To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Bizi78 - 05-01-2014, 15:17

mkm napisał/a:
Ja bym dodał upublicznienie wizerunku i danych osobowych.

Dane osobowe można publikować co do wizerunku to nie wiem :wink: .
http://www.zielona-gora.po.gov.pl/index.php?id=182

mkm - 05-01-2014, 16:15

Chyba wyrokiem można i wizerunek, ale nieczęsto się to spotyka, a nawet w linku który podałeś pod każdą publikacją jest:
Cytat:
Wyrok jest publikowany do .......... włącznie. Po tym okresie informacja wraz z treścią wyroku jest usuwana z systemu.

Trik - 05-01-2014, 23:32

mkm napisał/a:
Ja bym dodał upublicznienie wizerunku i danych osobowych.
Podobno, któraś z prokuratur na południu kraju upublicznia dane kierowców złapanych po pijaki. W telewizorni coś było z 2 dni temu, ale nie mam pewności.
Morfi - 06-01-2014, 22:21

Kolejny pijak i to w Misku :( http://wiadomosci.dzienni...ol-godziny.html
Batmanikus - 06-01-2014, 22:51

Pijacy za kierownicą mnożą się jak grzyby. To jakaś eskalacja. Tym razem motorniczy pijaczyna zabił kila osób.
http://wiadomosci.onet.pl...yl-pijany/585qm

Co jutro? Pijani piloci, maszyniści?

Hubeeert - 07-01-2014, 09:51

Kiedyś obiecałem sobie, że w tym temacie głosu nie zabiorę...

Batmanikus napisał/a:
Co jutro? Pijani piloci, maszyniści?

Maszyniści i piloci już byli.
Tzn w Polsce jak na razie tylko maszyniści.
W naszym pięknym kraju jest rozdwojenie jaźni - z jednej strony nie chcemy pijanych itd a z drugiej tolerujemy znajomego w pracy na kacu choćbyśmy z nim pili dzień wcześniej a on jeździł autobusem, kumpla po imprezie wsiadającego za kółko bo to niedaleko a on mało wypił itd.

Na cmentarzach jest coraz więcej nagrobków ludzi, którzy zginęli bo to MY nie reagujemy.

Taki cytat mi się przypomniał:
"The darkest place in hell are reserved for those who
maintain their neutrality in times of moral crisis."

Co w wolnym tłumaczeniu znaczy
"Najciemniejsze miejsca w piekle są zarezerwowane dla tych którzy
zachowują neutralność w czasach kryzysu moralnego"

I teraz sami sobie odpowiedzcie (prosze mi się tu nie przechwalać ile razy zareagowaliście albo jak byście zareagowali) czy nigdy się to nie zdarzyło?

krzychu - 07-01-2014, 09:54

Batmanikus - święta no i na kacu się jeździ... Nie ważne.

W każdym razie wczoraj autobus miejski stal na przystanku, na 90% kierowca leżał na ławce na przystanku, a ludzie dzwonili po karetkę i do zajezdni. Czyżby duszności kacowe? A może po prostu miał problemy ze zdrowiem (nie alkoholowe), a ja tylko generalizuję?

mkm - 07-01-2014, 16:09

Nasz Jedyny i Najwspanialszy Premier ze swoją ekipą dumali, dumali i wydumali.
Podniesienie kar do 5tyś złotych z a"pierwszy raz" i 10tyś za "recydywę".
ok.
Zabranie prawa jazdy na minimum 3lata za "pierwszy raz" i 5lat za "recedywę".
ok.
A teraz, żebyśmy nie zapomnieli, że żyjemy w dziwnym kraju uwaga...
Obowiązkowoy alkotest w każdym aucie...
:shock:
Prawdę mówiąc słuchając Premiera czekałem, że może coś wspomni o zakazie sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych, likwidacji całodobowej sprzedaży alkoholu czegoś co odrobinę ograniczy jego dostępność (przy sprawie pijanego motorniczego okazuje się, że alkohol kupował na pętli).
Miałem też nadzieję, że pochylą się nad podniesieniem limitu przynajmniej na 0.5 jako wykroczenie i 0.8 jako przestępstwo.
Zainteresuje MOPS-y i inne tego typu instytucje alkoholizmem i nadużywaniem alkoholu...

