To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec

Rafal123 - 11-02-2018, 23:10

Zakładałem zestaw frenkit
Krzyzak - 12-02-2018, 08:27

Rafal123, kup zestaw z tłoczkiem firmy Frenkit i powinno pomóc
u mnie autofren się puścił po w drugą zimę a zestawy Frenki - łącznie 9 sztuk - trzymają, niektóre już dłużej niż 2 lata

Rafal123 - 12-02-2018, 10:59

Wymieniałem na zestaw frenkit z tłoczkiem, obie strony przednie. Wytrzymało dwa miesiące. Teraz mam zagwostke, czy wydawać kolejne 30€ za komplet czy założyć jakieś używane zaciski
Hugo - 12-02-2018, 15:30

Załóż oryginalny zestaw naprawczy i zapomnij o wyciekach. Uszczelka tłoczka w zamienniku jest robiona na średnicę 60 mm, a tłoczek po 2000 r. ma średnicę 60,2 mm i stąd wyciek.
Paso - 13-02-2018, 21:03

Ostatnio wymieniałem zestawy naprawcze Autofren D4-1867C na obie strone. Jedna strona szczelna druga cieknie od kierowcy. Ta strona cieknie już w sumie drugi raz. Wymontowany tłoczek z Febesta średnica 60,5mm też ciekł z zestawem autofren D4604 w sumie po roku ( tłoczek sprawdziłem i nie było rdzy na nim tylko dużo rdzy z zacisku ). Mechanik coś mi mówił że musiał przeszlifować powierzchnię uszczelniającą na tym zacisku. Skłaniam się do kupna nowego zacisku, teraz pytanie czy ktoś kiedyś kupował zacisk np. TRW lub innej firmy i może coś polecić ? Nie wiem czy kolejny zestaw naprawczy coś mi tu da, używany zacisk to loteria.
Dzięki za info.

JayChyl - 29-08-2018, 22:37

Warto kupić zacisk regenerowany. Na alle około 250zł.
Ewentualnie spróbować samemu, zestaw naprawczy + tłoczek.

Ile u was wytrzymują autofreny? Ja miałem:

1. Regenerowany zacisk tylny prawy (tylko zestaw naprawczy bez tłoczka autofrena)
2. Regenerowany zacisk przedni prawy (z alle po regeneracji) - bo wyciek - wżery na tłoczku
3. Regenerowane zaciski lewe (dla świętego spokoju)
4. Zregenerowane dla świętego spokoju padły po 2 latach - z jednego tylnego wystarczył znów autofren (trzeci raz). Drugi przedni lewy wymagał autofrena + tłoczek.

Teraz coś czuję, że albo tarcza krzywa z tyłu, albo powoli zaczyna się znów któryś tłoczek zacinać z tyłu. Czasami lekko trzęsie budą przy hamowaniu, a czasami nie. Takie objawy miałem właśnie przy "kończącym się zacisku". Do tego jeszcze dziwne pulsacyjne piski przy minimalnej prędkości dobiegające z tyłu.

Ta wymiana dla tzw. świętego spokoju to też średni pomysł, bo w końcu jak zacznie porządnie przepuszczać płyn hamulcowy, to z reguły potrzebna gruntowna regeneracja zacisku.

Drugi problem, to trudna dostępność zestawu naprawczego z tłoczkiem dla zacisków tylnych.

Krzyzak - 30-08-2018, 08:26

Miałem tylko jednego autofrena - wytrzymał zdaje się koło roku. Poza tym same Frenkit (ten autofren też na frenkit zmieniony) i od lat jest OK.
Marcino - 30-08-2018, 08:50

Krzyzak napisał/a:
Miałem tylko jednego autofrena

Tego co ja ci dałem?
Z tły mamAutofrein na jednym kole na drugim Freinkit

Z przodu autofrein na poliftowych zaciskach już kilka lat i wszytko ok.

JayChyl - 30-08-2018, 12:21

W takim razie nie ma reguły. Ewentualnie może być różnica w dacie produkcji, która ma znaczenie. Jak guma poleżała kilka lat i dopiero poszła na montaż do zacisku, to w sumie nic dziwnego, że tak szybko pada.
Krzyzak - 30-08-2018, 20:40

Kod:
Tego co ja ci dałem?
dokładnie :)

sylwester.kolan - 03-03-2019, 02:05

witam chcialbym wymienic plyn hamulcowu czu mogli byscie opisac jak to powinno wygladac ??

z gory dzieki

Koyocik - 04-03-2019, 09:05

A może ktoś ma wymienione zaciski z przodu na zamienniki? Mam dwutłoczkowe, znalazłem TRW (320zł + kaucja) i NTY (169 + wysyłka). Czy warto? Bo już 3 razy mam regenerowane po zapiekaniu na przestrzeni lat, mocna korozja, lewy przód zaczął ciec i myślę nad wymianą całości.
Krzyzak - 04-03-2019, 10:21

sam to robisz? - bo jeśli nie, to coś jest nie halo z regeneracją
robiłem to dziesiątki razy i auta robią latami dziesiątki tkm i nie ma problemów
ocena czy same gumy wystarczą czy z tłoczkiem, zestaw Frenkit i działa

Koyocik - 04-03-2019, 11:13

Krzyżak: wspólnie z "zaprzyjaźnionym mechanikiem", na frenkicie. Ale te zaciski już mają w sumie ponad pół miliona km, siedzą w drugim galancie. Może czas na nie? O dziwo, nie cieknie i nie zapowietrza się w czasie jazdy, tylko jak auto postoi np. 4-5 dni.
Krzyzak - 04-03-2019, 14:43

proste pytanie - jak wsadzasz tloczek to co robisz? co i gdzie i czym smarujesz?