[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
milo - 31-12-2016, 17:38
Faktycznie to łozysko wałka zdawczego , juz poprawione wkradł sie mały błąd
draco09 - 31-12-2016, 17:54
No to wyjaśnione Zna ktoś ten sklep? http://www.btcnet.pl/ofer...88.html#lozyska
Ktoś może korzystał? Jest u nich łożysko Koyo 70591 w ciekawej cenie 140 zł - to 50 zł taniej niż u Japaneze.
larelijux - 23-01-2017, 20:38
Panowie, od kiedy wymieniłem olej w skrzyni (co połączyło się również z narastającymi mrozami) skrzynia na zimno ciężko redukuje z 3 na 2, z 2 na 1 już nie wspominając, bo to mam od kiedy kupiłem auto. W dodatku przy zmianie biegu z 1 na 2 (pierwsza taka zmiana na zimnym - zawsze) i z 2 na 3 (sporadycznie) słychać i czuć na lewarku zgrzyt, chyba, że dam mu opuścić trochę więcej obrotów. Obstawiam padające synchronizatory, na co wam to wygląda? Dodam, że po rozgrzaniu problem nie występuje, bądź redukuje się do tego poziomu, że już nie przykładam do niego takiej wagi. Mechanicy po wymianie stwierdzili, że skrzynia pracowała po części na sucho, bo starego oleju było gdzieś połowa - możliwe, że od nowości nie był wymieniany (ech, niemcy...).
Dodatkowo wspomnę o wstecznym, który czasem nie wskakuje i przy puszczaniu sprzęgła słyszę dość nieprzyjemny, szurający odgłos, który szybko hamuję wciśnięciem sprzęgła i kolejną próbą wrzucenia wstecznego.
lutekwwl - 23-01-2017, 20:51
Panowie, dziwne odgłosy z silnika, tak jak by chrobotanie,jak by pociąg jechał po łączeniu szyn. Gdy wcisne sprzęgło wszystko cichnie i nic nie slychac. Cóż to może być i jakie koszta się z tym wiążą? Biegi w skrzyni wchodzą bardzo dobrze, leciutko, nic nie zgrzyta, zero jakich kolwiek objawów. Ok 15 tys temu zalana dodatkowo ceramizerem.
milo - 23-01-2017, 21:50
larelijux napisał/a: | od kiedy wymieniłem olej w skrzyni |
Na jaki?
larelijux napisał/a: | skrzynia na zimno ciężko redukuje |
Gęsty olej
larelijux napisał/a: | Obstawiam padające synchronizatory |
Wątpię
larelijux napisał/a: | Dodatkowo wspomnę o wstecznym, który czasem nie wskakuje i przy puszczaniu sprzęgła słyszę dość nieprzyjemny, szurający odgłos, |
W dolnej czesci skrzyni jest dekiel po odkręceniu widać wałek z kołem zebatym wstecznego jest jeszcze śruba trzymająca wałek warto to sprawdzić
larelijux napisał/a: | skrzynia pracowała po części na sucho, bo starego oleju było gdzieś połowa - możliwe, że od nowości nie był wymieniany |
Lepiej jak jest ponad stan niż poniżej w skrzyni wałki koła żebate smarowane sa rozbryzgowo
lutekwwl napisał/a: | dziwne odgłosy z silnika, tak jak by chrobotanie,jak by pociąg jechał po łączeniu szyn. Gdy wcisne sprzęgło wszystko cichnie i nic nie slychac |
Standart przewanie łozysko wałka sprzegłowego i wyrobiona podkowa luz wzdłuzny
larelijux - 23-01-2017, 22:02
milo, obstawiam, że 75W90. Nie jestem na 100% pewien, bo akurat tego płynu nie dostarczałem mechanikom, ale do poprzedniego samochodu zalali mi właśnie taki. Poza tym mieli dostęp do książki serwisowej Galanta (oznajmili mi, że Mitsubishi w naszym klimacie proponowało do silnika Galanta olej 10W40 i jest to całkowita prawda żywcem z service manuala, jednak ja wolę 5W40 i taki dostarczyłem i taki został zalany), więc myślę, że nie odwaliliby z tym maniany. Jeden z lepszych mechaników we Wrocławiu.
A co powiesz na temat zgrzytu przy zmianie biegu? To raczej wina synchronizatorów a nie gęstego oleju
milo - 23-01-2017, 22:12
Troche za gesty jeszcze zima powinien byc 75W80
larelijux napisał/a: | A co powiesz na temat zgrzytu przy zmianie biegu? To raczej wina synchronizatorów a nie gęstego oleju |
Jak dobrze nie wysprzęglisz to bedzie tez zgrzyt
larelijux - 23-01-2017, 22:14
Ale docisnąć pedał sprzęgła do dechy to ja umiem i przy zmianie zawsze tak robię, więc wysprzęgla się dobrze, chyba, że w układzie jest coś nie tak
milo - 23-01-2017, 22:18
Niby wysprzeglasz ale czy na pewno na 100%
Mozna wlac do skrzyni olej ATF taki jak do automatów miałem taki zalany biegi ideał nawet do niektórych aut zalacaja taki
larelijux - 23-01-2017, 22:20
Na 100%
Olej w skrzyni był wymieniany niecały miesiąc temu.
Znając życie po mrozach kłopot zniknie, bo olej będzie cały czas dość rzadki, także poczekam do następnej zimy
lutekwwl - 24-01-2017, 10:14
Umówiłem się do mechanika za dwa tygodnie, mam nadzieję że do tego czasu wszystko będzie dobrze i się nic więcej nie popsuje, po diagnozie dam znać co mi dolegało:p
milo - 12-10-2017, 08:54
Skrzynia F5M422F6NE potrzebuje rok i od jakiego modelu bo nigdzie nie moge znaleść nawet w serw manualu
Marcino - 12-10-2017, 09:49
larelijux napisał/a: | Na 100%
Olej w skrzyni był wymieniany niecały miesiąc temu.
Znając życie po mrozach kłopot zniknie, bo olej będzie cały czas dość rzadki, także poczekam do następnej zimy |
Zmień olej bo szkoda synchronizatorow ja mam taki jak piszą 75w-80 i takie objawy ustąpiły. Zalałem go zaraz po kupnie.
maki95 - 25-10-2017, 21:59
też miałem taki problem z mojej winy padła mi skrzynia biegow dałem to na serwis naprawili i spuścili stary olej i zaczęły się cyrki , biegi nie wchodziły i wyskakiwały okazało się że synchronizatory padły ale na starym oleju jeszcze dało sie jeździć , a dostać slrzynię biegów do td jest jak wygrana 6 w totka , mechanik mi 2,3 i 5 bieg wstawił od skrzyni biegów z benzyny i jeździ bez zarzutów ta impreza kosztowała mnie 4400 zl
milo - 25-10-2017, 22:08
maki95 napisał/a: | dostać slrzynię biegów do td jest jak wygrana 6 w totka |
W takim razie jestem milonerem
maki95 napisał/a: | mechanik mi 2,3 i 5 bieg wstawił od skrzyni biegów z benzyny |
Chyba same synchronizatory bo przełożenie w benzynie 5- biegu jest najkrótsze ze wszystkich skrzyń EA
[ Dodano: 25-10-2017, 22:11 ]
maki95 napisał/a: | ta impreza kosztowała mnie 4400 zl |
To ile skrzyń kupiłeś
|
|
|