To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Na światłach mijania przez cały rok

McDoune - 10-05-2009, 22:32

Panowie, ale ta dyskusja faktycznie chyba nie przekona nikogo do zmiany poglądu.
Światła nie dają nieśmiertelności, ich zapalenie nie uchroni nas od wypadnięcia na zakręcie czy przywalenia w drzewo, W czasie obowiązywania przepisu wypadki też będą, a że stale przybywa aut będzie ich coraz więcej, a jedynym pewnym sposobem na ich zredukowanie jest zbudowanie sieci bezpiecznych dróg.
Jednak osobie zmęczonej czy z gorszym wzrokiem w wielu sytuacjach włączone światła mogą ułatwić zauważenie drugiego pojazdu.

krzychu - 10-05-2009, 22:35

McDoune napisał/a:

Jednak osobie zmęczonej czy z gorszym wzrokiem w wielu sytuacjach włączone światła mogą ułatwić zauważenie drugiego pojazdu.

Pierwszy niech sobie wypije redbull-a albo prześpi na trasie a nie jeździ narażając innych. Drugi niech jazdę pozostawi innym bo podczas badań wzroku albo pomogą mu okulary albo nie powinien dostać prawka. Ludzie ze słabym wzrokiem mają badania lekarskie i wydawane prawo jazdy na 10 lat potem znowu badanie itd.

A jak ktoś ma tak słaby wzrok że mu światła innych pomagają to niedługo przywali w pieszego albo w rowerzystę właśnie! A te światła jeszcze bardziej go upewnia w tym że może jeździć szybciej bo przecież inni jeżdżą na światłach to ich szybciej dostrzeże zapominając o użytkownikach nie oświetlonych.

Piwor - 10-05-2009, 22:48

A ja powiem krótko, jeśli w tunelu, lub o 21:00 znajdują się ludzie bez świateł (mimo nakazu), to co tu mówić o zwykłym szarym dniu na drodze?

Druga sprawa, to wspaniałe ustawienie świateł sporej rzeszy ludzi. Fakt faktem, w mieście światła nie są niezbędne, a czasem nawet przeszkadzają. Tutaj uśmiech do motocyklistów i skuterowiczów.

A swoją droga, rower też powinien mieć światłą włączone 24h/dobę?

Morfi - 10-05-2009, 22:51

Krzyżak nie wycofam swoich słów na dodatek bede mocno postulował o RB dla Ciebie za łamanie KRD i chwalenie sie tym na forum.
Fajny protest, że specjalnie nie jeździłeś na światłach, naprawde mądre posunięce z strony Moderatora i jeszcze sie chwalenie.
Co tym zdziałałeś duma Ci urosła czy zaoszczedziłeś 0,05 zł. I byłeś niewidoczny na drodze.
Dzieki za RB ale jest one nie słusznie przyznane. Nie obraza i nie wulgaryzm. A twoja postawa jest napewno godna moderatora....

Anonymous - 10-05-2009, 23:01

zobaczycie jeszcze dwa, trzy lata i UE nakaze zmiane przepisu ze wzgledu na ekologie (bo bezpieczenstwa to nie podnosi) i wtedy bedzie wybor bycia normalnie widocznym bez swiatel, a "super" widocznym - kazdy sam decyduje (niestety tym ktorym ciezko zauwazyc auto bez swiatel pozostanie jazda w nocy :) )
narazie warto by bylo gdyby ktos zajal sie tylnymi swiatlami ktore nijak maja sie do bezpieczenstwa, a pala sie z tylu w dzien bezsensu.

Morfi napisał/a:
Krzyżak nie wycofam swoich słów na dodatek bede mocno postulował o RB dla Ciebie za łamanie KRD i chwalenie sie tym na forum.
Fajny protest, że specjalnie nie jeździłeś na światłach, naprawde mądre posunięce z strony Moderatora i jeszcze sie chwalenie.
Co tym zdziałałeś duma Ci urosła czy zaoszczedziłeś 0,05 zł. I byłeś niewidoczny na drodze

przestan sie rozdrabniac, ja bym napisal jakis donos do prokuratury, prezydenta, soltysa, proboszcza itd :D :D :D :D no i do zwiazku magikow za nieautoryzowane znikanie na drodze :lol:

krzychu - 10-05-2009, 23:02

Morfi napisał/a:
I byłeś niewidoczny na drodze.

Nie ma co wyłączę światła może mnie niebiescy nie zauważą że przekraczam dozwoloną prędkość :badgrin:

[ Dodano: 10-05-2009, 23:05 ]
arturro napisał/a:
gdyby ktos zajal sie tylnymi swiatlami ktore nijak maja sie do bezpieczenstwa, a pala sie z tylu w dzien bezsensu.

