[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Remik - 20-08-2010, 11:30
Koledzy a jaka jest wasza opinia na temat tarcz japanLine? Wiem że JC to tragiczny wybór ale potrzebuje zmienić tarcze i klocki na tyle a chciałbym się zmieścić w ok 200zł...
górek - 21-08-2010, 13:53
Mikoda + ATE, zgodnie z zaleceniami forumowiczów zaraz po zakupie samochodu, zamontowałem ten zestaw w swoim galancie V6. W związku z tym, że jeżdżę dość dużo, w ciągu 5 miesięcy zrobiłem ok 20 tys km. Na początku byłem bardzo zadowolony z tego zestawu jednak od ok 5 tys mam dość duże bicie, zarówno przy hamowaniu z dużych prędkości jak i z mniejszych. Sam nie wiem czy to kwestia tarcz przednich czy może tylego zestawu. Równolegle ze zmianą tarcz i klocków z przodu, wymieniłem z tyłu tarcze i klocki. O ile te z przodu to mikoda + ate, to z tyłu są jakieś tarcze po 60 zł za szt. I teraz szczerze mówiąc nie wiem, czy to możliwe, że tył aż tak by się zużył, że już bije czy może ten "sławny" przedni zestaw zawiódł?
Od czego zacząć diagnozę czy to przód czy tył?
pozdrawiam,
górek
luckyluck - 21-08-2010, 17:37
górek napisał/a: |
Od czego zacząć diagnozę czy to przód czy tył?
|
Jeśli bicie występuje tylko na pedale hamulca, prawdopodobnie pokrzywione są tarcze tylne (tak było u mnie).
Jeśli podczas hamowania wibracje czujesz również na kierownicy, winne przednie.
górek - 23-08-2010, 12:43
Hmm z tego co widzę bicie jest na przede wszystkim pod nogą i trochę na kierownicy.
Wydaje się że w zależności od tego jak są rozgrzane, tym jest większe.
Zdejmowałem wczoraj tą tarcze i wyglądają okej, za to klocki widzę że już się kończą.
Za to zaintrygowała mnie jedna sprawa, mianowicie, po zdjęciu koła, jak łapię za tarcze czy ona powinna się delikatnie ruszać? Rusza się również zacisk. Konkretnie chodzi o część zacisku która jest montowana na te dwie długie śruby którą trzeba zdjąć aby wymienić klocki.
Czy to jest normalne?
marcinzam - 23-08-2010, 13:07
górek napisał/a:
Cytat: | Za to zaintrygowała mnie jedna sprawa, mianowicie, po zdjęciu koła, jak łapię za tarcze czy ona powinna się delikatnie ruszać? Rusza się również zacisk. Konkretnie chodzi o część zacisku która jest montowana na te dwie długie śruby którą trzeba zdjąć aby wymienić klocki.
Czy to jest normalne? |
tak jest to normalne tarcza po zdjęciu koła nie jest przymocowana do piasty tak więc jak ściągniemy zacisk to może sama spaść, również normalne jest to że zacisk się rusza a konkretnie ten element o którym piszesz ,z tym że nie powinien mieć dużego luzu
górek - 23-08-2010, 13:48
Dzięki za info, trochę mnie uspokoiłeś.
W kwestii bicia tarcz, rozmawiałem dzisiaj z kimś z all-parts. Powiedział mi że na 90% tarcze zwichrowały mi się właśnie przez klocki ATE które są po prostu za twarde. Podobnie jak u kilku forumowiczów, u mnie podobnie hamulce działały, a raczej nie działały przy hamowaniu z dużych prędkości. 3/4 drogi hamowania spoko, pozostała część tak jak by hamulec dużo gorzej działał. Jakieś 2 miesiące temu zakończyło się to bliskim spotkaniem z tyłem dostawczego IVECO (. Obecnie wychodzi na to że muszę wymienić i tarcze i klocki. Założę znowu Mikody, a w all-parts polecili mi TRW do tego zestawu. Jak to widzicie?
m6riano - 23-08-2010, 13:55
mikody mogę Ci załatwić...do mikod polecają Textary,....i ja takie chyba wezmę next time
górek - 23-08-2010, 14:34
tak, czytałem na forum że załatwiasz. Powiedz mi jakie ceny i czas oczekiwania.
Na allegro są po 117 zł...
m6riano - 23-08-2010, 14:38
ja znalazłem tylko zwykłe:
http://allegro.pl/item116...space_star.html
ja brałem chyba za 220 za kpl.
zadzwonie jeszcze i sie upewnie.
górek - 23-08-2010, 15:15
http://allegro.pl/item119...oro_tuning.html
są nawet kolorowe
http://allegro.pl/item117...oro_tuning.html
m6riano - 23-08-2010, 19:06
256 zł z przesyłką...u mnie masz za 220...;-)
czas oczekiwania niecały..lub cały tydzień...;-)
dawido - 23-08-2010, 19:21
witam,chce wymienic caly ty<l,tarcze+klocki>
co polecacie?
pozdr
marcinzam - 23-08-2010, 19:29
ja kupiłem takie tarcze ,ponoć jakość oryginału
http://allegro.pl/item119...1996_2000r.html
piotruswie - 24-08-2010, 12:51
ja mam na swoim galu wszystko z TRW
przód i tył tarcze i klocki
zrobiłem ju 20tyś i jestem zadowolony
hamowanie więcej niż zadowalające żadnego bicia ani drgań
mogę polecić każdemu
uwaga : jednak mój zestaw na przodzie to 276 i zacisk dwu tłoczkowy
Krzyzak - 24-08-2010, 13:44
u mnie klocki trw strasznie brudzą felgę
no i jak w sobotę rozmontowałem zacisk i jarzmo, to zauważyłem, że się kruszą na samych brzegach - pierwszy raz taką tandetę widziałem...
na pewno są to moje pierwsze i ostatnie klocki TRW
tarcze TRW w Colcie też mają już spory rant - ogromny jak na 3 lata i jakieś 70 000 km...
|
|
|