Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Hubeeert - 08-01-2014, 11:45
gulgulq napisał/a: | dobry alkomat kosztuje 100-200 zł |
Dobry alkomat kosztuje 2-2,5 tysiąca złotych i trzeba go homologować co pół roku.
To tak gwoli wyjaśnienia. Poza tym jak będzie obowiązkowy to nagle zacznie kosztować 5 tys. zł.
gulgulq - 08-01-2014, 11:53
Hubeeert napisał/a: |
Dobry alkomat kosztuje 2-2,5 tysiąca złotych i trzeba go homologować co pół roku.
To tak gwoli wyjaśnienia. Poza tym jak będzie obowiązkowy to nagle zacznie kosztować 5 tys. zł. |
posłużyłem się tutaj ofertą min.:
http://sklep-alkomaty.pl/...at-da-7000.html
co do jakości czy wiarygodności to się nie wypowiadam - chodziło mi o "gadżet" który będzie przykrywką że mam alkomat
po za tym na pewno na rynku pojawią się sprzęty z atestem lub będą takie wymagane jak wyjdzie rozporządzenie dla potwierdzenia przed Policją że to faktycznie alkomat a nie plastikowa puszka
Morfi - 08-01-2014, 12:15
Ja mam chińczyka http://www.ceneo.pl/1983813 i pokazuje np o 11.00 dnia następnego 0,3 promila.
Batmanikus - 08-01-2014, 13:36
Obowiązkowe alkomaty to bzdrura. Kto zapłaci mi odszkodowanie i odda prawko jeśli okaże się, że obowiązkowy alkomat pokaże mi 0,19 promila a policyjny 0,21?
Bo pamiętajmy, że 0,2 jest w tym kraju dopuszczalną normą.
A im kraj o większej kulturze picia tym norma wyższa i ludzie żyją...
W Polsce chyba by trzeba było na 10 lat wprowadzić normę 0 - jak na Ukrainie.
mkm - 08-01-2014, 14:15
W tej propozycji rządowej jest mowa o alkotestach, a nie alkomatach.
Teraz kosztuje kilka złotych - jak będzie obowiązkowy to... już Hubeeert, napisał co się z ceną stanie
I na tym przykładzie widzę kolejne zagrożenie co się może stać po zaostrzeniu prawa.
Jeżeli pijak będzie wiedział, że jak go złapią to nie dość, że idzie siedzieć to jeszcze zapłaci i to dużo, to niestety będzie wciskał gaz z myślą o ucieczce... a wtedy o nieszczęście bardzo łatwo.
[ Dodano: 08-01-2014, 15:09 ]
W jakim ja kraju żyję?
Premier rzuca propozycje alkotestów, a tu producent mówi, że w aucie ich trzymać nie można, bo są wrażliwe na temperaturę... zarówno niską jak i wysoką a nawet jak ktoś będzie chciał być nadgorliwy i kupi "pełny wypas" to nie dośc, że go trzymać w aucie nie będzie mógł (temperatura), to jeszcze będzie go musiał co pół roku kalibrować (teraz ponoć kosztuje to 50zł).
Rozbroiła mnie też podpowiedź jakiegoś "eksperta" chyba z Automilklubu jak dokładne są te tanie.
"Można podjechać na komisariat i porównać wyniki"
[ Dodano: 08-01-2014, 15:58 ]
I kolejna konferencja Premiera... Brnie w alkomaty dalej
Tym razem powiedział, że apteczka jest w naszym kraju obowiązkowa i jak wprowadzali ten przepis to nikt się nie buntował... Od kiedy mamy obowiązek posiadania apteczki?
Batmanikus - 08-01-2014, 16:18
Tusk chyba coś ćpie ostatnio...
A ten "Wacław" z Automobilklubu rzeczywiście pomysłowy, najlepiej samemu pojechać na porónania
JCH - 08-01-2014, 17:05
mkm napisał/a: | Tym razem powiedział, że apteczka jest w naszym kraju obowiązkowa i jak wprowadzali ten przepis to nikt się nie buntował... Od kiedy mamy obowiązek posiadania apteczki? | Może Tusk nie ma prawa jazdy
A może mu się z gaśnicą rypło bo może mały Donek chciał strażakiem zostać....