Jak to mają się nijak. Przez to w starszych wozach ciężko zinterpretować czy ma stop czy pozycyjne. W porównaniu z moim 4x5W z tyłu na pokojówkach w takim starym wozie ze słabym napięciem, starymi żarówkami i już "zajdzionych" kloszach to stopy się mniej świecą niż moje postojówki. O LED-owych tylnych światełkach nie wspomnę te dają po oczach równo.

[ Dodano: 10-05-2009, 23:12 ]
arturro napisał/a:

przestan sie rozdrabniac, ja bym napisal jakis donos do prokuratury, prezydenta, soltysa, proboszcza itd :D :D :D :D

Zapotniałeś o "przyjaciółce" i "brawo"

pawlos - 10-05-2009, 23:24

lepiej widoczny mniej widoczny .... to jest proste
oko ludzkie jest tak skonstruowane że wszystkie jaśniejsze punkty od normalnie oświetlonych przedmiotów utrudniają widzenie tych drugich

także jazda w dzień na światłach jest bezsensu bo po pierwsze utrudnia widzenie wszystkiego innego niż zapalone reflektory i utrudnia ocenę predkości i odległości jadących z naprzeciwka "świateł"

pozdrawiam

Hubeeert - 13-05-2009, 10:45

Otwieram - proszę o spokojną dyskusję bez argumentów personalnych.
Stara zasada dialogu brzmi - atakuj problem nie osobę z którą rozmawiasz.

Będę uwaznie obserwował rozwój wątku.

Student - 13-05-2009, 10:58

Panowie z dzisiaj:
Jadę do pracy Radzymińską jak zawsze, prawym pasem (nie zawsze) i widzę we wstecznym lusterku jak Pani która wcześniej wyprzedziłem małym brzdącem (Daihatsu Quero jakoś tak) z dzieckiem 4-5 lat, na tylnej kanapie zaczyna składać się do manewru wyprzedzania MNIE prawym poboczem między nami jakieś 50m., bezpiecznie i delikatnie zjechałem na 30% pobocza na 30 sekund dając jej znak że to nie do tego służy, potem wróciłem na prawy,
Wiecie co zrobiła nic, wzięła mnie i jeszcze 3 samochody, potem wpadła na lewy a na końcu i tak wylądowaliśmy obok siebie na światłach.

Najbardziej zaskoczyła mnie reakcja Żony, która po raz kolejny powiedziała że : "SZUKAM AWANTURY"
Na co ja do niej: ".. że jeżeli by coś jej wyskoczyło na drogę to ten mały śmierdziel rozpadł by się na 5 kawałków a ona i dziecko nie mają szans."

Anonymous - 13-05-2009, 11:28

fajnie ze temat odblokowany,
wiec wracajac do tematu zauwazylem ze nowe auta wyposazone seryjnie w swiatla DRL takie jak C5, Insignia nie maja zapalonych tylnych swiatel (zgodnie z dyrektywa UE) podobnie jak u mnie wiec ciekaw jestem jak bedzie reagowac na to policja :?

Krzyzak - 13-05-2009, 12:07

McDoune napisał/a:
Krzyzak, brawo, fajny protest, a jakby jednak eksperyment się nie powiódł i ktoś by Cię nie zauważył (zgodnie z przepisami ma prawo oczekiwać że pojazd będzie oświetlony) to co byś uważał :evil: ?

w sumie, to masz racje - bardziej chodzilo mi o sprawdzenie jak ludzie reaguja - kiedys mrugal co drugi/trzeci kierowca, teraz na calej trasie mrugnela jedna osoba - na jakies 2 setki aut, ktore minalem... widac kierowcy sa bardziej swiadomi
nawet policja, ktora mnie mijala nic nie zrobila...
na poczatku to przyznam, ze zapomnialem, ale juz w drodze powrotnej zrobilem to celowo - dla testu

[ Dodano: 13-05-2009, 12:18 ]
jeszcze chcialem sie odniesc do tego:

Bartek napisał/a:
każdy wypadek, zwłaszcza śmiertelny to osobna tragedia. Jeżeli w ciągu roku da się "oszczędzić" choć jednej takiej tragedii jestem ZA jazdą w włączonymi światłami przez 48h na dobę.....

wiele osob wychodzi z tego zalozenia - szkoda, ze nie ma takiego masowego poparcia w kwestii samego jezdzenia - kazdy widzi, co dzieje sie na drodze i naprawde skala wypadkowosci poprzez pijanstwo, przekraczanie predkosci i innych przepisow ma sie nijak do uratowania zycia przez wlaczenie swiatel...
innymi slowy - para idzie nie w tym kierunku, co trzeba...

