To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

gzesiolek - 21-04-2009, 22:02

co do Civica 1,8 to wlasnie sobie pomykam firmowka, bo mam pare dni delegacji... i powiem tak dajcie mi wyglad i zawieszenie Lancerka a silnik i skrzynie biegow z Civica i mamy autko idealne ;)
Po Kraku przy wlaczonej klimie 9-10l/100km czyli srednio 2l mniej niz Lancerek 1,8
Jutro mam trase na 600-700km to sprawdze jak to wyglada przy predkosci przelotowej...

ale i tak bym sie nie zamienil nawet moim Lancerkiem 1,5 ;)

spowiednik - 21-04-2009, 22:38

AVE!
Dziś zrobiłem trasę 200km zapoczątkowaną w miejskim korku a zakończoną w mieście bez korka.

Dane wyjściowe:
przebieg auta ~150km przed podróżą
prędkość w wiosce i mieście ~60km/h
prędkość poza wioską/miastem ~90km/h (sporo na tempomacie) 2,5k rpm

średnie spalanie 6,7l

Oczywiście nie jechałem sztywno max. 90km/h, tylko wyprzedzałem tiry i maruderów.

Reasumując: nie taki diabeł straszny (byc może civik spaliłby 5,5 :-)

gzesiolek - 22-04-2009, 00:51

spowiednik, ale 6biegowka by sie przydala...
jaca71 - 22-04-2009, 01:18

gzesiolek napisał/a:
spowiednik, ale 6biegowka by sie przydala...

plus 4wd ;)

spowiednik - 22-04-2009, 07:11

Jest 6-ty bieg R-rakieta. Tylko strasznie warczy jak się go włączy przy 100km/h dlatego mało korzystam :-|
gzesiolek - 23-04-2009, 14:09

spowiednik napisał/a:
Jest 6-ty bieg R-rakieta. Tylko strasznie warczy jak się go włączy przy 100km/h dlatego mało korzystam :-|

Ale on wysyla w kosmos sama skrzynie, a nie calego Mitsu ;)

predkosc

Radassss - 23-04-2009, 14:45

przy takiej trasie i takiej jezdzie ok 7,5 spala wiec roznica wg mnie zadna
gzesiolek - 23-04-2009, 14:50

Radassss napisał/a:
przy takiej trasie i takiej jezdzie ok 7,5 spala wiec roznica wg mnie zadna

Kurcze, no to coraz bardziej zaluje ze wzialem 1,5 ;)
choc sam prywatnie wiecej jezdze po miescie niz w trasie...

ale tak czy siak, zabralem sobie troszke przyjemnosci z jazdy, aby oszczedzic ok.1200zł/rok... ekonomia wygrala...

EDIT:
inna sprawa, ze tez jest duża kwestia w spalaniu jak sie jezdzi... kumple ktorzy na codzien jezdza Civiciem 1,8 (ja 8-9l po miescie, kumpel ok 10l) i Lancerem 1,8 (ja ok 10l po miescie, kumpel 12l) mają w nich większe spalanie niż jak ja do nich siadłem ;)
ma się to płynność w używaniu gazem... ;)

filippoz - 23-04-2009, 15:58

Dziś Poznań > Wrocław > Poznań 7,59l / 100km, spory ruch a i Wrocław kompletnie zakorkowany, przebijałem się na lotnisko - nic przyjemnego.

