Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
promatti - 15-03-2014, 22:26
idealnie wpasowane, a ono się chowa jakoś czy jest takie wyjmowane?
mam takie zdanie jak napisałeś na temat marek Goclever itp zdaj jeszcze jaką relację za jakiś czas jak trochę podziałasz z radyjkiem
sveno - 15-03-2014, 22:27
Hugo napisał/a: | czyli tylne amorki, teraz jeszcze pozostaje kupić przednie | kupiłeś? Też szukam i nici.
Hugo - 15-03-2014, 23:10
sveno napisał/a: | Czy monitor da się pochylić pod innym kątem? Nie odbija się w nim szyba? | Nie zauważyłem żeby był regulowany, absolutnie nic się w nim nie odbija. sveno napisał/a: | Nie dali czegoś takiego do radia? | No nie Zaraz będę szukał jakichś uniwersalnych, potrzebuję o wymiarach 180x103 mm. promatti napisał/a: | a ono się chowa jakoś czy jest takie wyjmowane? | Nie, jest takie non stop. W ogóle albo to radio nie ma wymiarów 2 din, albo otwór w konsoli Gala (podejrzewam, ze to drugie ), no i ramka montażowa była idealna na szerokość, ale o 1 cm za wysoka Musiałem odciąć całą górę i po 0,5 cm boków, a radyjko przykręcić od boków wkrętami do ramki (były już otwory). Siedzi jak przyspawane sveno napisał/a: | kupiłeś? Też szukam i nici. | Dobrze, że mi przypomniałeś o nich, 2 minuty temu kupiłem, taniej nie ma chyba nigdzie, znowu wyświetlają się 2 szt. dostępne, bierz póki są Wziąłem na fakturę, więc netto będą w cenie Excel-G, a nawet tańsze.
http://wajbex.pl/partscat...51029~1KYB.aspx
tresorex - 16-03-2014, 12:20
Hugo, ja u siebie też miałem problem z ramką. Stacja weszła dość głęboko tak że zlicowała się z panelem. Oryginalna ramka była dość gruba i gdybym ją zamontował to stacja mocno by wystawała. Dodatkowo z każdej strony jest inna szczelina. Zamówiłem sobie u kolegi który wycina pleksi ramkę z tego właśnie materiału. Wymierzyłem, narysowałem mu w autocadzie i wysłałem żeby wyciął na wymiar z pleksi gr 1mm. Później pomalowałem na czarno i przykleiłem na taśmę dwustronną. Wyglądało całkiem ok (na zdjęciu widać różnicę w fakturze ale na żywo tak nie rzuca się w oczy). Niestety ramka się połamała bo kilka razy zdejmowałem panel. Teraz myślę żeby dać do wycięcia z amelinium w podobnym wymiarze jak tak z pleksi
sveno - 16-03-2014, 12:48
Hugo napisał/a: | bierz póki są | Właśnie zamówiłem, mam nadzieję, że mnie nikt nie uprzedził
Brałeś do tego jakieś osłony i odboje?
Owczar - 16-03-2014, 15:27
Tak polecane kayaby wylaly u mnie po 40kkm. Z tego co rozmawiam z ludźmi, to nie jestem jedyny. Brat w tym samym czasie zrobił na bilsteinach 80kkm i dalej jeździ.
Tomek - 16-03-2014, 17:10
Hugo napisał/a: | Wziąłem na fakturę, więc netto będą w cenie Excel-G, a nawet tańsze. |
nie będą tańsze, bo Excel-G też wziąłbyś na fakturę
Tomek - 16-03-2014, 17:13
sveno napisał/a: |
Właśnie zamówiłem, mam nadzieję, że mnie nikt nie uprzedził |
cały czas mają dostępność: 2
Hugo - 16-03-2014, 18:49
tresorex, dzięki, coś będzie trzeba pokombinować. sveno napisał/a: | Brałeś do tego jakieś osłony i odboje? | Nie potrzebuję. Moje są w idealnym stanie i mam jakieś tam zapasy tomek84 napisał/a: | nie będą tańsze, bo Excel-G też wziąłbyś na fakturę | Chodziło mi o cenę Excel-G brutto tomek84 napisał/a: | cały czas mają dostępność: 2 | I to jest trochę dziwne. Od razu po moim zakupie też wciąż dostępność była 2 szt.
