To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp

sebekColt97 - 15-03-2011, 07:44

Wczoraj spotkałem z niecodzienną sytuacją w kilku serwisach mechaniczno-oponiarskich, ledwie 3 dni ciepła, czyli jak u nas na Śląsku(temp 14-16), a już cyrk z wymianą opon i zapisy. Ja miałem problem z hamulcami, podjechałem do kilku warsztatów, to nawet nie było o czym rozmawiać, wszędzie tłumaczono brakiem czasu z powodu kolejek do wymiany opon, proponowano mi terminy za 2-3 dni. Dlaczego część kierowców już szaleje, przecież to połowa marca, po obecnym ociepleniu, może znów wrócić zimne powietrze i ranne przymrozki albo i śnieg jeszcze.
mitsu00 - 15-03-2011, 08:41

sebekColt97 napisał/a:
Wczoraj spotkałem z niecodzienną sytuacją w kilku serwisach mechaniczno-oponiarskich, ledwie 3 dni ciepła, czyli jak u nas na Śląsku(temp 14-16), a już cyrk z wymianą opon i zapisy. Ja miałem problem z hamulcami, podjechałem do kilku warsztatów, to nawet nie było o czym rozmawiać, wszędzie tłumaczono brakiem czasu z powodu kolejek do wymiany opon, proponowano mi terminy za 2-3 dni. Dlaczego część kierowców już szaleje, przecież to połowa marca, po obecnym ociepleniu, może znów wrócić zimne powietrze i ranne przymrozki albo i śnieg jeszcze.
Ano dlatego, że Polacy to naród bardzo impulsywny....
Morfi - 15-03-2011, 17:54

Ja w weekend jade wyważyć a założe Sobie sam w innym okresie :)
sebekColt97 - 15-03-2011, 18:06

Samemu najtaniej przełożyć, słyszałem niektóre serwisy oponiarskie, chcą podnieść ceny wymiany opon, to chyba trzeba pomyśleć o kupnie felg i zaoszczędzeniu lub oponach całorocznych?
JCH - 15-03-2011, 18:41

Też mi chodzi po głowie przekładka opon bo jak widzę 17°C na wyświetlaczu to ..... :axe:
Ale prognoza zapowiada to:
Prognoza pogody Katowice
:rolleyes:

sebekColt97 - 17-03-2011, 13:01

sąsiad kupił właśnie komplet nowych opon - dębica nawigator, mało jeżdzi i uważa, najlepiej mieć całoroczne, całkiem fajnie wyglądają, ciekawe jak z jakością, czy ten model jest tak dobry jak przed laty całoroczne dębice?
mkm - 18-03-2011, 03:55

Jak kupił nowe to pewnie Nawigator 2, a to nic innego jak Goodyear Vector3.
Sprawdzony bieżnik tyle, że już dość „stary”.

Lipa - 18-03-2011, 19:05

sebekColt97 napisał/a:
Samemu najtaniej przełożyć, słyszałem niektóre serwisy oponiarskie, chcą podnieść ceny wymiany opon, to chyba trzeba pomyśleć o kupnie felg i zaoszczędzeniu lub oponach całorocznych?

Dla mnie nie opłaca się samemu zakładać, szkoda roboty, ja dzisiaj, za wyważenie, sprawdzenie ciśnienia,wyczyszczenie miejsca przylegania felgi i piasty wraz z założeniem zapłaciłem 40zł, więc wg mnie szkoda zabawy

fj_mike - 18-03-2011, 19:16

Cytat:
Dla mnie nie opłaca się samemu zakładać, szkoda roboty, ja dzisiaj, za wyważenie, sprawdzenie ciśnienia,wyczyszczenie miejsca przylegania felgi i piasty wraz z założeniem zapłaciłem 40zł, więc wg mnie szkoda zabawy

Prawda, jednak nie zaleca się zakładani i zdejmowania opon z felg zbyt często. Mam dwa komplety felg z oponami. Przy moich przebiegach, co półtora roku i tak muszę wyważyć koła ;)
Czyli wizyta u wulkanizatora i kasa też leci.

Centosz - 18-03-2011, 19:48

Nie zaleca sie częstego zdejmowania i zakładania opon z felg?W życiu czegoś takiego nie słyszałem. :mrgreen: A w czym to niby przeszkadza?
fj_mike - 18-03-2011, 19:50

Centosz napisał/a:
W życiu czegoś takiego nie słyszałem.

Teraz słyszałeś :P

robertdg - 18-03-2011, 20:57

Cytat:
Nie zaleca sie częstego zdejmowania i zakładania opon z felg?W życiu czegoś takiego nie słyszałem. :mrgreen: A w czym to niby przeszkadza?
Pomyśl, jak się coś zakłada i ściaga, to się to chyba zużywa, logiczne nieprawdaż :?:

U mnie dzisiaj spadł śnieg ;-)

sruba - 19-03-2011, 08:23

sebekColt97 napisał/a:
Dlaczego część kierowców już szaleje, przecież to połowa marca, po obecnym ociepleniu, może znów wrócić zimne powietrze i ranne przymrozki albo i śnieg jeszcze.

ja w swoim służbowym Aurisie zmieniłem opony na letnie w zeszłym tygodniu.
ej, no opony zimowe w końcu głównie służą do obsługi śniegu (tak wiem, mają inną konstrukcję gumy, są bardziej miękkie, lepiej pewnie znoszą niskie temperatury, itd).
to, że będzie przymrozek, albo zimne powietrze nie wpływa przecież na możliwość bezproblemowego użytkowania opon letnich.
a że spadnie śnieg ? ile się utrzyma ? 1 dzień ? 1 tydzień ? no to będę wolniej jeździł :P

krzychu - 19-03-2011, 08:24

Centosz napisał/a:

A byłeś przy tym jak zakłada się opony na felgi aluminiowe jeszcze takie niskoprofilowe? Po pierwsze bardzo łatwo otrzeć alusa szczególnie jak fachman jest mało fach i jest tylko man. Do tego moje felgi są porysowane od samego ściąganie odważników przez partacza (mój mechanik dał wyważyć uczniowi z technikum :axe: ). Teraz sam ściągam przed wyważeniem. Opony się niszczy bo bardzo się je naciąga przy zakładaniu. Czasem występuje problem szczególnie przy dużych kołach że opona się układa po 100-200km i trzeba przeważyć jeszcze raz...

[ Dodano: 19-03-2011, 08:26 ]
robertdg napisał/a:

U mnie dzisiaj spadł śnieg ;-)

U mnie też, a z rana jeszcze dokłada.

sebekColt97 - 19-03-2011, 09:26

Na Górnym Śląsku dosypało niczym w styczniu, sporo śniegu, drogi i warunki jazdy bardzo pogorszyły, ale jak zapowiadają, to już pożegnanie z zimą, kalendarzową i w ogóle,
w końcu za kilkanaście godzin wiosna!!!!