Ech....
gulgulq - 08-01-2014, 17:12
mnie dziś zastanowiło jedno: kary, kary, kary, nawiązki, wiezienie, grzywny i inne pierdoły
które niczego nie zmienią
nikt nie mówi o prewencji w postaci: programu społecznego, systemu nauki w szkołach, leczeniu ludzi jakiś odsetek pijanych to alkoholicy czyli po prostu bardzo chorzy ludzie :/), dodatkowych kursach i pracach społecznych na rzecz społeczeństwa itp..
masakra jakaś
tylko walić kary i już.. by żyło się lepiej
...
może jeszcze obowiązkowe bezie wożenie buteleczki na mocz i odczynników na wypadek zajarania trawki ..zwłaszcza w celach leczniczych
i9i - 08-01-2014, 18:02
gulgulq napisał/a: | nikt nie mówi o prewencji w postaci: programu społecznego, systemu nauki w szkołach, leczeniu ludzi jakiś odsetek pijanych to alkoholicy czyli po prostu bardzo chorzy ludzie :/), dodatkowych kursach i pracach społecznych na rzecz społeczeństwa itp.. |
Już był pomysł zapożyczenia od Brytyjczyków ich filmików o wypadkach, pierwszy wyskoczył RPD i wrzeszczał, że to za drastyczne, że dzieci będą ze strachu w pościel sikać i do tego masa psychologów i wątpliwego pochodzenia współczesnych rodziców w TV negowała ten pomysł. Pijaka trzeba nazwać pijakiem i zabronić mu wsiadania za kółko póki się nie wyleczy z alkoholizmu. Prace społeczne? Pamiętam pomysł zamiatania ulic w kamizelkach z napisem "Pijany kierowca", oczywiście aktywiści podnieśli larum, że to uwłacza ludzkiej godności. Najpierw trzeba zmienić mentalność społeczeństwa. Gdy o oszuście i cwaniaku mówi się, że sobie radzi w życiu (kosztem innych), a jak go zamkną to gani się go, że dał się złapać, a przykładnego obywatela nazywa konfidentem to nie ma mowy o cywilizowanym społeczeństwie i żadne karanie tego nie zmieni.
inq - 09-01-2014, 12:06
i9i napisał/a: | że to uwłacza ludzkiej godności |
To taki pijaczyna ma godność?
Tak jak pisze gulgulq, karami typu grzywna i wiezienie niewiele można poprawić. Ten kto ma pojechać po pijaku i tak pojedzie. Edukacja i długotrwałe i dotkliwe prace społeczne czy odszkodowania dla ofiar to chyba jedyne wyjście.
gulgulq - 09-01-2014, 12:31
inq napisał/a: |
To taki pijaczyna ma godność?
|
każdy człowiek ma godność - nawet jak jest żulem
warto oglądnąć:
http://youtu.be/iDVxTvITSEc
RalfPi - 09-01-2014, 12:43
O ja piernicze!!!
Ale teraz dowaliłeś... aż mi ciary przeszły - dobry film.
Tomek - 09-01-2014, 13:02
http://joemonster.org/fil...erowcy_w_Minsku
IMHO, powinno by zatytułowane "rok z życia debila w Minsku"
wg przepisów pewnie żadne zdarzenie nie było z jego winy, ale co najmniej połowy tych stłuczek można było uniknąć naciskając hamulec
a w niektórych przypadkach widać wręcz ewidentnie, że odpuścił hamulec, jak już wiedział, co się kroi (może zarobek ?!?)
volve - 09-01-2014, 14:00
tomek84 napisał/a: | IMHO, powinno by zatytułowane "rok z życia debila w Minsku"
wg przepisów pewnie żadne zdarzenie nie było z jego winy, ale co najmniej połowy tych stłuczek można było uniknąć naciskając hamulec
a w niektórych przypadkach widać wręcz ewidentnie, że odpuścił hamulec, jak już wiedział, co się kroi (może zarobek ?!?) |
Tomek, nie oglądałem całego filmiku, ale z tego co widzę, to autobus. W tym przypadku zbyt gwałtowne hamowanie może się skończyć urazami pasażerów...
inq - 09-01-2014, 14:38
gulgulq napisał/a: | każdy człowiek ma godność - nawet jak jest żulem |
Powiedz to rodzinom zabitych przez pijanych kierowców, czy dzieciom katowanym przez swoich rodziców. Niektórych ludzi (nawet nie wiem czy można ich tak nazywać) należy pozbawiać godności i to w sposób drastyczny.
http://www.dziennikwschod...OSC%2F140109634
Ten ksiądz ma godność? Chyba tylko kościelną On uparcie twierdzi, że prawie promil to prawie pikuś i ma uczyć dzieci moralności itp? Masakra jakaś, gdzie tu godność?
W tej samej gazecie:
http://www.dziennikwschod...LASKA/140109619
Ten koleś też miał godność? W sumie, żeby pobić 4-latka to trzeba mieć godność.
Nie zgadzam się zupełnie. Są ludzie, którym wydaje się, że mają godność, a sądy powinny ich jej pozbawiać. Takich ludzi tylko oznaczać i wytykać palcami żeby inni wiedzieli z kim mają do czynienia. Druga szansa owszem, ale za swoje czyny trzeba odpokutować, a takich rzeczy jak jazda po pijaku czy bicie dzieci nie można puszczać w zapomnienie.
|
|
|