mszolc - 16-03-2014, 20:43
Hugo napisał/a: | I to jest trochę dziwne. Od razu po moim zakupie też wciąż dostępność była 2 szt. |
To taki mały motywator dla tych co się jeszcze wahają. Nigdy nie wiesz czy to przypadkiem nie ostatnia para...
m6riano - 18-03-2014, 17:40
fajnie siedzi..
Hugo - 18-03-2014, 19:54
Tak, ale ramka ozdobna jest konieczna... Niestety z tego co widzę bez konkretnej rzeźby się nie obejdzie Jakby tego było mało okazało się, że radio jest na tyle nietypowe, że nie posiada wymiarów 2 DIN Chyba skończy się na zakupie uniwersalnej ramki ozdobnej i jej docinaniu, klejeniu, szlifowaniu, lakierowaniu, bądź oklejeniu folią i przyklejeniu naokoło radia
Radio ma wymiary 180x103 mm, a dostępne ramki mają wymiary 180x110 lub 188,5x110 mm. Są to wymiary zewnętrze, wewnętrz są za małe Pierwszy przykład: http://allegro.pl/ramka-r...4023085431.html
W sumie teraz znalazłem to: http://allegro.pl/ramka-r...4001405570.html i wymiary wewnętrzne niemal identyczne z wymiarami mojego radia. Chyba to będzie najlepsze.
sveno - 10-11-2014, 16:30
jak tam Galancik? Żyje?
Chyba pora na małą aktualizację
Hugo - 10-11-2014, 23:12
Dziękuję za otwarcie tematu...
sveno napisał/a: | jak tam Galancik? Żyje? | Jakoś się trzyma sveno napisał/a: | Chyba pora na małą aktualizację | Nie wiem od czego zacząć, na pewno o czymś zapomnę...
Z auta jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony, daje niesamowitą frajdę z jazdy i jest całkowicie bezawaryjne, po wymianie kopułki i palca rozdzielacza całkowicie pozbyłem się poszarpywania (a raczej pulsacyjnego przyśpieszania) na zimnym silniku. Zawieszenie wciąż oryginalne (wszystkie wahacze, a nawet łączniki stabilizatora). Nawet na sprężynach H&R -40 mm nie wydaje żadnych dźwięków, a auto prowadzi się bez zarzutu.
1. Kupiłem uniwersalną kieszeń 2 din z ramką od vw i jakoś wpasowałem radio, niestety musiałem ją podszlifować i nie wyglądało to ładnie, więc okleiłem folią carbon 3M. Obecnie folia zaczęła się odklejać na narożnikach, więc trzeba pomyśleć o dorobieniu jakiejś ramki w przyszłości.
