Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
robertdg - 28-01-2014, 16:23
mkm napisał/a: | Nie za bardzo zrozumiałem w którym miejscu kobieta źle zrobiła i dlaczego ona została uznana winną kolizji... | To by wymagało dodatkowej niezależnej interpretacji, autobus zatrzymał się przed przejściem dla pieszych, które to było tuż przy skrzyżowaniu, oczywiscie była podwójna ciagła, oczywiście były wcześniej znaki informujące o tym, a kierowca VW tak de facto omijał w niedozwolonym miejscu stwarzając zagrożenie gdyż autobus mógł np przepuszczac pieszych na pasach, gdyby kierowca VW podczas owego maneru zachował dostateczną ostroznośc to możliwe, że nie doszłoby do tego zdarzenia. Mundurowy posłużył się przepisem, że nalezy ustąpić pierwszeństwa wszsystkim autom znajdującym sie na drodze z pierwszeństwem
mjsystem - 28-01-2014, 16:25
koszmarek napisał/a: |
mkm napisał/a:
Był korek. Po lewej miała autobus, który jak mówiła ją puszczał.
a to autobus nie stał na przystanku? |
Stał... tomek84 napisał/a: | tak samo: skręcasz z podporządkowanej w prawo, niby wszystko dobrze
a po skręcie nacinasz się na gościa, który wyprzedza na podwójnej
no niby w teorii go tam nie powinno być, ale ... |
Dlatego obaj sprawcy złamania przepisów zostali ukarani. Winny kolizji jest jednak wyjeżdżający spod porządkowanej
Batmanikus - 28-01-2014, 18:12
Trochę stare ale czy to nie Carisma? http://www.youtube.com/watch?v=80qRaVpgrS4
mkm - 28-01-2014, 20:10
Batmanikus, takie przypadki w tym temacie były komentowane na bieżąco
A co gdy wjadę w jednokierunkową i trafię na auto jadące pod prąd.
Moja wina, że wjechałem "w ciemno" bez zachowania "szczególnej ostrożności", a dla niego mandat za jazdę "pod prąd"?
Tomek - 28-01-2014, 20:15
mkm napisał/a: |
A co gdy wjadę w jednokierunkową i trafię na auto jadące pod prąd. |
nie wiem
ale wiem na pewno, że gdybyś wjechał w prawo w ulicę dwukierunkową, a koleś by ci naginał środkiem szosy, i byście się zderzyli, to też ty jesteś winien
i9i - 28-01-2014, 23:10
mkm napisał/a: | A co gdy wjadę w jednokierunkową i trafię na auto jadące pod prąd.
Moja wina, że wjechałem "w ciemno" bez zachowania "szczególnej ostrożności", a dla niego mandat za jazdę "pod prąd"? |
Jeśli z drogi z pierwszeństwem to wina jadącego pod prąd, jeśli z podporządkowanej to niestety wina Maćka. A gdy spotkacie się na środku (daleko od krańców owej drogi) to wina obopólna, bądź tego, który się nie zatrzymał.
Co do zdarzenia z TV, to nie widziałem, ale po opisie, to w według kodeksu wyjeżdżająca nie upewniła się, że droga jest wolna i nie miała dostatecznej widoczności, gdyż widoczność zasłaniała szklarnia. Ogólnie to przepisy w przypadku zdarzenia drogowego chronią łamiących te przepisy, za które są najwyższe mandaty (po za czerwonym światłem). Czy ktoś wyprzedza na podwójnej i pasach z pieszymi cy gna samobójca 250 przez miasto, to zawsze jest wina wyjeżdżającego z podporządkowanej.
Krzyzak - 29-01-2014, 08:01
mkm napisał/a: | co gdy wjadę w jednokierunkową i trafię na auto jadące pod prąd. | mój znajomy, dr Szpryngier z PG tak miał - była współwina, bo "mógł jechać prawym pasem" (droga była 2 pasmowa) a jego przeciwnikiem była... architekt miasta Sopot (w owym czasie)
mjsystem - 04-02-2014, 11:31
Dziś znów BMW, pijany kierowca i śmierć kobiety.... Co się dzieje z tymi kierowcami ???
Sunderland86 - 05-02-2014, 09:29
mjsystem napisał/a: | Dziś znów BMW, pijany kierowca i śmierć kobiety.... Co się dzieje z tymi kierowcami ??? |
Mają ciche przyzwolenie na jazdę po pijaku? nie są dostatecznie surowo karani?
