[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
Molo - 22-06-2018, 21:32
grzesiopol napisał/a: | Tylko niech ci do głowy nie przyjdzie wgrywać z innych modeli MMCS. |
Mam garść nowych informacji - no chyba że jest to wiedza powszechna - ale sporo mi zajęło aby do tego dojść:
mam MMCS citroenowy (C-02) wersja 10.50.02
Mam kilka problemów z nim w outlanderze, np:
1. brak linii cofania
2. muzyka z usb daje dziwne brzęczenie i nie ma modułu HFM w menu serwisowym aby zrobić update.
zdobyłem nowszy loader c-02 (10.60.02) - literka wersji zmieniła się z J na K ale nic poza tym się nie poprawiło.
Pogmerałem głębiej w różnych forach (różnych dziwnych językach) i udało mi się przerobić (z pomocą braci ze wschodu) nagłówek loadera E-06 na C-02.
Po wgraniu zadziałało i rozwiązał się problem nr 1 ! - no i mmcs startuje jak fabryczny mitsu: logo i napisy początkowe (mitsubischi mulit com system. etc)
Okazuje się że tym sposobem można dopasować dowolną wersję loadera europejskiego do dowolnego mmcsa też europejskiego, czyli stosować loadery E / C / P zamiennie. US i Jap są całkiem inne więc nie dotyczy.
W związku z tym chciałbym wgrać najnowszy loader E jaki istnieje. Ten na którym pracowałem to 00.62.03. Posiada ktoś nowszy ? chciałbym go też zaadoptować do swojego C-02 - może wtedy rozwiąże też problem nr 2 !
dzieki z góry,
m
grzesiopol - 24-06-2018, 17:51
A nie prościej było zapytać. Linie mogłeś sobie uzyskać poprzez wrzucenie jednego obrazka na HDD lub zmianę nazwy.
Molo napisał/a: | Okazuje się że tym sposobem można dopasować dowolną wersję loadera europejskiego do dowolnego mmcsa też europejskiego, czyli stosować loadery E / C / P zamiennie. | jak dobrze zauważyłeś można dostosować, co nie zmienia faktu, żeby nie wgrywać wersji z E do C i odwrotnie.
Co do pkt 2 skoro twierdzisz, że masz wersje E z E-o6 i nadal jest to samo to raczej nie pomoże ci wgranie nowszego loadera. Odnośnie tego menu do update'a HFM to już chyba wcześniej tu napisane było, że wgranie nowszej wersji nie pomoże, musiałbyś poszukać.
A czy dopuszczasz myśl, że masz po prostu uszkodzony HFM z USB
[ Dodano: 24-06-2018, 18:22 ]
Z tego co pamietam ty coś tam z kostką kombinowałes więc proponuje jeszcze raz zobaczyć połaczenia.
Molo - 24-06-2018, 19:23
Moduly hfm podłączalem trzy: 0800 1000 i 1100. Tylko 0800 dzialal dobrze ale jak go zaktualizowalem do 11 to juz problem. Chyba musze do niego wrócic.
A no i jescze mialem przez moment 1400 ale wtedy w ogole zniknęlo usb.
A o tych moich liniach cofania to byl wątek. Nawet wklejalem zawartosc jakie gify są u mnie i wyszlo ze nie wiadomo bo wszystko niby ok.
Ma ktos moze modul 0800 lub 0900 ? Moge za niego oddac 0800 zaktualizowany do 1100 lub 1000 w oryginale.
grzesiopol - 25-06-2018, 12:16
To jak podłączałeś tyle modeli modułów to albo masz coś nie tak z kablami lub kostkami bo sam to pisałeś Molo napisał/a: | Był w całości wyjęty z aircrossa 2012 łącznie z hektarem kabli które użyłem np do przerobienia kostki ze starego modułu bt na nowy, | lub po prostu twoja C-02 jest uszkodzona.
Co do linii to teraz sobie przypominam, że chyba ci nawet sprawdzałem czy są pliki linii z outlandera.
Kurde ten twój sprzęt to zagadka, ale chyba bardziej by wynikało na to, że jest raczej problem sprzętowy niż programowy.