2. Udało się kupić oryginalne aluminiowe nakładki na pedały RALLIART:
3. Pokrywy zaworów, uchwyt zbiorniczka wyrównawczego płynu w chłodnicy, uchwyty górne chłodnicy, zamek maski, podstawa akumulatora, mocowanie akumulatora, śrubki osłony silnika oraz ramiona wycieraczek zostały wypiaskowane i polakierowane piecowo na kolor czerwony (przednia pokrywa zaworów, uchwyt zbiorniczka wyrównawczego płynu w chłodnicy, mocowanie akumulatora i śrubki osłony silnika) oraz czarny połysk (ramiona wycieraczek, górne mocowania chłodnicy, podstawa akumulatora oraz zamek maski). Pod maską wygląda teraz tak:
4. Kupiłem komplet 4 amortyzatorów Kayaba Ultra SR i zamontowałem na nie sprężyny H&R, od początku tego sezonu na nich jeżdżę, na początku było bardzo twardo, ale już jest OK:
5. Zapragnąłem wysuwanych spryskiwaczy reflektorów i są, niestety jest problem i brak czasu na jego rozwiązanie, spryskiwacze elegancko się podnoszą, ale lewy ledwo co pryska, a z prawego tylko kapie. Myślałem, ze uszkodziłem spryskiwacze przez ręczne wysuwanie podczas montażu, kupiłem drugi komplet i bez zmian Muszę znowu zdjąć zderzak i sprawdzić spryskiwacze "na krótko" pod wężem prosto z kranu, no i pompkę, czy daje dobre ciśnienie. Przy okazji, miałem fajną sytuacje, jeszcze miałem spryskiwacze z Range Rovera. Zatrzymała mnie Policja: Panie bez pasów Pan jedzie, a do tego, mimo, że słońce świeci, to te światła jakieś za bardzo niebieskie", mówię: takie były. Proszę otworzyć maskę, Pan policjant patrzy i mówi, że wszystko wygląda jak oryginał, do tego są spryskiwacze reflektorów i zobaczył naklejkę na osłonie silnika no i się zaczęło: fajny silnik, ile pali itd. No to mówię, że dużo nie pali, a 200 km/h to jest moment Była kupa śmiechu i skończyło się mandatem 100 zł i 2 pkt karnymi za brak pasów...
Sposób montażu spryskiwaczy od Octavii II:
Na ostatnich zdjęciach w poście widać efekt na zewnątrz.
6. W międzyczasie wpadły felgi 18 calowe na oponach 225/40 ZR18. Nie było wcale sztywniej niż na 17 calach, ale w koleinach był koszmar, tak rzucało. Ostatecznie wróciłem do moich kochanych 17 cali RC Design (polakierowanych zresztą wiosną na nowo):
18:
17:
7. Kolejne marzenie się ziściło: czarna podsufitka oraz czarne daszki przeciwsłoneczne z podświetlanymi lusterkami. Daszki od Toyoty Avensis po 2003 r., pasują niema P&P, wystarczy jedynie zamienić zewnętrzne mocowania na te od Gala. Do tego plastiki wewnętrzne na słupkach na czarno i daszek przeciwsłoneczny od Galanta E5x nad lusterkiem wewnętrznym, bo daszki od Avensis nie mają tych wypustów nad lusterko wewnętrzne i słońce czasami raziło w oczy. Finalnie przyklejony został również pas z czarnej folii na przednią szybę. Niestety lakierowanie plastików na słupkach nie powiodło się (prawdopodobnie przez zbyt duży upał) i farba odpada z nich przy dotknięciu palcem, na wiosną zostaną poflokowane:
8. Wyciąłem 3 romby z folii 3M szczotkowane aluminium i znaczek na kierownicy mam srebrny (fajnie kontrastuje), kiedyś tam udało się wyczyścić wnętrze no i najważniejsze, po ponad 1,5 roku szukania jest dźwignia hamulca ręcznego od wersji Nardi Torino Do tego kierownica obszyta na nowo prawdziwa skórą, nie jakąś eco:
9. Generalnie auto prezentuje się teraz mniej więcej tak:
10. W planach:
- jeśli to prawda, że Gale po II lifcie z 1 na dziesiąty miejscu w VIN-ie mają podłogę przystosowaną do wersji VR-4 to montaż silnika, ze skrzynią i napędami od VR-4/Legnum,
- lakierowanie całego auta z zewnątrz + dach w czarnym połysku, myślę o białej perle, ale raczej zostanie taki jaki jest, do tego blenda na tylna szybę, nakładki błotników od wersji VR-4/Legnum oraz jakiś ładny spojler na tylną klapę.
I tyle, jak sobie coś przypomnę to dopiszę.
WreX - 10-11-2014, 23:27
Hugo, robi robotę Twój gal, dobrze, że w końcu wróciłeś ;>
Ale oryginalny wygląd rozpórki wg mnie dużo ładniejszy i ten drewno tak do avanca średnio pasuje ale kwestia gustu. A te "pierdółki", które zrobiłeś w gratisie do auta świetne, kawał dobrej roboty.
A no i dobrze, że wywaliłeś te 18` bo były brzydkie
|
|
|