. W osłonie był olej z maglownicy. Podczas jazdy z większą prędkością niż 40, kiera zaczyna mi skręcać w prawo, co by się zgrywało z uszkodzonymi uszczelniaczami z prawej strony maglownicy. Taka logika. No nie wspominam o wyczuwalnym luzie ;) Manual serwisowy zdaje się jedynie potwierdzać moje przypuszczenia.

Mare - 07-02-2014, 08:56

Hugo, czy ja dobrze widzę, czy nie dość, że avancowałeś, to jeszcze spryskiwacze zamontowałeś na zderzak? :D
arturj123 - 07-02-2014, 10:32

Taa i jeszcze V6 pod maskę wrzucił:P
Hugo - 07-02-2014, 20:33

Mare napisał/a:
Hugo, czy ja dobrze widzę, czy nie dość, że avancowałeś, to jeszcze spryskiwacze zamontowałeś na zderzak?
Dobrze widzisz :mrgreen:
Mare - 09-02-2014, 00:19

sam skrobałeś? czy to zupełnie nowy nabytek z takowymi modami? :D
Hugo - 09-02-2014, 09:59

Mare, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=77183
Nowy nabytek z grudnia 2012 r., ale zacząłem nim jeździć dopiero w marcu 2013 r. Większość modów sam zrobiłem, min. spryskiwacze reflektorów. Wszystko jest w w/w temacie.

Mare - 02-03-2014, 11:49

ok.....tak więc, ponieważ moje 17 calowe koła razem z oponami letnimi zostały ostatnio za....skradzione z mojej piwnicy, musze kupić opony na lato. Tanie i dobre, bo wydatek całkowicie nieprzewidziany.

Co polecacie? 15" 205/60 ... jaką markę?

Krzyzak - 02-03-2014, 21:44

O masakra... współczuję.
Jeśli chodzi o felgi i nie chcesz jakiegoś kosmosu :) to poszukaj tych 15", co były do tego modelu fabrycznie. Ew. te z E5 - te mam jako zimówki, komplet za 300 zł chyba kupiłem, proste i mocne.
A opony to już co fantazja o portfel pozwala.

Mare - 03-03-2014, 15:29

Same koła zimowe mam, skradziony został setup letni. Teraz zastanawiam się czy pakować w letnie felgi, czy kupić opony 15 i zmieniać na fabrycznych co sezon...
Mare - 10-03-2014, 15:06

Dzisiaj dzięki uprzejmości Michała wymieniłem zużyte już blaszki mocujące klocki hamulcowe :)

Stukaniu nadszedł kres. :)