To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

KaWu - 13-07-2011, 14:10

brodzky napisał/a:
Ktoś kojarzy może który kabelek to dioda rodzaju paliwa we wskaźniku STAG? Znalazłem

Z tego co pamiętam to bialo zielony.
Ale to dopiero jutro mogę sprawdzić.

mar111cin - 13-07-2011, 14:31

Brodzky z tego zdjęcia co pokazywałeś faktycznie było dziwnie, bo masz AT, a ECU ma tylko dwa rzędy kabli. Czyli nie pozostaje Ci nic innego, jak się podłączyć według schematu prelift.
brodzky - 13-07-2011, 14:33

mar111cin napisał/a:
Brodzky z tego zdjęcia co pokazywałeś faktycznie było dziwnie, bo masz AT, a ECU ma tylko dwa rzędy kabli. Czyli nie pozostaje Ci nic innego, jak się podłączyć według schematu prelift.

Czyli dobrze rozumiałem, że mimo, iż prelift powinienem mieć poliftowy komp? Wg manuala pasuje - nie mam TCL i na końcu numerka na komputerze jest 6. Jakiś wynalazek ten mój galant z 3 składany? Czy komputer mam dobry ale od wersji z manualną skrzynią a w oryginalne był ten trzyrzędowy? hmm...

tws - 13-07-2011, 14:41

w stagu300 jest to biało-zielony na 100%, w stagu200 o ile przełącznik taki sam to będzie ten sam kabel
brodzky - 13-07-2011, 23:34

Serdeczne dzięki za pomoc w kablologii. Zamontowane wygląda mniej więcej tak:
UKP Galant Edition

Monitor wsadziłem tak głęboko jak głęboko był oryginalny zegarek aby zmniejszyć kąt patrzenia.

mar111cin - 13-07-2011, 23:43

dobre z tym galantem, podaj ciąg znaków jaki tam wsadziłeś, że tak wyszło :]
m6riano - 13-07-2011, 23:57

Też tak chce...kaczart, wrzucisz mi coś takiego?;-)
brodzky - 14-07-2011, 11:00

Gdzie montujecie czujniki temperatury wewnętrznej? Chcę bez dodatkowych dziur w tapicerce. Na zewnątrz na razie nie będę chyba wkładał w końcu w klimatroniku jest temp. zewnętrzna. Ewentualnie kiedyś obok klimatronikowego wsadzę.

BTW. jak powinien wyglądać wykres lambdy? Miałem nie podłączać ale jak podłączyłem to bym sprawdził czy mam ok. Lambda jest 1V czy 5V?

mar111cin - 14-07-2011, 11:17

lambda jest 1V. a jak to wygląda? teoretycznie jest sinusoidą, na ekranie to różnie wychodzi, ale raczej mniej lub bardziej wykres oscyluje.
tws - 14-07-2011, 11:24

tu masz przykład jak to powinno działać

od 0:48 http://www.youtube.com/wa...feature=related

przy sprawnej sondzie: na postoju oscyluje wolno, czym wyższe obroty tym mocniej oscyluje, jak hamujesz biegami powinno spadać na zero

brodzky - 14-07-2011, 11:32

Nie wiem czy sondę miałem nienagrzaną jeszcze czy jak ale z tego co pamiętam to powinno oscylować f=2Hz góra dół na wolnych a to szło górą potem dołem reagując na gaz (znaczy dobrze) ale na jałowym nie oscylowało. Sprawdzę na dłuższej niż 3 minuty trasie :P
SPIDER-ek - 14-07-2011, 11:32

kaczart, powiedz co nam dogrywałeś na Spocie do komputerków?

p.s kurde kiedy ja to założę:(

tws - 14-07-2011, 11:36

jak ktoś ma zamiennik sonde a nie oryginał, albo jak ma wycięty katalizator to właśnie sonda może się nie dogrzewać i czasami wygaszać

jak odpalisz zimne auto, to normalne będzie że zanim sonda nabierze temperatury to nie będzie poprawnie pracować (z 3 min)

To co zostało zmienione w 1.1.2:
- poprawiono pomiar chwilowego spalania w l/h po zmianie czasu uśredniania z 3s na 2s lub z 3s na 1s,
- dodano możliwość wyboru dużej czcionki (3 rodzaje),
- poprawiono odświeżanie ekranów,
- poprawiono zliczanie czasów wtrysków i impulsów drogi w ekranie 'diagnostyka1' (rozróżnienie gaz/benzyna),
- poprawiono rozróżnianie źródła zasilania paliwa podczas gdy auto zostanie odpalone "z gazu".

mar111cin - 17-07-2011, 17:09

brodzky to odpowiesz nam jak zrobiłeś taki napis na starcie komputerka?
brodzky - 17-07-2011, 19:09

Mówiliście, że się nie da więc zapytałem producenta. Powiedział, że zrobi jak podeślę ekranik. 4 godziny w GIMPie chyba zeszło bo nie tak łatwo binarne logo zrobić i jest. Nie wiem jak wygląda oryginalny ekran startowy ale pewnie macie tam logo telwis a ja mam Galant :P
Myślałem, że wam powie na spocie, że ma taki specjalny firmware Galant Edition.