[ Dodano: 25-06-2018, 17:12 ]
Molo wrzuciłem ci najnowszy E na poczte. Ale musisz wiedzieć, że niektóre z funkcji które były dostępne w wersji C będą niedostępne po wgraniu E? Tokyo coś wspominał, że zarówno citroen i peugeot zażyczył sobie troche zmian pod siebie. Co dokładnie jest inne tego nie wiem bo C-01 i C-02 miałem tylko przez chwile i nie mogłem porównać do E.
Mam jeszcze z Citroena C-02 ale wersje 10.40 tylko ona chyba starsza od twojej. Nowsze wersje różnią się od starszych dodaniem kilku wersów do programu nawigacyjnego reszta jest ta sama. Problem jest tylko jak wrzucisz z C-01 do C-02 bo wtedy traci się funkcje.
Wiesz tak jak wyżej pisałem u ciebie może być jakis problem z samym MMCSem, bo teoretycznie jak podłączysz MMCSa to i tak powinien ci wykryć model i linie powinny być.
Zeby było zabawnie w programie dla C nie ma lini dla citroena, dla P nie ma linii dla Peugeota ale są dla Citroena, dla E tak samo są dla Citroen ale brak dla Peugeota.
Wynika z tego, że program citroenowy i peugeotowy ma gdzie indziej zapisane linie. Ty masz Outka ale zamontowaną C-02 z canboxem z citroena. Może tutaj jest problem canbox z citroena.
Przypominj mi jak aktualizujesz HFM przez płytę czy USB?
Madaj - 26-06-2018, 11:43
Dzień dobry
Czy jest ktoś z Poznania lub okolic kto mógłby mi wgrać nowe mapy oraz usunął nakładające się linie w kamerze cofania oczywiście odpłatnie?
Tak przy okazji witam wszystkich forumowiczów
Molo - 26-06-2018, 13:44
grzesiopol napisał/a: | Ty masz Outka ale zamontowaną C-02 z canboxem z citroena. Może tutaj jest problem canbox z citroena.
Przypominj mi jak aktualizujesz HFM przez płytę czy USB? | canboxy mam dwa:
127 oryg z aircrossera który kupiłem razem z C-02 i 121 z outlandera (był przyczepiony do stelaża który dodatkowo kupiłem aby zamontować tego mmcsa) - nie ma różnicy jak je zamieniam. Jedyne co to jak odłączę całkiem to mam typ samochodu do wyboru w menu serwisowym (bo nie odczytuje z etacsa)
HFM (0800) od razu po zamontowaniu mmcsa i dorobieniu kostki był widoczny i był w menu serwisowym - było wszystko OK. To go zaktualizowałem przez USB do 1100 - i od tej pory nie jest widoczny w menu serwisowy. Mimo to działa usb/BT - jednak jest troche przester na prawym kanale przy odtwarzaniu z usb/BT. także jak dzwonię to komunikaty są sporo ciszej niż sama rozmowa przez tel.
potem dokupiłem HFM 1000 - i jest to samo. Za to jak na chwilę podłączyłem 1400 to po przeładowaniu znikło USB/BT całkiem. więc wrócułem do 1000 i mam jak mam
Kolejny krok to powrót do oryginalnego 0800 który tam był pierwotnie i działał normalnie i w menu serwisowym też się pokazywał.
Zdaje się że skoro go zupdateowałem do 1100 to nie ma powrotu do 0800. A może da się oszukać paczkę z update 0900 tak aby akceptowała wersję 1100 widziałem że w niej jest plik ini z listą niższych wersji które są akcetowalne przez ten update - jakby dopisać do niego 1100 to może z 1100 zupdateuje mi na 0900 - tylko na pewno nie zrobię tego moim mmcsem
Bo z tego co wyczytałem (a czytałem na prawdę dużo;) to 0800 i 0900 są podobne do siebie i trochę inne niż 1000 wzwyż.
Nie masz czasem takiego 0800 ? mogę odstąpić mój oryginalny 1000 za to.
