To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

ziutoon - 02-03-2013, 17:40

Wahacze juz mam. Nie wiem czy wymieniac te gumki bo wygladaja calkiem dobrze guma wydaje sie byc bardzo podobna do tej co mam obecnie zamontowana. Mam natomiast watpliwosc co do wahaczy gornych. Czy te swoznie gorne powinny tak lekko chodzic? Nie ma zadnego oporu lataja luzem. Te co mam uzuywane to ciezko jest je reka ruszyc. Czy tak powinno byc?
Hugo - 02-03-2013, 21:13

ziutoon napisał/a:
Czy te swoznie gorne powinny tak lekko chodzic?
Nie. Powinny ruszać się z oporem. Jak "chodza" lekko to już mogą stukać na dużych nierównościach.
outlaw4life - 03-03-2013, 18:34

właśnie przejrzałem allegro.. albo mi gdzieś uciekło od wzroku albo nie moge znaleźć banana "555" czy ktos moze zapodac mi linka do jakiejs aukcji albo dobrego sklepu gdzie bedzie mozna sprawdzić ewentualne "made in" lub gdzie ejst pewność ze to oryginal?
Hugo - 03-03-2013, 19:09

outlaw4life napisał/a:
nie moge znaleźć banana "555"
I nie znajdziesz, bo ich nie produkują.
outlaw4life napisał/a:
gdzie bedzie mozna sprawdzić ewentualne "made in" lub gdzie ejst pewność ze to oryginal?
555 to też nie jest oryginał.
Najlepszy wybór po oryginale z ASO to CTR lub NIPPARTS.

outlaw4life - 03-03-2013, 19:18

dzieki za uswiadomienie mnie :oops: :P Pozdrawiam :wink:
ziutoon - 04-03-2013, 10:57

Hugo napisał/a:
Nie. Powinny ruszać się z oporem. Jak "chodza" lekko to już mogą stukać na dużych nierównościach.

Hugo, dzwoniłem właśnie do sprzedawcy i powiedział mi mniej więcej tak:
"zaraz wezme do rękki ten wahacz,.....hmm ten typ tak ma, nie ma prawa być luzu bocznego a to że te sworznie luzem latają (tak jak byc powieścił klucz oczkowy na śrubokręcie) to oznacza dobre łożyskowanie i że nie będzie pisków itp"

Czy ktos z Was może to potwierdzić czy gościu robi mnie w balona?
Zastanawiam się teraz czy jest sens wymieniać na wątpliwe wahacze czy zostawić te co mam, które nie mają takiego luzu?

pozdrawiam

Hugo - 04-03-2013, 12:54

ziutoon napisał/a:
nie ma prawa być luzu bocznego a to że te sworznie luzem latają (tak jak byc powieścił klucz oczkowy na śrubokręcie) to oznacza dobre łożyskowanie i że nie będzie pisków itp"
Nie kapuję zbytnio. Ja wymieniałem już same sworznie (555) kilkakrotnie, a na końcu całe wahacze na TRW i zaden sworzeń nie latał luźno. Jak usłyszałem stuki na dużych nierównościach, wybijałem sworzeń ze zwrotnicy i jak luźno latał to wiedziałem, że to on stuka. Wymieniałem go wtedy i stuki znikały. Normalnie nowe sworznie górnych wahaczy stawiają dość duży opór (oczywiście mówimy o płaszczyźnie ruchu poprzecznej do osi pojazdu, bo tylko w tej pozycji one pracują).
ziutoon - 04-03-2013, 13:16

Chodzi generalnie o to że wahacz ma luz w kierunku czerwonych strzałek a w kierunku zielonych trzyma.
Pytanie czy ten luz w kierunku czerwonych strzałek nie wpływa na jazdę (lata bez żadnego oporu jak klucz oczkowy na śrubokręcie).
Może to głupie pytanie ale w moich starych wahaczach ciężko jest ruszyć ręką w kierunklu czerwonych strzałek.

Anonymous - 04-03-2013, 13:34

jeżeli mówisz o tych "złotych" elementach, to je należy skręcić śrubami po bokach tak aby trzymały odpowiedni kąt, w manualu jest podane jak to zrobić, wtedy będą sztywno.
jest to ważne krok więc lepiej zrobić do dokładnie, a nie na oko.

arturj123 - 04-03-2013, 14:42

Dokładnie to tak:

Anonymous - 04-03-2013, 14:49

arturj123, dokładnie, było jeszcze gdzieś foto z ustawieniami podanymi w cm od sworznia, tak chyba łatwiej jest ustawić :P
arturj123 - 04-03-2013, 14:55

Zapewne to:

Hugo - 04-03-2013, 17:50

ziutoon, pytasz o sworznie, a to są tuleje :roll: Tośmy się dogadali...
Anonymous - 04-03-2013, 20:12

Hugo napisał/a:
ziutoon, pytasz o sworznie, a to są tuleje :roll: Tośmy się dogadali...

też tak myślałem do momentu wrzucenia zdjęcia, człowiek całe życie się uczy :P

marecki - 08-03-2013, 22:11

Ja też jestem zdania,że tani towar psy żrą ale mam pytanie czy ktoś to testował na Galu?
http://moto.allegro.pl/wa...3009853684.html
przypuszczam że to odpowiednik SH ale cena kusi.