To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

fj_mike - 06-02-2011, 23:07

coolluk napisał/a:
Chodzi mi bardziej o samodzielna wymiane paske wieloklinowego na pompie wspomagania.

Małe piwo ;)

coolluk - 06-02-2011, 23:11

hehe mam nadzieje ze dla mnie tez :p

[ Dodano: 08-02-2011, 14:59 ]
taka dostalem odpowiedz od Pana z allegro odnosnie paskow mitsuboshi i contitech:

"To zapraszam na inne fora gdzie wyrażanie jest napisane ze Sun lub Mitsubishi to jedno z większych dziadostw jeśli chodzi o jakość pasków rozrządu co do zerwania się paska rozrządu u tych paru osób to czy ktoś to stwierdził z biegłych rzeczoznawców z PZM-tu iż to była wina paska czy niewłaściwego montażu??????? Mamy w sprzedaży paski sum ale jako sprzedawca mogę je polecić tylko największemu wrogowi lub totalnemu laikowi na którym dobrze zarobi nasza Firma, i jeszcze jedno czy któryś z zacnych anonimowych erudytów wspomniał co w przypadku reklamacji przy zerwaniu paska firmy Sun lub Mitsuboshi gdzie to zareklamować i jak jeśli te firmy nie maja nawet swoich przedstawicielstw w Polsce co by skracało czas reklamacji i zwrotu kosztów do 14dni a tak to proszę się doinformować w kodeksie handlowym lub na jakimś forum najlepiej marki mitsubishi jak to się odbywa i ile czeka się na zwrot kosztów."

Pozdrawiam

Tak sie zastanawiam na jakim forum Pan to czytal :)

szubab - 09-02-2011, 07:54
Temat postu: co sądzicie
Witam!
Proszę o opinię na temat ceny rozrządu (2.0LGLS'97r) oferowanych przez lokalnego sprzedawcę u którego się zaopatruję i ofertę z Japaneze:

Wałbrzych:

-pasek rozrządu (Mitsuboshi): -95
-pasek balansowy (Mitsuboshi): -26
-rolka napinająca pasek rozrządu (GMB) -77
-rolka napinająca pasek bal. (GMB) -54
-prowadząca pasek rozrządu. (GMB) -66
-pompa (GMB) -170

-uszczelki do tego. -w kpl. z pompą

Japaneze:

-pasek rozrządu (Mitsuboshi) 90,-
-pasek balansowy (Mitsuboshi) 25,-
-rolka napinająca pasek rozrządu (GMB) 75,-
-rolka napinająca pasek bal. (GMB) 90,-
-prowadząca pasek rozrządu. (GMB) 50,-
-pompa (GMB) 170,-

-uszczelki do tego. 67,-

koszt przesyłki 18,-

Ciekawi mnie rozbieżność w cenie rolki napinającej pasek bal. oraz informację na temat uszczelek. Podejrzewam brak wgłębienia się w temat mojego sprzedawcy.

marcinzam - 09-02-2011, 09:53

a napinacz hydrauliczny ??
szubab - 09-02-2011, 11:55

Samochód nie ma dużego przebiegu (150k, udokumentowane papierami i fakturami z przeglądów), to będzie jego druga wymiana rozrządu. Przeczytałem tu, że napinacz jest dość trwałą częścią. Do tego ta cena.
Dominick - 09-02-2011, 16:32

colluk jak masz orient to sam wymieniaj ja ostatnio sam wymienilem chociaz nigdy w zyciu tego nie robilem, pare stron z manuala lewarek podstawowe klucze i dobrze zebys mial grzechotki 1/2 i 1/4 bo tak to nie napi... sie z kreceniem srub bo miejsca nie jest za duzo a jak masz grzechotkowe plaskie to wogole juz masz relaks. Jesli sie bedziesz za to bral to odnosnie napinacza wykrecasz go jest na 2 sruby pod rolka napinajaca przed zamontowaniem go powtornie musisz scisnac w imadle, recznie ni ch.. nie dasz rady powoli po 1 mm nie na maksa odrazu bo go popsujesz blokujesz go jakims malym gwozdzikiem ktory przechodzi przez otwory na koncu tego ''silowniczka'' i obudowe po zlozeniu wszystkiego i wstepnym skreceniu rolki paska rozrzadu wyciagasz gwozdzik z napinacza i ''silowniczek powinien wysunac sie o ok 4 mm a pasek powinien miec stosowny naciag, musi sie wysunac jesli nie choc to raczej maloprawdopodobne by byl popsuty koniczna jest jego wymiana
coolluk - 09-02-2011, 20:32

Dominick napisał/a:
colluk jak masz orient to sam wymieniaj

Zdarzylo sie kiedys wymienic sprzeglo, komplety zawieszen itp. z rozrzadem sie jeszcze nie bawilem nie chce miskowi zrobic krzywdy ale znalazlem chyba najlepsza alternatywe kolega znajomy mechanik i z jego pomoca mysle ze bedzie wszystko OK ! I tak mnie to nie minie a taka opcja wydaje sie byc najlepsza.

winnipool - 10-02-2011, 23:38

Derpin napisał/a:

ceny wahają się zależnie od regionu itd...
ja robiłem u znajomego w warsztacie, po znajomości kosztowało mnie to 3stówki, gdyby miał to zrobić normalnie bez znajomości to mniej jak 500 bym nie zapłacił.

