To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sport - Inne - Extra skopana i dawna druga

macia - 29-04-2008, 11:43

Sruba napisał/a:
nikt mu krzywdy nie zrobil

Sruba, krzywda to nie tylko przemoc fizyczna... Zresztą nie o to chodzi. Tak naprawdę (znaczy sory - nie naprawdę, a moim zdaniem), to krzywdę robią ci kibice (?) sobie i wizerunkowi polskiej piłki największą. Wystawiają świadectwo zaściankowości i bezmózgowia. Kiedyś leciały na boisko banany, przypadkowo jak Olisadebe był na murawie. "Skąd wiedzieliście, że będę w domu? Nie wiedzieliśmy, przechodziliśmy przypadkiem i wpadliśmy. Z tragarzami? Tak, z tragarzami, bardzo cię polubiłem chłopie!". Wybacz Sruba ale do mnie Twoje tłumaczenie nie trafia zupełnie. A co do flag... Hmmm, oczywiście każdy kibic Lechii (rzecz jasna nie tylko, bo tu chodzi o zjawisko, a nie konkretny klub) doskonale zna historię, pochodzenie, symbolikę używanych na flagach znaków i zupełnie nie wie że i dlaczego przypisuje się im wydźwięk faszystowski...
Bądźmy poważni :lol:

http://sport.trojmiasto.p...nsk-n27853.html

sruba - 29-04-2008, 17:16

macia, ja nie chce bronic pohukiwaczy.
chce tylko zauwazyc, ze "gw", po sezonie spedzonym na Legii, przenosi sie chyba do nas do Gdanska szukac sensacji i afer...
bo jakos nie bylo afery podczas niedawnym derbow Łodzi, gdzie kibice ŁKSu rozwiesili transparent o jednoznacznej wymowie (jak wroce do domu, to poszukam foty i ja wkleje).

swoje poglady mam jakie mam, niemniej nigdy na meczu (a bywam na wszystkich, no prawie) nie skanduje u-u-u-u-u, bo po pierwsze uwazam to za glupote, po drugie, wiem, ze tym nieszczesnym pohukiwaniem moge zaszkodzic mojemu ukochanemu klubowi.

i co do tych flag...
oczywiscie ci bardziej kumaci kibice (nie tylko Lechii), wiedza i rozumieja symbolike wieszana na plotach stadionow, mnie chodzilo tylko o fakt, ze w momencie (czyli podczas meczu pucharowego z Legia) rozkrecania przez wybiÓrcza afery z lechijnym rasizmem, ten szmatlawiec zamiescil zdjecie krzyza celtyckiego z sektora Legii, przypisujac go nam czyli - Lechii. taka drobna niescislosc dziennikarska...

[ Dodano: 30-04-2008, 08:20 ]
to jeszcze o obiektywizmie dziennikarskim...:
Cytat:

Rafał Stec, dziennikarz Gazety Wyborczej i autor kilku publikacji na temat ukarania Lechii, nie ukrywa swej sympatii do Podbeskidzia Bielsko-Biała.
Rafał Stec jest z urodzenia bielszczaninem. Podczas spotkania z czytelnikami na czacie w 2006 r. nie ukrywał swej sympatii do bielskiego klubu.

Fragment:

Czemu u pana taka miłość do Milanu?

Rafał_Stec : Prywatnie to kibicuję Podbeskidziu, ale, niestety, nie mogę o nich najczęściej pisać. Ciekawe, że często dostaję listy z pytaniami, dlaczego wciąż piszę o Chelsea. Albo o Realu. Albo Listkiewiczu. Zdecydujcie się.

Jaki finał LM sprawiłby Panu najwięcej przyjemności

Rafał_Stec : Podbeskidzie - Real Madryt. Fajnie byłoby zmiażdżyć taki bogaty klub.

Podbeskidzie Bielsko-Biała to najbliższy rywal Lechii Gdańsk. Mecz odbędzie się w środę godz. 18.00.

:lol:

Anonymous - 30-04-2008, 11:16

Cytat:
"Śmierć żydzewskiej ku**ie" - w takiej koszulce tuż po wygranych derbach Łodzi paradował uśmiechnięty od ucha do ucha zawodnik ŁKS-u Arkadiusz Mysona - zdjęcie opublikowała "Gazeta Wyborcza". Rasizm to codzienne zjawisko na wielu polskich stadionach, ale to pierwszy głośny incydent z udziałem tak znanego piłkarza.
"Nie miałem pojęcia co jest na koszulce"

Od derbów Łodzi minęły dwa tygodnie - w środę zdjęcie opublikowała "Gazeta Wyborcza". Zwycięzcy, czyli ełkaesiacy, szczęśliwi biegali po boisku. Jeden z nich - Arkadiusz Mysona - miał na sobie koszulkę z napisem "Śmierć żydzewskiej kurwie".