Ja uważam że jest OK, osobiście jestem mile zaskoczony spalaniem lancera ale wiem że to zależy od mojej jazdy, która jest bardzo płynna :twisted:

Misiek musi wypić :)

Fubu - 25-04-2009, 15:23
Temat postu: Spalanie mojego sporbacka
Cześć
Piszę po raz pierwszy i chciałbym się podzielić moimi opiniami nt spalania lancera. Średnie spalanie z trasy to 9-9,5 litra przy w miarę spokojnej jeździe natomiast przy jeździe ostrej (na 4 biegu do odcięcia) komp pokazywał średnie spalanie powyżej 14 litrów. Generalnie nigdy nie udało mi się osiągnąć wyniku w granicach 7 litrów natet stosując styl jazdy emerycki w połączeniu ecodrivingiem. Wynikają z tego 3 opcje: po pierwsze albo ja mam za ciężką nogę, po drugie allbo mój lancer jest wyjątkowo nieudanym pod tym względem egzemplarzem, po trzecie: może to jedna wielka ściema tych którym lancery palą 6-7 litrów.
Pozdrawiam

[ Dodano: 25-04-2009, 15:26 ]
[quote="Radassss"]a mi czasami pali 14 :P
ale wtedy jak sie dobrze bawie za kolkiem hehe
i jakos mi to zwisa i powiewa ile pali ;)
no dobra ale jak jezdze normalnie to wiecej niz 8 nie pokazuje...

predkosc

krzychu - 25-04-2009, 15:31
Temat postu: Re: Spalanie mojego sporbacka
Fubu napisał/a:
Odcinka na 4 biegu jest przy 190 km/h (wg licznika)

Nie myśleliście o zamówieniu sobie jakiś podkładek pod tablice mitsumaniaków?

http://forum.mitsumaniaki...t=29796&start=0

Bo widzę parę osób z BB a jak widzę nowego Lancera to nie wiem czy machać czy nie machać bo ktoś może mnie źle odebrać :doubt:

Krzychu

sla - 25-04-2009, 18:56
Temat postu: Re: Spalanie mojego sporbacka
Fubu napisał/a:

może to jedna wielka ściema tych którym lancery palą 6-7 litrów.

Raczej w grę wchodzi ta opcja, takiego spalania nie przewiduje nawet producent, a już on w celach marketingowych stara się podawać najniższe możliwe zużycie paliwa.

filippoz - 25-04-2009, 20:13

sla napisał/a:
Raczej w grę wchodzi ta opcja
Nie mogę się zgodzić z tą opinią :) , cudów ze spalaniem nie ma ale styl jazdy ma bardzo duży wpływ na spalanie, każdy jeździ tak jak lubi i auto pali mu tyle ile musi spalić.

predkosc

Radassss - 25-04-2009, 22:26

Fubu napisał/a:
Średnie spalanie z trasy to 9-9,5 litra przy w miarę spokojnej jeździe natomiast przy jeździe ostrej (na 4 biegu do odcięcia) komp pokazywał średnie spalanie powyżej 14 litrów. Generalnie nigdy nie udało mi się osiągnąć wyniku w granicach 7 litrów natet stosując styl jazdy emerycki w połączeniu ecodrivingiem. Wynikają z tego 3 opcje: po pierwsze albo ja mam za ciężką nogę, po drugie allbo mój lancer jest wyjątkowo nieudanym pod tym względem egzemplarzem, po trzecie: może to jedna wielka ściema tych którym lancery palą 6-7 litrów.
Pozdrawiam

no w koncu :P postaram sie sprawdzic czy 190 to jest ta predkosc :P
a co do spalania to mam nawet foto zrobone jak mi misiek spalil 6,7 jadac zgodnie z przepisami, nie wiem z czego to wynika tak na prawde, ale moj autentycznie pali ok 7,5 litra na trasie jadac normalnie czyli ok 110 przelotowa i czasami zwalnijac na ograniczeniach... mozliwe ze masz jednak ciezka noge?? i to co tobie wyda sie emerycki dla niektorych jest ekstremalne?? ;) nie wiem :) , ale mianownik jest jeden wspolny... :) jak jest dobra zabawa to 14 musi spalic :D

piomic - 25-04-2009, 22:32

Jak się popatrzy na zakresy prędkości dla biegów robi się oczywiste, do czego był projektowany. Nie na autostrady do oszczędnego bujania przez pół Europy tylko do zabawy
0-100-60-ostry zakręt-80-50-nawrotka-120...