[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Tobas - 22-05-2011, 13:26
Dziadkumirku to prawda że cos jest nie tak gal 2.0 ma odcinke przy 7000 obrotów więc lepiej to sprawdź bo któregoś pięknego dnia możesz wsadzić kluczyk on będzie kręcił i nie odpali jak to pompa, ojciec juz tak miał nie wiem jaką masz instalkę ale sprawdź na wszelki wypadek jaką masz procedurke odpalania awaryjnego na gazie przydatna opcja nawet jak się benzynka ulotni, zawsze minimum 1/4 baku najlepiej pół dla osłony pompy. znów prawdy oczywiste hehe
czerwony88 - 22-05-2011, 21:44
U mnie jeszcze nigdy się nie zapaliła CE ani nie przełączył się na Pb. Zrobiłem na LPG tylko ponad 20 tys. Często zbliżając się do czerwonego pola.
KaWu - 23-05-2011, 09:01
czerwony88 napisał/a: | U mnie jeszcze nigdy się nie zapaliła CE |
Może jest spalona żarówka
kuzi napisał/a: | nie "wygląda" na słabego. Ma dość wysokie ciśnienie pracy (?), podobno normalnie jest to 1,2-1,5; on ma 1,8. Może kiedyś warto będzie go wymienić, jednakże na razie pracuje OK, odczyty są OK. |
Co to za reduktor
Wg mnie za duże ciśnienie. Widocznie masz duże spadki ciśnienia i ratuje się podkręcając ciśnienie na reduktorze. W programie też kalibrował od nowa ciśnienie
kuzi napisał/a: | Gazownik wczoraj powiedział mi, że to zależy od wtryskiwaczy. Jedne są ciche, drugie głośne. |
Twoje na pewno będą klepać szybciej na takim ciśnieniu
A co do zapalenia się CE - na 90% źle wyregulowana instalacja-za uboga ....
mar111cin - 23-05-2011, 10:19
kwestia tego czy ciśnienie względne czy bezwzględne.
prins podaje ciśnienie bezwględne a przez to jest ono ustawiane na zakres 2-2,2
tutaj raczej bym obstawiał ciśnienie względne i raczej 1,5 to wyciągają z tego reduktora ale po tuningu ; ) gorzej może mieć się sprawa z temperaturą...
polaff - 28-05-2011, 22:44
no!
po rozwierceniu dysz, i zmianie ustawień w kompie misiek odzyskał wreszcie moc (pewnie apetyt też ), przestał również szarpać podczas zmiany biegów.
mar111cin - 29-05-2011, 12:27
większe spalanie jest zdrowsze dla głowicy
Ostatnio trochę pojeździłem z interfejsem diagnostycznym i powiem że galant ma bardzo wydajny układ chłodzenia. Działa jak mała kotłownia
Większość aut zamraża reduktor przy ostrym przyśpieszaniu, natomiast galant wtedy jeszcze bardziej zwiększa temperaturę gazu Dobry silnik do gazowania
DziadekMirek - 29-05-2011, 14:22
tez uslyszalem od gazownika ze wlasnie galant ma dobry silnik do gazowania. Nadaje sie jak najbardziej. Nie wdawalem sie w szczegoly ale teraz jest to dla mnie juz bardziej jasne.
jaker - 29-05-2011, 17:05
Zamontowałem ostatnio instalację LPG (sterownik - STAG300+, reduktor tomasetto, wtryski HANA2000 green) w swoim Galancie i gazownik ustawił mi temperaturę przełączania na gaz przy 50 stopniach. Oczywiście przy pierwszej wizycie przeglądowej może mi ją zmniejszyć, o co na pewno będę wnosił, jako że przełączenie występuje zdecydowanie za późno jak dla mnie.
Pytanie moje brzmi, jakie temperatury Wy macie ustawione, jaka jest optymalna dla silnika 2.5 V6 oraz przy jakiej mogą występować problemy?
m6riano - 29-05-2011, 19:29
myśle że 35 będzie odpowiednia..
KaWu - 29-05-2011, 21:32
jaker, spokojnie mozesz ustawic 30°C.
Ja mam obecnie 21 °C ale na innych wtryskach.
jaker napisał/a: | reduktor tomasetto, |
Podejrzewam, ze Arctic
Poki nowy-jeszcze wyrobi, ale po lekkim zabrudzeniu zacznie niedomagac przy 160 KM. Testowane na identycznym silniku. Zreszta ktos tez juz pisal na forum o tym reduktorze w V6.
PS. Zobacz czy reduktora Alaski czasem Ci nie zainstalowal
jaker - 29-05-2011, 22:00
KaWu, dzięki za informacje o reduktorze i tak jak podejrzewałeś mam Arctica. A po ilu kkm zaczął niedomagać i czy objawiało się to przełączaniem na benzynę czy po prostu spadek mocy?
michalina27 - 29-05-2011, 22:01
jaker napisał/a: |
Pytanie moje brzmi, jakie temperatury Wy macie ustawione, jaka jest optymalna dla silnika 2.5 V6 oraz przy jakiej mogą występować problemy? |
Silnik 2,0 instalacja BRC 35 st.
Szwagroz - 30-05-2011, 07:20
2,0, stag4, 32 st, po prawie roku używania wszystko gra i nie ma najmniejszych problemów z gazem.
KaWu - 30-05-2011, 07:36
jaker napisał/a: | A po ilu kkm zaczął niedomagać i czy objawiało się to przełączaniem na benzynę |
Jeżdzony był ok. pół roku-nie wiem jaki przebieg.
Przełączal na Pb ale nizauważalnie- ponieważ była odchaczona opcja w programie. Było tylko małe szarpnięcie.
Właścicie auta skumał dopiero jak zaczął liczyć dlaczego Pb mu tyle też ubywa. Bo oczywiście u instalatorów było wszystko ok i cicho sza.
Jak podpiąłem fejsa do sterownika to dopiero wyszło co i jak.
DziadekMirek - 30-05-2011, 09:09
Szwagroz napisał/a: | 2,0, stag4, 32 st, po prawie roku używania wszystko gra i nie ma najmniejszych problemów z gazem. |
Mam to samo, temp 30 st. (wtryski Reg Fast)
|
|
|