Nie będę zaprzeczał, że miałem na sobie taką koszulkę - przyznaje w rozmowie z gazetą Mysona. - Po meczu jeden z kibiców poprosił, żebym ją założył. Zamieszanie było tak ogromne, że nie zauważyłem nawet, że jest na niej jakiś napis.
Arkadiusz Mysona- Nie będę zaprzeczał, że miałem na sobie taką koszulkę - przyznaje w rozmowie z gazetą Mysona. - Po meczu jeden z kibiców poprosił, żebym ją założył. Zamieszanie było tak ogromne, że nie zauważyłem nawet, że jest na niej jakiś napis - tłumaczy się zawodnik.

Piłkarz ŁKS przyznaje, że zdjął koszulkę z obraźliwym napisem dopiero po interwencji Sebastiana Mili, kolegi z zespołu. - Wstydzę się tego - mówi Mysona. - Zdaję sobie sprawę, że mogę zostać za to ukarany.

"Debil"

Prezes ŁKS zachowanie swojego piłkarza określa jednym słowem - "debil". Andrzej Pożarlik zapowiada, że zawodnik zostanie ukarany finansowo. Karę zapowiada, też PZPN. - Komisja Ligi w trybie natychmiastowym zajmie się sprawą - grzmi prezes PZPN Michał Listkiewicz.

Pobłażliwy PZPN

Jednak dotychczasowa pobłażliwość PZPN wobec antysemickich i rasistowskich zachowań nie pozwala spodziewać się wysokiej kary. Skala rasistowskich incydentów na polskich stadionach jest ogromna. - Emmanuela Olisadebe w Lubinie obrzucono kiedyś bananami, Kara musi być ostrzeżeniem dla innych, by za chwilę kolejny piłkarz nie wymyślił czegoś podobnego. Musimy tępić takich... nie chcę używać brzydkich słów.
Adam Gilarski, przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPNna trybunie Legii wisiał transparent z hitlerowskim hasłem: "Arbeit macht frei", na fladze Lechii Gdańsk widać symbole Ku-Klux-Klanu, a z widowni można było usłyszeć: "Naszym wzorem jest Rudolf Hess".

White SS Legion

Kibice Legii potrafili wywiesić na płocie podczas wyjazdowego meczu w Poznaniu flagę ze swastyką. Samych siebie przeszli jednak podczas meczu z Islandzkim Hafnarfjoerdur. Spotkanie rozgrywane było 2 sierpnia i ultrasi Legii przygotowali na to spotkanie okolicznościową oprawę.

Była sektorówka z powstańczą kotwicą i napis "To jest hołd dla tych co noszą blizny, dla tych co przelali krew w imię ojczyzny". Nie przeszkodziło to warszawskim szalikowcom wywiesić równocześnie flagi z napisem "White SS Legion". Trzeba przyznać, że litery "SS" zakryli inną flagą - dobrze, że nie polską.

Odbiorą punkty?

Za zachowanie kibiców stadion ŁKS został zamknięty do końca sezonu. Co grozi Mysonie? -To nie będzie 500 zł. Kara musi być ostrzeżeniem dla innych, by za chwilę kolejny piłkarz nie wymyślił czegoś podobnego. Musimy tępić takich... nie chcę używać brzydkich słów - mówi Adam Gilarski, przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN. Związek może też ukarać ŁKS odebraniem trzech punktów, co zalecają przepisy UEFA. Byłby to pierwszy taki przypadek w polskiej piłce.

macia - 30-04-2008, 11:50

Sruba, nawet nie wiesz, jak mnie Twoje słowa ucieszyły :lol: Znaczy się, że można jeszcze być normalnym kibolem, a nie kierować się stadnymi instynktami...
Poruszamy tu jednak dwie sprawy i ja nie mam wątpliwości do żadnej z nich.
1. Rasizm, przejawy faszyzmu czy nazizmu na stadionach - niedopuszczalne i bezmózgowe zachowanie
2. Nierzetelność pismaków z tej czy innej gazetki - skandaliczna i zaniżająca wszelkie poziomy żenująca zmora dzisiejszych czasów
Ale biadolę, kurde jak stara baba normalnie :lol:
Szacunek dla wszystkich prawdziwych, myślących kibiców :!:

Anonymous - 30-04-2008, 12:01

No właśnie pismaki nie rozumieją że im więcej będą pisaly o tym to tym częściej będzie się to zdarzało :!: Jeżeli sie zdarza to powinno być szybko załatwiane wew federacji piłkarskiej i po problemie - bo niby po co coś robić skoro nikt sie tym nie interesuje :wink:
Anonymous - 30-04-2008, 13:12