Zauważ, że ten mój C-02 jest dość nowoczesny: data prod na obudowie jest 18 maj 2011.
wersja canboxa jest 127 - gdzie najwyższa jaką znalazłem do aktualizacji to 126.
pozdr,
m
grzesiopol - 26-06-2018, 20:04
Bez canboxa musi być wybór do komputera pokładowego i linii cofania. Jak usunąłeś to też nie było linii?
Jaki masz numery OEM Mitsubishi tych HFM/USB? np 8750A282
Ja części nie mam, sam też nie ruszałem i żadnych updatów nie robiłem ani canboxa ani HFM. Nie ruszałem bo uważam, że jak coś działa to niech działa.
Widzę, że nawet wgranie 90-tki nie pomogło skoro piszesz.
Jak pisałeś masz trzaski na prawym kanale podszas odtwarzania z USB? Dla sprawdzenia podłącz coś po gniazdo RCA i zobacz czy to samo będzie się działo. Normalnie jak leci radi czy płyta to dobrze ci odtwarza tzn bez trzasków?
I jeszcze zobacz jakie jest zachowanie głosu przy nawigowaniu.
Molo - 26-06-2018, 20:28
Bez canboxa mialem chyba 6 modeli do wyboru ale chyba zaden mój bo linii nie uruchomilo.
C-02 oryginalnie byl z Hfm 0800 / A026 teraz jest na nim update 1100 i trzeszczy
Ten co mam 1000 jest oryginal A046 i tez trzeszczy
Ten co mialem 1400 byl oryginal A062 w ogole usb/bt zniknęlo to go oddalem.
Jak odtwarzam cd, media server, rca (mam media player pod tym), czy dvd to piękny dźwięk jest. Tylko z usb i bt trzeszczy.
Na początku jak podłączylem tego mmcsa z hfm 0800 w oryginale to tez bylo wszystki git i mialem go w menu serwisowym - to mi sie updateu zachcialo bo niby usb szybciej buforuje
Przy nawigacji dobrze sie wycisza i z jednego kanału gada nawigacja a z drugiego telefon. Nie mam zastrzezen.
grzesiopol - 26-06-2018, 22:29
Z tego co wypatrzyłem i co myślę:
Po pierwsze.
Prawdopodobnie podczas pierwszej aktualizacji coś się źle wczytało lub plik był uszkodzony i zawierał błędy. Być może bo tego za bardzo niema skąd wyczytać część updateu idzie do modułu a część do MMCSa. Ale nie do ważnych procesorów dźwięku itp tylko po drodze jest jakiś IE-Bus I/F który chyba w MMCS jest od sterowania modułem. Z tego czegoś idzie z jednej strony do właściwego procesora Audio (tutaj jest komunikacja w obie strony) a z drugiej do jakiegoś DSP (tutaj komunikacja jest do DSP) ale nie wiem co to za skrót. Całość po szynie can jest sterowana przez canbox. Po odłączeniu canboxa HFM powinien raczej nie pracować. Tak przynajmniej wynika z diagramu.
U ciebie pozostałe źródła dźwieku są w porządku więc albo ten IE-bus jest uszkodzony albo źle zaprogramowany. Wgrywanie nowego updatu nic nie daje bo coś jest nie tak.
Po drugie.
Użyłeś updateu nie przeznaczonego do europejskich wersji modułów i występuje konflikt pomiędzy tym IE-bus, modułem a mmcs.
Pawde mówiąc obstawiałbym i raczej czepiał tylko tego IE-bus bo skoro zrobiło ci się to po wgraniu updateu i wymiana modułów jest nieskuteczna to tylko to by pasowało.
Ewentualnie można jeszcze myśleć, że coś zpaprałeś podczas grzebania w ETACSie i jest problem z szyną can.
[ Dodano: 26-06-2018, 22:57 ]
Na jednym z portali z których mogłeś skorzystać jest napisane w wolnym tłumaczeniu: Po updatecie należy włączyć rosyjski język w sterowaniu głosowym.... dalej to co należy zrobić aby wybrać język ... i dalej: Na tym update HFM zakończony.