Nic. Prewencja po Polsku to przywalić karę i posyłać za kraty :roll: .

krzychu - 07-01-2014, 16:33

To, że Tobie się wydaje, że to dobre pomysły szczególnie te z ograniczaniem sprzedaży to nie znaczy, że każdy tak myśli. Dlaczego chcesz np, mnie ograniczać? Dlaczego inni mają cierpieć bo ktoś przegiął? Ja mówię nie takim regulacją, ktoś ma biznes monopolowy i odprowadza podatki. Wszystko legalnie to nie jego wina, że jakiś pijak wsiadł do samochodu. Dlaczego takiego przedsiębiorce chcesz ukarać? Dlaczego chcesz wszystkim zmotoryzowanym podnieść delikatnie cenę paliwa?

Pomysł, aby zajmować majątek pijaka jak najbardziej OK. A reszta to się musi zmienić świadomość społeczna, a nie prawo. Alkomaty w samochodzie wymagane są w niektórych państwa Europy można poszukać czy to coś zmieniło czy nie. Na pewno pomysł bez sensu nie jest... Wielu jeździ i niewiedzą czy już mogą czy jeszcze za 2h... Dużo słyszało jakiś uraban legent na temat tego, że na początku imprezy można piwo i się nic nie wydmucha jak się wraca itd.. Takim na pewno da informację, że nie mogą albo muszą jeszcze poczekać... Więc IMO na +.

Jak chcesz przypiąć Tuskowi to zawsze coś znajdziesz...

mkm - 07-01-2014, 16:45

Komentuję tylko dzisiejsze zapowiedzi :roll: .

Nie ograniczam zakupu alkoholu (gdybym tak chciał pisałbym o np. kartkach na alkohol lub spisywania z dowodu).
Myślę o ograniczeniu sytuacji, gdzie podczas suto zakrapianej imprezy gdy kończy się alkohol masz możliwość dokupienia go w najbliższej okolicy.
Piszę z perspektywy Krakowa, gdzie sklepów "monopolowych" w promieniu 10 minutowego spaceru chwiejnym krokiem czynnych 24h/dobę mam 7 plus 4 stacje benzynowe...
Może gdyby nie było tak łatwo "dokupić", wielu na drugi dzień w południe już miałoby trzy "0".

JCH - 07-01-2014, 16:47

krzychu napisał/a:
Dlaczego takiego przedsiębiorce chcesz ukarać?
Np. dlatego, że koszty społeczne są wyższe niż korzyści tego przedsiębiorcy i korzyści "z tego przedsięwzięcia".
Ale nie mówię, że tak jest tylko, że mogłoby być.
Jakoś w innych krajach dostęp do alkoholu nie jest tak powszechny i da się żyć :)

Ja chciałem o tym samym ale z innej strony - proszę bardzo, ci znowu czują się pokrzywdzeni:
Cytat:
Związkowcy MPK: kontrole trzeźwości urągają naszej godności

Artykuł:
http://wiadomosci.gazeta....html#BoxWiadTxt

krzychu napisał/a:
Pomysł, aby zajmować majątek pijaka jak najbardziej OK
Wątpliwe konstytucyjnie :roll: Co rodzina winna, że mąż/ojciec/syn pijak :?:
Ale można zamienić na grzywnę o równowartości wartości pojazdu :roll:

Cytat:
Miałem też nadzieję, że pochylą się nad podniesieniem limitu przynajmniej na 0.5 jako wykroczenie i 0.8 jako przestępstwo.