Widocznie w tym przypadku GW wychodzi z założenia, że im bardziej kontrowersyjny artykuł zamieści - tym więcej ludzi kupi gazetę.
Anonymous - 06-05-2008, 13:41

Cytat:
Lechia zapłaci za kiboli rasistów Grupy kibiców Lechii Gdańsk nie będą mogły wyjeżdżać na mecze wyjazdowe - postanowił Wydział Dyscypliny PZPN. To kara za rasistowskie zachowania kibiców gdańskiego klubu. A to dopiero początek. Liderowi piłkarskiej drugiej ligi grozi odjęcie punktów.
- Wydział Dyscypliny zastosował na razie środek zapobiegawczy w postaci zakazu uczestnictwa zorganizowanych grup kibiców Lechii Gdańsk w meczach wyjazdowych. Chcę też ostrzec sympatyków tej drużyny, że w przypadku jakichkolwiek rasistowskich zachowań podczas środowego meczu z Podbeskidziem Bielsko-Biała stadion Lechii zostanie bezwarunkowo zamknięty - powiedział przewodniczący WD Adam Gilarski
Dalsza część sprawy Lechii będzie omawiana na posiedzeniu ósmego maja. Wtedy też dowiemy się, jakie kary zostaną nałożone na gdański klub za zachowanie kibiców w Poznaniu.

- Katalog kar zawiera m.in. odjęcie punktów i Lechii jak najbardziej grozi taka sankcja. Jednak nie chcę dziś przesądzać o ostatecznej decyzji - mówił Gilarski.

Skandal w Poznaniu

Podczas ostatniego meczu ligowego w Poznaniu grupka kibiców z Gdańska pohukiwała, gdy do piłki podchodził czarnoskóry piłkarz Warty.

Władze Lechii zapowiedziały, że w proteście przeciwko rasistowskim zachowaniom części kibiców piłkarze później wyjdą na boisko w meczu z Podbeskidziem Bielsko-Biała, a jeśli sytuacja powtórzy się mogą oddać kolejny mecz walkowerem. Klub zawiesił też wszelkie formy pomocy dla kibiców.

Lechia chce zerwać z rasizmem

Gdański klub, walczy z przejawami rasizmu ponieważ w letnim okienku transferowym do drużyny może dołączyć gracz o ciemnym kolorze skóry, w dodatku klub aspiruje do pierwszej ligi, gdzie rasistowskie zachowania są niedopuszczalne i bardzo surowo karane.

- Możemy tylko apelować do kibiców, aby takie zachowanie jak w Poznaniu nie miało więcej miejsca. Do czegoś takiego nie powinno dochodzić na żadnym stadionie w Polsce, czy na świecie. To przykre tym bardziej, że takie zachowania mogą bardzo zaszkodzić w walce o ekstraklasę, której kibice pragną równie mocno, jak piłkarze – napisał w oświadczeniu na stronie klubu kapitan gdańskiej Lechii Jacek Manuszewski.
:evil: :evil: Zródło

[ Dodano: 06-05-2008, 13:42 ]
A było to częścią tego artykułu KLIK

Anonymous - 06-05-2008, 14:30

hmm.. wiesz co dm17, wczoraj oglądałem skrót meczu Lechia Gdańsk - Legia Warszawa.. nie chcę nic sugerować.. po prostu obejrzyj sobie ten filmik i posłuchaj co się działo jak na boisko wchodził Chinyama. (Czas filmu akurat odmierza ile zostało do końca - czyli tak 12:16 do końca zaczyna się). Warto założyć słuchawki, żeby lepiej słyszeć :p

A to ten filmik właśnie..

Anonymous - 06-05-2008, 15:08

zobaczę jak wrócę do domku bo tu mam bloka....

[ Dodano: 06-05-2008, 19:22 ]
słyszałem tylko buczenie - albo coś zbliżonego... spiker zagłuszył.

Anonymous - 12-05-2008, 15:54

Hah, oto nowy hymn Pogoni ! :)

HYMN POGONI SZCZECIN

Anonymous - 12-05-2008, 19:38

"My paprykarze My paprykarze ".................... :wink: :P
Ciężko będzie to zaśpiewać na stadionie..

sruba - 13-05-2008, 11:11

po zabiegu z winem wykonanym przez pana R., juz nie bedziemy mieli orange skopanej :lol:
Anonymous - 13-05-2008, 11:31

Ale będzie inna nazwa- sponsor :D
Ponoć też jakaś duża firma.
A z winem to istny majstersztyk. Chciałbym to widzieć :D

Anonymous - 18-05-2008, 16:47

MAMY OE :wav: :wav: :wav: :wav:
Anonymous - 18-05-2008, 19:04

dm17 napisał/a:
MAMY OE

gratulacje..
do zobaczenia przy Ł3 :)