Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
JCH - 13-04-2014, 21:56
mkm napisał/a: | no kurczę jak oni tam dają radę jeździć praktycznie bez znaków. | To proste
Jadą swoje a jak widzą taki znak:
to zwalniają deczko
mkm - 13-04-2014, 22:08
Coś Ty!
Na to zwierzę ze znaku maja przecież rury przed zderzakiem
U nas to się nawet na nie mówi "kangur"
Sunderland86 - 14-04-2014, 08:35
http://moto.wp.pl/title,C...,wiadomosc.html
mjsystem - 14-04-2014, 10:36
auto nie należało do jego rodziców. Było własnością rodziny jednej z ofiar wypadku.
Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty...campaign=chrome
...odpowiedzialność rodziców
krzychu - 14-04-2014, 10:41
mjsystem napisał/a: | ...odpowiedzialność rodziców |
Niestety z punktu widzenia prawnego nie bardzo. Niestety trochę musiałem się naumieć ostatnio. Jak nie masz 17 lat i działasz bez premedytacji to za pierwszym razem jesteś bezkarny, tak samo rodzice... A środki wychowawcze, które mogą zostać zastosowane mają pomóc, a nie ukarać...
mjsystem - 14-04-2014, 13:13
krzychu napisał/a: |
Niestety z punktu widzenia prawnego nie bardzo |
Miałem na myśli odpowiedzialność za dawanie samochodu osobie nieletniej bez prawa jazdy i dodatkowo wożenie osób trzecich. Inaczej mówiąc ich nieodpowiedzialność pomijając aspekty prawa.
krzychu - 14-04-2014, 13:22
mjsystem napisał/a: | Inaczej mówiąc ich nieodpowiedzialność pomijając aspekty prawa. |
Tak to zrozumiałem, ale ja z kolei ubolewam nad pobłażliwością prawa w takich przypadkach.
A niestety obserwuję plagę rodziców wprost zaskoczonych obowiązkami rodzicielskimi
JCH - 15-04-2014, 11:57
Na temat wypadku pod Chełmnem zabrał głos Hołowczyc:
Cytat: | Ile ludzi musi jeszcze zginąć, żebyśmy wreszcie zrozumieli, że drzewa nie mogą rosnąć przy drodze! Rocznie w Polsce w zdarzeniach z drzewami ginie kilkaset osób! Wyobraźcie sobie jaki to bezmiar tragedii dla ich najbliższych... Tysiące zostaje inwalidami do końca życia... Tylko dlatego, że ktoś bezmyślnie posadził drzewo przy drodze- bo tak robili już nasi dziadowie, w czasach gdy podróżowało się furmankami. Proszę tylko nie pisać, że to nie drzewa wpadają na samochody tylko odwrotnie albo że drzewa upiększają drogę. Nie piszcie też, że pewnie byli pijani, młodzi, głupi. Każdy może popełnić błąd, ale nie może być za to karany śmiercią! Nie ma żadnego usprawiedliwienie dla śmierci na przydrożnych drzewach kilku tysięcy Polek i Polaków tylko w ostatniej dekadzie! | Nieco kontrowersyjnie ale ma rację, bo występek tych dzieciaków nie musiał skończyć się tak tragicznie a jedynie nauczką gdyby "skończyli w krzakach"
mjsystem - 15-04-2014, 12:11
krzychu napisał/a: | A niestety obserwuję plagę rodziców wprost zaskoczonych obowiązkami rodzicielskimi |
Obserwuję to samo. Tata dumny, że 15 letni syn pojechał po piwo na imprezę, że taki zdolny, że samochodziarz, że po tacie to ma.... Ignorowanie prawa w Polsce jest zbyt popularne i zbyt mało sankcjonowane...