500zł to sporo. Za zrobienie rozrządu kompletnego z pompą wody i napinaczem, świece + kable, olej wraz z wymianą, sprawdzenie hamulców + regulacja ręcznego, regulacja obrotów zapłaciłem właśnie 300zł. I to nie był znajomy. Ale fakt, co region to może być inna cena.

Jarcev - 12-02-2011, 15:14

co do cen to własnie byłem u polecanego na śląsku ponoć taniego Pana A. , za rozrząd w v6 powiedział 1300 zł plus pompa wody , czyli jakies 1500 zł , wg mnie troche przegiecie , nie pytałem nawet na jakich czesciach bo to kwestia paska z mitshuboshi , rolki w 99 % albo nawet 100% zawsze są z koyo tylko w róznych pudełkach , tak czy owak najdrozszy zestaw to około 900 zł w sklepie , w hurtowni gdzie mam dojscie dostaje 30% znizki ktora pan Mechanik tez pewnie ma wiec to troche ponad 600 zł za częsci .... . Zapytałem o montaz na własnych czesciach to dostałem odpowiedz ze na własnych czesciach to bez gwarancji .... <niezainteresowany> ps. na forum krązą opinie ze napinacz co drugą wymiane itp i ze sprawny mechanik sprawdzi czy napinacz kwalifikuje sie do wymiany czy nie , Pan A zakwalifikował napinacz do wymiany , choć nie byłem nawet u niego swoim misiem ... zakłądał ktos gdzies rozrząd na śląsku w przystepnych cenach??
robertdg - 12-02-2011, 15:19

Jarcev napisał/a:
sprawny mechanik sprawdzi czy napinacz kwalifikuje sie do wymiany czy nie
ale jak Ci sie spitoli ten napinacz po przebiegu 20-30tys, to możesz mieć pretensje sam do siebie, nie jednemu się własnie tak spartolilo i po niewielkim przebiegu wszystko od nowa i czy jest tu sens, jak nie znasz historii auta :?:
Jarcev napisał/a:
zakłądał ktos gdzies rozrząd na śląsku w przystepnych cenach??
jest pełno niezaleznych warsztatów które Ci to zrobia, zresztą czujesz się na siłach to możesz sam powalczyć i poczuć smak V6, podobno to zbliża ;-)
adt81 - 12-02-2011, 15:54

Ja za wymianę rozrządu z pompą wody i uszczelniaczami wałków zapłaciłem 300zł - początkowo panowie mówili 250zł ale nie spodziewali się że dostaną taki silnik i jak wiadomo trzeba było poduchę odkręcać itp więc doliczyli ekstra 50zł :-) . Ale i tak myślę, że jest ok a dodatkowo z własnej inicjatywy postanowili wymienić pasek od alternatora i klimy :-) . Nie prosiłem o to ale w sumie dobrze że to zrobili :-) . Części kupiłem dzięki pomocy kolegi j-rules - pasek Sun, rolki Koyo, pompa NPW i napinacz Mitsubishi.
Jarcev - 12-02-2011, 16:18

nie mam nikogo kto to robił w znajomych ;) wszyscy jezdzą autami niemieckiej produkcji :) a tak pierwszy raz samemu naprawa w której minimalny bład moze duzo kosztowac troche przeraża :) kupie częsci bo 30% znizki w zakupach za około 900 zł to jednak troche pieniedzy a później porozgladam sie za kims kto podejmie sie tego wyzwania ;)
PS. wie ktos gdzie mozna kupic sam pasek mitsuboshi ?? z mojego dojscia w hurtowni jest tylko Gates do tego modelu

fj_mike - 12-02-2011, 16:54

Jarcev napisał/a:
PS. wie ktos gdzie mozna kupic sam pasek mitsuboshi ??

Sklep jest w Rumi
http://www.japanmoto.pl/
Prowadzą sprzedaż wysyłkową. Kupowałem u nich kompletny rozrząd. Ja akurat kupiłem pasek SUN, też bardzo dobry ;)

coolluk - 12-02-2011, 19:24

Jarcev napisał/a:
częsci bo 30% znizki w zakupach za około 900 zł to jednak troche pieniedzy

Powiedz czy dasz rade zalatwic komplet rozrzad+uszczelnienia+paski do alternatora i na pompe wspomagania we wzglednej cenie ? Ile by to wyszlo tylko naprawde komplet hydronapinacz pasek balansowy itd. i na jakich czesciach ?

sorok - 12-02-2011, 22:59

Witajcie koledzy! Mam pytanie? Dwa miesiące temu wymieniłem kompletny rozrząd nie wymieniłem pompy wody czy jest obowiązek wymiany pompy? Czy w razie wymiany pompy muszę demontować cały rozrząd?