To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

SPIDER-ek - 18-07-2011, 23:07

No więc czas zacząć coś robić z kompem:)
Kupiłem drugi zegarek za 30zł:) żeby na nim się wyżywać z wycinaniem otworu itd na wyświetlacz:) Nie będę niszczył mojego orginału (zegarka).

Także zabieram się za masakrowanie zegarka na wyświetlacz, bo to widzę że długa droga...
Jutro zdam relacje jak mi wyszło umieszczanie wyświetlacza. Ale po tym wszystkim widzę że będzie ciężko bo wyświetlacz jest sporo większy.

Ale od czegoś trzeba zacząć:)

[ Dodano: 21-07-2011, 22:53 ]
Właśnie skończyłem przygotowywać kompa do montażu w Miśku, a oto efekty:)

W sumie wyszło super, bo skończyło się tylko na wycinaniu w plastiku, nie niszczyłem płytki wyświetlacza.
Wszystkie miejsca które docinałem, oznaczyłem czerwonymi miejscami.
Ponadto stwierdziłem że zasilanie puszczę osobnym kablem, a orginalna wtyczka będzie nie ruszona i będzie wykorzystana tak jakbym podłączał zegarek.
Kabelek 40 żyłowy zrobiłem na stary sposób serwisowy, jak ktoś miał trochę do czynienia ze składaniem komputerów to wie o co chodzi:)
Czerwony kabelek jeden od switchów a drugi od zasilania.

Teraz czas na podłączenie w samochodzie ...

Owczar - 22-07-2011, 00:22

Dzisiaj miałem chwilę i w końcu zabrałem się za UKP. Będąc bogatszy o doświadczenia innych, a konkretnie problemy z widocznością w dzień, postanowiłem zrobić to bez przyciemnianej szybki i wyświetlacz skierować w stronę kierowcy. Ten wyświetlacz ma bardzo słabe kąty widzenia. Nie dysponowałem szpachlą ani żywicą, więc musiała wystarczyć poxilina. Jak na takie materiałyh wyszło całkiem nieźle ;)

Dodatkowo przygotowałem kabelkologię. Został do podłączenia czujnik temp zewnętrznej i opisanie kabli żeby było łatwiej w aucie. Jako dodatkowo czujnik podłączę czujnik temp reduktora.

Żeby wrzucić go pod kątem, trzeba było mocno pociąć obudowę. Zrobiłem to rozgrzanym nożem :)

Potem rzeźbienie poxiliną i malowanie.

W sobotę biorę się za podłączanie w aucie :)

m6riano - 22-07-2011, 07:07

Gdzie robimy..i o której..?;-)
zrób listę rzeczy które się przydadzą...

SPIDER-ek - 22-07-2011, 08:38

Ze zdjęciem tej szybki to jest dobry case, więc jeszcze dzisiaj nad tym trochę posiedzę.

czyli co Panowie w sobotę montujemy:)

mar111cin - 22-07-2011, 09:02

no nieźle Owczar nieźle Ci to nawet wyszło.
Tylko od razu ostrzegam, że będziesz miał małego zonka bez szybki - jak włożysz zegarek na swoje miejsce, to zostaną w dolnych narożach szczeliny :/ dość takie znaczne, że będzie widać "pudło" w którym jest umiejscowiony zegarek.

A co do widoczności przez szybkę, podkręciłem trochę kontrast. Mniej widać tą żółtą poświatę. W nocy i pod wieczór jest w pełni ok - tło się robi ciemno niebieskie ale ładnie wszystko widać. W niezbyt słoneczny dzień też ok - tło wydaje si czarne literki idzie odczytać normalnie. Nawet jak świeci słońce, to słabo trochę , ale idzie odczytać wskazania (w sumie to można powiedzieć że wtedy ekran nie przeszkadza, bo nie rzuca się tak w oczy).
Jedynie jak słońce znajduje się hmmm tak nad szyberdachem i jego promienie padają przez przednią szybę na szybkę zegarka, to wtedy jest taki refleks słoneczny że nic nie widać, ale to się zdarza na prawdę rzadko i to raczej tylko chwilowo ;)

SPIDER-ek - 22-07-2011, 09:06

mar111cin, po twoim poście pomyślałem sobie, że w sumie masz rację, po co zdejmować szybkę jak mamy przecież w roku tylko 2 m-ce słoneczne, a i nawet nie:) a w nocy ze szybką na pewno nie będzie się to aż tak wyróżniało.

Ja zostanę przy szybce i zobaczymy efekt po podłączeniu, dopiero jak będę niezadowolony to coś się zmieni:)

Owczar - 22-07-2011, 09:13

W takim razie zobaczę jak to będzie i wrzucę szybkę w razie czego. Szczelin się spodziewałem, ale chyba nie aż tak dużych. Myślę, że i tak będzie lepiej widać, bo mniejszy kąt. Z dużego kąta kontrast słabnie dość znacznie.
mar111cin - 22-07-2011, 11:29

Owczar, jak zdjąłem tylko szybkę to było lepiej widać to fakt, ale żółta poświata zostaje, żeby ona znikła to trzeba podkręcić trochę kontrast, a wtedy ekran robi się niebieski i w sumie to lepiej wygląda za szybką ;) . Do tego za szybką nie widać żadnych nierówność po wycinaniu itp. jest dużo estetyczniej :) Tak jak Spiderek teraz stwierdził, za dużo miesięcy słonecznych to w roku nie mamy ;)
Owczar - 22-07-2011, 11:33

Ale patrząc na wprost tej żółtej poświaty nie widać. Sprawdzę w praktyce jak to wyjdzie. Wyśweitlacz jest w sumie głęboko, więc światło nie powinno na niego padać. Możliwe, że sprawdzi się to rozwiązanie z szybką. A próbował ktoś usunąć napisy z szybki? To H, M..?
SPIDER-ek - 22-07-2011, 11:37

Owczar, napisy są wygrawerowane a następnie pomalowane rowki, więc chyba ślad zostanie. Też kombinowałem ich sie pozbyć:):)
mar111cin - 22-07-2011, 13:29

ostatnio myjąc u ojca w lancerze kierownicę acetonem, ściągnełem czerwony znaczek mitsubishi znajdujący się tam od prawie 20lat ;) pewnie też pomoże. Heh a co do przycisków, to śmiesznie jest, bo jak podlączymy kolejno od lewej sw1,sw2,sw3 to potem wychodzi że pod SET mamy faktycznie SET komputerka ;)
Owczar - 22-07-2011, 13:39

No właśnie nie do końca. Główny przycisk funkcyjny w komputerku to pierwszy od lewej.... SW3.
SPIDER-ek - 22-07-2011, 13:51

Ja tam mam niby zapodane te 3 przyciski w zegarku, ale planuję żeby może je zdublować i włożyć te które dostałem w komplecie obok podgrzewania foteli, tak żeby były pod ręką. I jak będę chciał to sobie jeden nacisne a jak nie to drugi:)
Owczar - 22-07-2011, 13:55

Ja też je dubluję ;) Już naszykowałem kabelki :D
SPIDER-ek - 22-07-2011, 14:29

Widzę że masz podobne pomysły:)
Czyli pewnie to samo zrobimy z 2DIN a nie wspomnę o b.......... wiesz o co kaman:)

Dzisiaj dowiedziałem się w pracy od koleżanki, że marnuję się siedząc i przygotowując się do spotkania i robiąc prezentację:)
Och gdyby tak można było robić co się chce i żeby kasa spływała wszystkimi stronami:):) hehe