To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

szpala85 - 16-07-2012, 15:14

OK olej zmówiony filtr też udało mi się dostać gdzieś w sklepie internetowym po 1,5 godzinnym szukaniu .... ale jest całe 60,11 zł :wink: za olej wyszło 207 zł

jak wszystko przyjdzie to biorę się za wymianę .... mam nadzieję że nic nie zepsuje :roll:

areksz121 - 16-07-2012, 18:04

Tak mi jeszcze przyszło do głowy...Patryk, przecież nie jesteś w stanie wymienić całego oleju bez wyrywania skrzyni...po wywaleniu miski owszem spłynie jeszcze troszkę, ale zostaje jeszcze konwerter i pompa w skrzyni. W zasadzie jak zalejesz odpowiedni poziom i nowy filtr, to pozostaje się modlić o poprawę/brak awarii i kontrolować kolor oleju.

Tak mi się na filozofię zebrało pod koniec choroby :roll:

szpala85 - 16-07-2012, 20:50

na razie postawiłem go w garażu i czekam na olej z filtrem .....
jak dzisiaj sprawdzałem na bagnecie od skrzyni to nie jest ciekawie ... na górze kropelki wody , po środku szary jasny z wodą i najgorsze .... kropelki rudej mazi ... :| ... muszę jak najszybciej wymienić ten olej ...

Wszyc - 17-07-2012, 13:57

Nie znam się na automatach ale ja bym wyjął skrzynie zalał do pełna jakiś tanim olejem to automatu albo przepracowanym ale dobrze wyglądajacym jeszcze wybełtał dobrze skrzynia, spuścił go i dopiero zalał nowy ale powtarzam nie znam się na automatach :? ale boje się ze ten nowy co zalejesz zaraz szlak trafi
szpala85 - 17-07-2012, 16:58

dlatego kupiłem więcej tego oleju :wink: przepędzę tą skrzynię troszkę ...

btw. taka ciekawostka ... mój filtr do skrzyni pasuje również do wózków widłowych firmy Mitsubishi :mrgreen:

gigant87 - 17-07-2012, 17:35

skoro możliwe, że dostała się tam woda, to ja bym od razu spuścił ze skrzyni wszystko co tam pływa
m6riano - 18-07-2012, 14:27

szpala85 napisał/a:
do wózków widłowych firmy Mitsubishi :mrgreen:

Mój znajomy ma widlaka mitsu i siedzi tam 4g63 tylko nie wiem czy ten "mój" sohs czy ten dohc

szpala85 - 18-07-2012, 20:55

łożysko/piasta wymienione :)

olej przyszedł , czekam na filtr :wink:

areksz121 - 19-07-2012, 05:49

Reanimuj, reanimuj :wink:

PS. Jak by skrzynia padała, to miałbym manualną z całym osprzętem potrzebnym do przeróbki...ale to tak w razie "w"...jestem dobrej myśli :wink:

szpala85 - 19-07-2012, 21:01

skrzynia nie padła :mrgreen: hehe
olej wymieniony , filter wymieniony ..... cały układ przependzony nowym olejem ( musiałem na szybko jechać na CPN-a bo zabrakło mi 1 litra hehe , zapomniałem się i jak z rurki od chłodnicy leciał już czerwony zamyśliłem sie i nie zdążyłem wyłączyć Gala , tak oto 1 litr zdrowego oleju przeleciał do szarego szamba )

stary olej to masakra była szary gęsty maziowaty taki .....

ale wszystko skończyło sie pozytywnie :wink: mam nadzieję :mrgreen:

jacek11 - 19-07-2012, 21:17

No i to jest właśnie dobra wiadomość. :)
szpala85 - 19-07-2012, 21:58

a i jeszcze jedno .. na moim bagnecie od skrzyni NIE ma podziałki COLD ..... jest tylko HOT

czy poziom mam sprawdzać na WŁĄczonym silniku czy WYŁączonym , rozumiem że na rozgrzanej skrzyni ... :roll:

i na jakim poziomie ma być olej (minimum środek maximum )

Hugo - 20-07-2012, 07:54

szpala85 napisał/a:
czy poziom mam sprawdzać na WŁĄczonym silniku czy WYŁączonym
Silnik włączony, lewarek na N.
szpala85 napisał/a:
i na jakim poziomie ma być olej (minimum środek maximum )
Pod max.
szpala85 - 20-07-2012, 20:36

podzienkował :mrgreen:
wszystko jest w porządku ... Gal śmiga
dzisiaj zrobiłem jeszcze centralkę od centralnego i mam dwa nowe pilociki (ale juz nie scyzoryk ) , muszę jeszcze dorobić nowy klucz do bryki i wciepnąć w niego immo ( 40 zł dorobienie klucza + immo we własnym zakresie )

na koniec pozostanie mi wymiana tej rolki od napinacza paska od klimy i wspomagania
i chyba będę musiał improwizować bo nigdzie jej nie mogę dostać :wink:

areksz121 - 21-07-2012, 06:19

to już jestem 3-ci co musi zająć się tą rolką :mrgreen: W sumie u mnie na razie popiskuje tylko z rana jak rosa jest, a potem się praktycznie wycisza :rolleyes: Mam inną z drugiego Gala, chyba nie będzie jeszcze kwiczeć :)