krzychu napisał/a:
Dużo słyszało jakiś uraban legent na temat tego, że na początku imprezy można piwo i się nic nie wydmucha jak się wraca itd.. Takim na pewno da informację, że nie mogą albo muszą jeszcze poczekać... Więc IMO na +.
Załatwiłoby sprawę podniesienie limitu do sensownego 0,5 i nie byłoby obaw do jazdy po kieliszku wina czy 1 piwie do obiadu ale to jest kiepskie wizerunkowo (w dodatku w tej chwili).
Często jazda w kiepskim stanie psychofizycznym jest gorsza niż po symbolicznym 1 piwie.

mkm - 07-01-2014, 16:48

krzychu napisał/a:
Pomysł, aby zajmować majątek pijaka jak najbardziej OK.

Jaki majątek?
Gro "pijaków" nie posiada majątku, a dowalenie "kredytowanego długu" w dzisiejszej sytuacji w kraju bezpośrednio bije w jego rodzinę, dzieci, rodziców itp.

krzychu - 07-01-2014, 16:48

mkm - ale komuś puścisz biznes z dymem. Myślisz, że jak ograniczysz np. godzinowo sprzedaż to monopolowy przetrwa?

A dla chcącego nic trudnego. Tesco jest 24/7... Kolega może ma zaskórniaka itd...

[ Dodano: 07-01-2014, 16:49 ]
mkm napisał/a:
krzychu napisał/a:
Pomysł, aby zajmować majątek pijaka jak najbardziej OK.

Jaki majątek?
Gro "pijaków" nie posiada majątku, a dowalenie "kredytowanego długu" w dzisiejszej sytuacji w kraju bezpośrednio bije w jego rodzinę, dzieci, rodziców itp.

No też o tym myślałem. Ale trzeba by mieć wgląd w statystyki. Jak ma auto to chyba jego? Więc jakiś tam majątek ma. No i większa presja bliskich żeby wyrzucić kluczyki do rzeki.

[ Dodano: 07-01-2014, 16:51 ]
JCH napisał/a:
Załatwiłoby sprawę podniesienie limitu do sensownego 0,5 i nie byłoby obaw do jazdy po kieliszku wina czy 1 piwie do obiadu ale to jest kiepskie wizerunkowo (w dodatku w tej chwili).
Często jazda w kiepskim stanie psychofizycznym jest gorsza niż po symbolicznym 1 piwie.

No spoko, teoria teorią zgadzam się. Praktyka by była taka, że pili by 3 zamiast jednego....

gulgulq - 07-01-2014, 18:04

krzychu napisał/a:
Ale trzeba by mieć wgląd w statystyki. Jak ma auto to chyba jego? Więc jakiś tam majątek ma. No i większa presja bliskich żeby wyrzucić kluczyki do rzeki

to teraz zacznie sie masowe przepisywanie samochodów na żonę i teściów.. tych co lubią %

dla mnie rozsądna propozycja to kontrola trzeźwości przez policje na prośbę zainteresowanego...bo dziś policja nie ma takiego obowiązku - tylko gdy ona kontroluje,
nawet mogło to być za kasę: jadę z kimś trzeźwym na posterunek, uiszczam 10 zł i robię dmuchanie na atestowanym alkomacie...

kupno prawdziwego alkomatu to spora kasa + obowiązkowa legalizacja/kalibracja co jakiś czas - jak zwykle rząd rzucił pomysł bezSĘsu a media jak to media w ostatnich dniach robią nagonkę wszędzie gdzie się da (temat na czasie) a pewnie dziś lub wczoraj złapano ze 800 pijanych kierowców

Bizi78 - 07-01-2014, 18:08

JCH napisał/a:
Ale można zamienić na grzywnę o równowartości wartości pojazdu :roll:

A co w sytuacji jak pijak jedzie trzydziestoparoletnim, zeżartym przez rudą malaczem, dostanie stówkę grzywny :| .