To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

romero - 07-02-2014, 19:44

tomek84 napisał/a:
alkoholicy (pijani kierowcy, często rowerzyści)

Czyli pijany kierowca czy rowerzysta to wg. Ciebie alkoholik ?
Zastanów się co piszesz.
Pozdrawiam.

Tomek - 07-02-2014, 19:47

romero napisał/a:
tomek84 napisał/a:
alkoholicy (pijani kierowcy, często rowerzyści)

Czyli pijany kierowca czy rowerzysta to wg. Ciebie alkoholik ?
Zastanów się co piszesz.
Pozdrawiam.

tak są określani w żargonie prawniczym
moja wina?

zastanów się co piszesz

romero - 07-02-2014, 19:52

Ale to nie jest forum prawników.
Może pomyliłeś fora.

Jackall - 08-02-2014, 18:24

romero, jak więc można wg Ciebie nazwać kogoś kto nie ma świadomości z tego, że jest pijany i wsiada za kierownicę ewentualnie na rower??

U mnie w pracy kierowcy przed każdym wyjazdem z firmy (a dostawcy przed wjazdem) ochrona podstawia alkomat do dmuchania, jeden dostawca już stracił przez to prawo jazdy.

mkm - 08-02-2014, 18:30

romero, to ja napisałem:
Cytat:
Podejrzewam, że większość recydywistów to zwykli alkoholicy, których trzeba leczyć, a nie zamykać.

tomek84, zacytował mnie, dodał do tego nawias i "alimentowców".

Wyrwałeś to z kontekstu i w Twoim cytacie faktycznie nie wygląda (ani nie brzmi) to dobrze. :wink:

mkm - 11-02-2014, 15:43

Tego chyba jeszcze nie graliśmy w tym temacie... :shock:
Cytat:
8-letni chłopiec spowodował w poniedziałek wypadek, prowadząc należące do jego ojca auto. Mężczyzna, kompletnie pijany, jechał samochodem razem z synem. Obaj z obrażeniami ciała trafili do szpitala.

http://moto.wp.pl/kat,551...l?ticaid=1122f8

mjsystem - 11-02-2014, 16:46

mkm napisał/a:
Tego chyba jeszcze nie graliśmy w tym temacie...
Cytat:
8-letni chłopiec spowodował w poniedziałek wypadek, prowadząc należące do jego ojca auto. Mężczyzna, kompletnie pijany, jechał samochodem razem z synem. Obaj z obrażeniami ciała trafili do szpitala.

Widziałem w TV. Masakra. Jak można narazić własne dziecko ma takie niebezpieczeństwo? Teraz ojcu grozi nawet odebranie praw rodzicielskich :?

[ Dodano: 15-02-2014, 10:05 ]
http://wiadomosci.wp.pl/k...l?ticaid=112353
Znów BMW, znów ktoś nie żyje. Policjanci ścigali BMW i uderzyli w przypadkowe auto. Kierowca zginął a dwóch Policjantów ciężko rannych. Sprawca uciekł.

[ Dodano: 15-02-2014, 10:06 ]
Zapomniałem. Pytanie jest takie, czy winni będą Policjanci czy nie? Jak myślicie?

mkm - 20-02-2014, 23:59

:roll: chore pieniądze wydane na modernizacje drogi pod Krakowem - 776 do Buska.
14 stycznia 2014 jeden zabity, dzisiaj kolejna ofiara śmiertelna i dwoje rannych...
http://raportdrogowy.inte...sce,nId,1109471

Jackall - 21-02-2014, 08:32

mjsystem napisał/a:
Znów BMW, znów ktoś nie żyje. Policjanci ścigali BMW i uderzyli w przypadkowe auto. Kierowca zginął a dwóch Policjantów ciężko rannych. Sprawca uciekł.

[ Dodano: 15-02-2014, 10:06 ]
Zapomniałem. Pytanie jest takie, czy winni będą Policjanci czy nie? Jak myślicie?

Widziałem wywyad z kimś z łódzkiej komendy i oczywiście musieli wspomnieć, że ten przypadkowy samochód jechał conajmniej 60km\h więc jeśli nie zrobią z niego kozła ofiarnego (bo przecież już się nie wybroni) to będzie współwinny.
Z tego co pamiętam to pojazdy uprzywilejowane jeśli łamią przepisy to na własną odpowiedzialność z wszystkimi konsekwencjami.

Krzyzak - 21-02-2014, 08:34

mkm napisał/a:
dzisiaj kolejna ofiara śmiertelna i dwoje rannych...
zawinił pijak
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html

Tomek - 21-02-2014, 08:50

Krzyzak napisał/a:
mkm napisał/a:
dzisiaj kolejna ofiara śmiertelna i dwoje rannych...
zawinił pijak
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html

nie jest napisane, że potrącony "pijak" był sprawcą wypadku

[ Dodano: 21-02-2014, 08:52 ]
Jackall napisał/a:

Z tego co pamiętam to pojazdy uprzywilejowane jeśli łamią przepisy to na własną odpowiedzialność z wszystkimi konsekwencjami.

tzn. z tego co mnie uczyli, to pojazd uprzywilejowany ma pierwszeństwo, ale jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo przejazdy, kiedy korzysta z uprzywilejowania

mjsystem napisał/a:

z opisu przedstawianego w TV, to bezapelacyjnie

Krzyzak - 21-02-2014, 09:57

tomek84 napisał/a:
nie jest napisane, że potrącony "pijak" był sprawcą wypadku

Cytat:
Trójka pieszych została wieczorem potrącona przez pijanego kierowcę.

jak dla mnie wskazuje to, że pijany kierowca zabił lub ranił pieszych

Tomek - 21-02-2014, 10:01

Krzyzak napisał/a:

jak dla mnie wskazuje to, że pijany kierowca zabił lub ranił pieszych

masz rację

ja skupiłem się na tym:

Cytat:
Potrącony mężczyzna był nietrzeźwy. Miał promil alkoholu we krwi.

my fault

Krzyzak - 21-02-2014, 13:19

Tomaszu - Ty w sumie też
bo - choć mało prawdopodobne, to jednak - możliwe jest, że pijany pieszy położył się na jezdni a pijany kierujący w niego wjechał

mjsystem - 21-02-2014, 15:02

Jackall napisał/a:
Widziałem wywyad z kimś z łódzkiej komendy i oczywiście musieli wspomnieć, że ten przypadkowy samochód jechał conajmniej 60km\h więc jeśli nie zrobią z niego kozła ofiarnego (bo przecież już się nie wybroni) to będzie współwinny.

tomek84 napisał/a:

z opisu przedstawianego w TV, to bezapelacyjnie

Z premedytacją oczekiwałem ciągu dalszego wydarzeń. Właśnie tak myślałem, czy Policja nie spróbuje zamieść tego pod dywan i współwinić zabitego kierowcę auta osobowego. Przecież on już nie ma jak się bronić.... :|