Można gdybać i gdybać. Po mojemu taki delikwent za karę powinien być wysyłany do kamieniołomu. Na 20 lat.
mjsystem - 05-02-2014, 16:04
Sunderland86 napisał/a: | Można gdybać i gdybać. Po mojemu taki delikwent za karę powinien być wysyłany do kamieniołomu. Na 20 lat. |
Wystarczy odpowiednia ustawa. Do pół promila na 3 lata, powyżej do 1 promila na 10 lat, powyżej 1 promila dożywotnio zabrane PJ. Jazda bez prawa jazdy bez zawisów od razu 2 lata,dla recydywistów 5 lat, za zabrane PJ za picie 7 lat. Od razu zrobiłoby się bezpieczniej.
krzychu - 06-02-2014, 10:37
mjsystem napisał/a: | Sunderland86 napisał/a: | Można gdybać i gdybać. Po mojemu taki delikwent za karę powinien być wysyłany do kamieniołomu. Na 20 lat. |
Wystarczy odpowiednia ustawa. Do pół promila na 3 lata, powyżej do 1 promila na 10 lat, powyżej 1 promila dożywotnio zabrane PJ. Jazda bez prawa jazdy bez zawisów od razu 2 lata,dla recydywistów 5 lat, za zabrane PJ za picie 7 lat. Od razu zrobiłoby się bezpieczniej. |
Ale nadal to i tak jest margines wypadków w Polsce. Zawsze jest tak, że jak jest głośna akcja to potem media i ludzie wyszukują podobnych, nagłaśniają itd. A tak to po prostu nie zwraca się na to uwagi i nie nagłaśnia aż tak.
mjsystem - 06-02-2014, 17:32
krzychu napisał/a: |
Ale nadal to i tak jest margines wypadków w Polsce. Zawsze jest tak, że jak jest głośna akcja to potem media i ludzie wyszukują podobnych, nagłaśniają itd. A tak to po prostu nie zwraca się na to uwagi i nie nagłaśnia aż tak. |
Mimo to, gdyby w tej dziedzinie weszły konkretne ustawy i przepisy uratowano by nie jedno życie i nie jedno zdrowie. A przecież życie jest bezcenne
mkm - 06-02-2014, 18:18
mjsystem napisał/a: | znów BMW, pijany kierowca i śmierć kobiety.... Co się dzieje z tymi kierowcami ??? |
No właśnie... Podobno pił z kolegami... gdzie byli koledzy jak odjeżdżał? Nie było...
A z drugiej strony patrząc... gdzie był chodnik, którym kobieta mogła bezpiecznie prowadzić dzieci? Nie było...
Ale najprościej żądać, żeby pozamykać wszystkich... a co będzie potem to się zobaczy.
A klepnijcie sobie jaki mamy stan więziennictwa w Polsce.
Ilu skazanych wyrokami czeka na odbycie kary?
Podejrzewam, że większość recydywistów to zwykli alkoholicy, których trzeba leczyć, a nie zamykać.
Rozwinięcie prac społecznych zamiast zamykania też by się przydało.
A z resztą... o czym my piszemy... :
Cytat: | Polska jest krajem, w którym odsiaduje wyrok największa liczba więźniów w całej Europie. Spośród 600 tysięcy więźniów w UE, 90 tysięcy siedzi za polskimi kratami. Dwukrotnie większe od nas Niemcy w więzieniach trzymają 73 tysięcy przestępców - wskazuje opublikowane cztery dni temu badanie Eurostatu na lata 2005-2007. |
Źródło: http://wiadomosci.gazeta...._w_Europie.html
Jakby ktoś miał nadzieję, że przez lata coś się zmieniło…
Cytat: | Eksperci są zgodni: tak źle w polskim więziennictwie nie było jeszcze nigdy. Znawcy tematu porównują nawet obecny system do "kabaretu". Innego zdania jest ministerstwo sprawiedliwości oraz sama Służba Więzienna, które zapewniają, że pracują nad rozwiązaniem wszystkich palących problemów. Faktem jest, że więzienia są przeludnione i państwo wypłaca przez to setki tysięcy złotych odszkodowań. Z drugiej strony kilkadziesiąt tysięcy skazanych nie stawiło się do odbycia kary i swobodnie chodzi dzisiaj po ulicach. A to tylko wierzchołek góry problemów, z którymi musi zmierzyć się polskie więziennictwo. |
Żródło: http://wiadomosci.onet.pl...-nie-bylo/pnx21
mjsystem - 06-02-2014, 19:14
mkm napisał/a: |
Podejrzewam, że większość recydywistów to zwykli alkoholicy, których trzeba leczyć, a nie zamykać.
Rozwinięcie prac społecznych zamiast zamykania też by się przydało. |
Zgadzam się, że prace społeczne są rozwiązaniem. Ale nie dla takich wyczynów.
Dlaczego więzienia są przepełnione? Przypomnijmy sobie chorego psychicznie chłopaka zamkniętego za batonik wartości 99 groszy. Ilu siedzi za alimenty? Ilu za małe przestępstwa? Tym dajmy prace społeczne. Ale potencjalnym zabójcom? Hmmm....
[ Dodano: 06-02-2014, 19:16 ]
mkm napisał/a: | Jakby ktoś miał nadzieję, że przez lata coś się zmieniło… |
Nasz kraj to dziwny kraj.... Smutna prawda... Nawet podstawowe prawa konstytucyjne nie są przestrzegane... Ale to temat do FRK
Tomek - 07-02-2014, 10:47
mkm napisał/a: | Podejrzewam, że większość recydywistów to zwykli alkoholicy, których trzeba leczyć, a nie zamykać. |
alkoholicy (pijani kierowcy, często rowerzyści) i alimentowcy
mjsystem napisał/a: | Dlaczego więzienia są przepełnione? Przypomnijmy sobie chorego psychicznie chłopaka zamkniętego za batonik wartości 99 groszy. |
to musiałby rozbój lub włamanie, a nie zwykła kradzież
|
|
|