JCH napisał/a: | Nieco kontrowersyjnie ale ma rację, bo występek tych dzieciaków nie musiał skończyć się tak tragicznie a jedynie nauczką gdyby "skończyli w krzakach" |
Wjedź w Polskę głębiej. W moich rodzinnych stronach rosną dęby przy samej ulicy. Droga jest wąska a asfalt pofałdowany przez korzenie. Ale "Aleja Dębowa Prawem Chroniona" i nie ma dyskusji. A ile tam ludzi zginęło to już chyba nikt nie zdoła policzyć. Idąc dalej tą myślą, to nie rozumiem, dlaczego wciąż pozwalają na budowę zabudowań przy drodze. Jedziesz krajówką a tam same domy, warsztaty, sklepy.... Wieczne przejścia dla pieszych, sygnalizacja świetlna zakazy i ograniczenia. A jak ktoś ma do przejechania całą Polskę to jak nie pogoni musi się wlec pół dnia...
Mimo to nikt nie ma prawa łamać przepisy.
robertdg - 15-04-2014, 23:09
mjsystem napisał/a: | A jak ktoś ma do przejechania całą Polskę to jak nie pogoni musi się wlec pół dnia...
| Celowo, aby przegonić ruch na nasze aftostrady, które to do specjalnie tanich nie należą, w sumie jednak wole oddać kał na płatnej autostradzie 30razy niż "na Małysza" cwiczyć się w szalecie za 1zł w której to nawet nie ma sraj tasmy
mjsystem - 16-04-2014, 09:10
robertdg napisał/a: | aby przegonić ruch na nasze aftostrady |
O ile są
mkm - 18-04-2014, 00:00
mjsystem napisał/a: | Miałem na myśli odpowiedzialność za dawanie samochodu osobie nieletniej bez prawa jazdy i dodatkowo wożenie osób trzecich. Inaczej mówiąc ich nieodpowiedzialność pomijając aspekty prawa. |
Jeżeli dali auto to zgoda, ponoszą odpowiedzialność, ale jeżeli nie dali... to bez szans, żeby upilnowali.
Nie będę tu pisał w którym roku życia miałem dorobione kluczyki do auta matki i nie będę pisał w jakim wieku zacząłem wybierać się na "przejażdżki" gdy tylko była ku temu sprzyjająca okoliczność (czytaj rodziców nie było w domu).
Jak ktoś chce pojechać to pojedzie - niestety.
mjsystem - 18-04-2014, 08:27
mkm napisał/a: | Nie będę tu pisał w którym roku życia miałem dorobione kluczyki do auta matki i nie będę pisał w jakim wieku zacząłem wybierać się na "przejażdżki" gdy tylko była ku temu sprzyjająca okoliczność (czytaj rodziców nie było w domu).
Jak ktoś chce pojechać to pojedzie - niestety. |
A ja brałem legalnie od 13-go roku życia. Ojciec mnie uczył od 10-go roku na kolanach. Potem brał na polne drogi. Zawsze w niedzielę przyprowadzałem Syrenkę z garażu pod dom. Byłem bardzo dumny z siebie. Jeździłem latem przez las nad jezioro. Ale to były lata osiemdziesiąte. Na wsi. Nie było ruchu, kilka samochodów na krzyż a jak przyjeżdżała Milicja to było wydarzenie. Zresztą co najwyżej powiedzieliby cześć i pogrozili palcem. Nie było skarg czy wypadków.
Teraz to zupełnie inna historia. Po pierwsze Alkohol, po drugie drogi publiczne, po trzecie wożenie osób trzecich, po czwarte nadmierna prędkość i pewnie popisy.
Czasy się zmieniły a rodzice zamiast poświęcać czas dziecku robią wszystko, aby dziecko głowy nie zawracało. Nawet, gdy syn czy córka podkradnie auto, to udają, że nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć. Dopóty coś się nie wydarzy...
[ Dodano: 22-04-2014, 13:38 ]
http://www.dzienniklodzki...jecia,id,t.html
Mam nadzieję, że nikt z naszych
Sunderland86 - 23-05-2014, 21:03
Skoro o kulturze to proszę bardzo
https://www.youtube.com/w...player_embedded
Tomek - 23-05-2014, 21:14
oglądałem to wczoraj z żoną i mieliśmy ubaw
podobne zachowanie do tej jegomośczyni, która po pijaku uszkodziła mi Galanta
tak sobie pomyślałem, że jak się rzuciła na tą kamerę to w USA by już jechała w dalszą podróż w czarnym worku
|
|
|