[ Dodano: 13-05-2009, 12:21 ]
McDoune napisał/a:
jakoś dziesiątki tamu było jednak znacznie mniej samochodów. Nie zawsze da się wzorce z przeszłości w tak łatwy sposób przenieść w aktualne realia. Kiedyś przed automobilem musiał łazić człowiek z czerwoną chorągiewkom i ostrzegać ludzi o zagrożeniu, wtedy na pewno nie było ofiar, to co powinniśmy wrócić do takiego rozwiązania ?

no wlasnie do tego zmierzamy - teraz zapalamy swiatla, a niedlugo bedzie nakaz trabienia, wlaczania awaryjnych, uzywania kogutow, stroboskopow, montowania ukladow wykrywania ruchu itd. itp.
naprawde - para idzie nie tam, gdzie trzeba

cns80 - 13-05-2009, 12:40

Tak sobie czytam i nic nie rozumiem:
Krzychu jako przeciwnik świateł twierdzi że rowerzysta i pieszy są mniej widoczni, a Krzyżak jako przeciwnik świateł twierdzi że on widzi tak samo bo widzi bryłę.

A najbardziej mnie rozśmiesza rozdzielenie na:
- jest mniej widoczne
- ktoś słabiej to widzi

Według mnie to myślę że z zasad fizyki dałoby się udowodnić że coś nieemitującego światła jest słabiej widoczne. To stwierdzenie byłoby tożsame ze stwierdzeniem że ktoś to słabiej widzi :wink:

Darku ! Proszę Cię. Nie rób takich doświadczeń, bo z przeciwka nie jedziesz Ty tylko prawdopodobnie ktoś kto słabiej widzi przedmioty nieemitujące światła. A my Cię tu lubimy, cenimy i liczymy na Twoją pomoc :)

Para od lat idzie nie tam gdzie trzeba. Zamiast na infrastrukturę i edukację, które są czaso i pieniądzo chłonne markuje się pewne działania jak fotoradary, światła, obowiązkowy ABS, coraz niższe limity prędkości. Działania te na pewno chociaż jednej osobie uratowały życie, ale nie mają zbyt wysokiej skuteczności i są sztucznie rozdymane do rozmiarów panaceum na całe "zło drogowe". Ich plusem jest to że nie generują ogromnych kosztów i ich efekty (mizerne) są widoczne jeszcze za kadencji rządzących.
W ten sposób nigdzie nie zajdziemy.

krzychu - 13-05-2009, 12:47

cns80 napisał/a:

A najbardziej mnie rozśmiesza rozdzielenie na:
- jest mniej widoczne
- ktoś słabiej to widzi

A kto tak rozdziela?

cns80 napisał/a:
myślę że z zasad fizyki

Jak nie matematyka (obliczanie procentów rabatu IC) to teraz fizyka :badgrin:

[ Dodano: 13-05-2009, 12:53 ]
cns80 napisał/a:
obowiązkowy ABS

Tu bym polemizował skoro można każde nowe auto wyposażyć w ten system a badania (niezależne) dowiodły że przyczynia się do zmniejszenia wypadków to czemu to parę złotych nie dopłacić do samochodu żeby to miało? To samo ma być z ESP IMHO to jest akurat para w dobrym kierunku bo tutaj nie ma sprzeciwów a nawet będzie lepiej bo ESP stanie się tańsze a nie jako niekiedy dość droga opcja. To nie jest to samo co obowiązek jak jazdy na światłach (mniejsze dostrzeganie pieszych i rowerzystów, zanieczyszczenie środowiska w skali globalnej, szybsze wyczerpania się nieodnawialny złóż, większe zużycie żarówek to wszystko dla każdego nic ale w skali kraju już jest sporo). A po za tym wygląda ewidentnie na lobbing i pokazywanie że "coś się robi" na stołkach.

cns80 - 13-05-2009, 12:57

krzychu napisał/a:
A kto tak rozdziela?

Hmm....
Krzyzak napisał/a:
na dodatek napisales zle - nie jest tak, ze samochod taki jest mniej widoczny, ale ty gorzej go widzisz -
:twisted:

krzychu napisał/a:
ak nie matematyka (obliczanie procentów rabatu IC) to teraz fizyka :badgrin:
Daj spokój. To po piwie było :oops:
Lepiej podważ moje wyliczenia kilka stron wcześniej :twisted:

Krzyzak - 13-05-2009, 13:37

cns80 napisał/a:
fotoradary

dzialaja swietnie - juz podawalem przyklady
cns80 napisał/a:
światła

z badan wynika, ze niewiele daja
cns80 napisał/a:
obowiązkowy ABS

nie mam, nie wiem
cns80 napisał/a:
coraz niższe limity prędkości

dzialalyby, gdyby ktos ich przestrzegal... (procz mnie i Huberta :P ) - i to jest najwiekszy problem...
tak sobie czasem obserwuje fotki z miejsc wypadkow (np. na WP) i niemalze wszystkie z nich sa na prostych, rownych drogach, swiezo wyremontowanych... to daje do myslenia