Jak to kiedyś pisałem wszystko robicie na własne ryzyko.
[ Dodano: 26-06-2018, 23:06 ]
Molo napisał/a: | to mi sie updateu zachcialo bo niby usb szybciej buforuje | to tylko złudne przeświadczenie, że tak jest, w dobrych sprzętach ustawia się opóźnienia dźwięki i takie tam głupoty. Ja bym był sceptykiem w tym temacie przyśpieszeń. Zmierzył to ktoś?
Jak kolega tyku wymieniał dysk na SSD to chociaż pokusił się o wrzucenie wykresów z szybszej pracy.
grzesiopol - 29-06-2018, 12:34
Molo opis wejść masz w pierwszym poście tematu "MMCS - dane techniczne", jest to gniazdo P703.
HFM ma piny: masę - pin 11, dwa plusy jeden lewy kanał - pin 28, drugi prawy kanał - pin 12, dodatkowo moduł canbox: pin 14 RX czyli odbiór danych, pin 30 TX przesył danych, i pin 31 CLK a tego to już nie wiem co znaczy.
To RX i TX domyślam się z terminologi CB radia RX odbiór, TX nadawanie.
radoslavv - 13-07-2018, 14:43
Moze to dla Was banalne, ale jak podczas jazdy wylacza sie mmcsa? Nie chodzi mi o wygaszenie ekranu tylko o wylaczenie go. Jest taka mozliwosc?
Molo - 13-07-2018, 14:58
nie wyłącza się go
Można tylko:
- wyłączyć świecenie ekranu (jeśli np przeszkadza w nocy), naciskając: Setup -> display off (dźwięk gra dalej)
- wyłączyć dźwięk przyciskiem PWR (power) - ekran i tak świeci
czyli aby pozbyć się grania oraz świecenia - należy obie funkcje wyłączyć jedna po drugiej.
s0843 - 23-07-2018, 21:05
grzesiopol napisał/a: | Na temat radyjek masz kilka tematów, jeden z nich tutaj https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47622&start=0, poczytaj i będziesz wiedział na temat radyjek aftermarketowych.
Co do doinwestowania MMCSa to za bardzo nie masz co doinwestować, dołożyć kamerę i tyle, ewentualnie wgranie nowszego softu. Nie będę cię przekonywał o wyższości MMCSa nad niektórymi poza fabrycznymi radiami bo to każdy ma swoje zdanie i było to wielokrotnie wałkowane. Sam musisz podjąć decyzję czy wymieniać czy pozostawić. |
Ja też kopię i kopię temat, ale chyba już zbyt urósł
Czy ktoś w okolicach Wawy dokłada kamerki do tego MMCS?
Mogę podjechać gdzieś dalej jeśli usługa pewna
U mnie kamery brak i jej obsługi w menu nie znalazłem. Lancer z 2010 roku.
A druga bardziej skomplikowana sprawa chyba.
Nie mam w swoim MMCS Blutooth.
Jak najprościej odtwarzać muzykę z telefonu? (nie chcę po kablu).
Myślałem nad jakimś nadajnikiem FM sparowanym z telefonem po BT, ale może wyważam otwarte drzwi?
Bizi78 - 23-07-2018, 21:24
s0843 napisał/a: | Czy ktoś w okolicach Wawy dokłada kamerki do tego MMCS? |
Pytaj na PW tokyo, on coś pisał, że często nawiedza stolicę .
Adrian Gda - 07-08-2018, 21:26
Koledzy potrzebuje waszej pomocy zakupiłem nawigacja Mitsubishi żeby zastąpić zwykłe radio z Rockford fosgate wiadomo wszystko rozbebeszylem w nadzieji że szybko się z tym uporam no i zonk.
1.nie pasują wtyczki gdzie znaleźć przejściówki lub wiązkę ?
2.antene GPS wyszperam gdzieś w necie
3. Kieszeń mocująca też jest inna skąd ja zdobyć?
Sama ramkędo pulpitu kupilem na alledrogo niby cały zestaw montażowy jest pod nr katalogowy MZ360161EX. Zapewne tylko serwis i za miliony monet.
|
|
|