To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant e88a czyli jak puściły mi nerwy i go kupiłem ;)

Wojciech Bogacz - 06-10-2012, 21:44

To jak wpadniejsz to od razu trzeba będzie mojego sąsiada namówić, co by udzielił nam jakiejś lekcji spawania heh. Może za dwie osoby wyjdzie taniej ;)
Wszyc - 06-10-2012, 21:54

Wojciech Bogacz napisał/a:
To jak wpadniejsz to od razu trzeba będzie mojego sąsiada namówić, co by udzielił nam jakiejś lekcji spawania heh. Może za dwie osoby wyjdzie taniej

za max 1,5 tygodnia to komora silnika będzie już gotowa :P potem kładę galanta na boku i robie dół i tył ;) w listopadzie to ja kończe blacharkę przyjeżdżam po sanki bak i zobaczymy co tam jeszcze na początku grudnia lub w styczniu i składam napędy już :P Ja sobie dam radę ze spawaniem tylko na hamownie zlotową nigdy nie wjadę :P co by odpadające elementy napędu nie wyfrunęły z pod auta i ludzi nie pozabijały :P

Wojciech Bogacz - 06-10-2012, 22:40

Wszyc napisał/a:
tylko na hamownie zlotową nigdy nie wjadę co by odpadające elementy napędu nie wyfrunęły z pod auta i ludzi nie pozabijały

A ja nie wjechałem tylo dlatego, że coś mi stukało w podwoziu i nie byłem 100% pewny czy mam zbieżność w porządku (robiłem ponad pół roku temu...).... Ech.... a może to i dobrze :) Za rok jak się uda to będę konkurował z Matezkym o miano "zaskoczenia roku" heh. Chociaż kto tam wie... Ale złomek będzie nadal przypominał złomka... Zaskakiwał będzie jednak na pewno :)

Co do Twojej wizyty Krzysiu - zapraszam o dowolnej porze doku - w zimie niestety garaż jest nieocieplany ale możemy sobie coś na doping przywieźc.... Będzie za to śnieg i dużo zabawy bo teren sprzyja 4x4 :) W dodatku mam dwa różne dla porównania :)

Saqu - 08-10-2012, 16:33

Wszyc napisał/a:
potem kładę galanta na boku i robie dół i tył

to akurat nie jest najlepsza opcja bo powstaną nie naturalne naprężenia ;)

Wojciech Bogacz - 10-10-2012, 19:12

U mnie jednak szykuje się przeszczep :) Znalazłem dawcę. Stał w moim garażu i nawet nie wiedziałem, że ma blachy w takim dobrym stanie hehe.

Ogólnie - dziś pierwsze elementy do rekonstrukcji wycinam z sobie z zielonego Gala i powoli będzie się rzeżbić. Okazało się, że dno bagażnika w tym rupciu na części jest o wiele lepsze niż w tym co go robię....

Tak więc będzie trochę mniej tego spawania - poza tym wycięte elementy jak będą miały brak łatwiej jest zrobić na wierzchu niż leżąc pod samochodem z nosem dotykającym spawanej powierzchni ;)

Ogólnie - jest nieźle - poza tym - będzie potem mniej do demontażu dla Wszyca :mrgreen:

Wszyc - 10-10-2012, 21:21

będzie potem mniej do demontażu dla Wszyca

Człowieku jeden dzień jeden dzień i przerobie to na gruz :P Ty Wojtek przyjade z laptopem, statywem i aparatem będzie rozbieranie E88A na taśmie haha :D tylko musze karte sd 32GB kupić minimum :P

Rozbierzemy to E88A tak że się będzie dało go upchnąć u Ciebie pod łóżkiem :P

Wojciech Bogacz - 11-10-2012, 11:50

Wszyc napisał/a:
Rozbierzemy to E88A tak że się będzie dało go upchnąć u Ciebie pod łóżkiem

Jak się pod jednym nie zmieści to wepchniemy resztę pod drugie ;)

Wszyc napisał/a:
Ty Wojtek przyjade z laptopem, statywem i aparatem będzie rozbieranie E88A na taśmie haha tylko musze karte sd 32GB kupić minimum

A tak w ogóle - to ciekawy pomysł z tym nagraniem - poważnie :) Kartę się skombinuje jakby co :) Ale by było - normalnie perełka - hehe. Ty to masz pomysły :)

Wojciech Bogacz - 20-10-2012, 11:15

Wszyc napisał/a:
Panowie przestańcie przekomarzać jak w piaskownicy kolejna dyskusja o niczym owijanie co raz obficiej w bawełnę..

Jak to mój kolega zwykł mawiać: "Może tak być".
Wszyc napisał/a:
Wiecej takich dyskusji a będzie tu tak mało sensownej treści a tyle spamu co u mnie w temacie który olałem

j.w.
Wszyc napisał/a:
Wojtku a progi/podłogę lukałeś już od środka auta ?

Gdzie tam... na razie to każę mechanikowi to zaciapać czymś tak, żeby do wiosny się nie pogorszyło a jak będzie już ciepło to się za to trzeba będzie zabrać.
krzysiakxxx napisał/a:
Czuję że to ja zostałem nadinterpretowany

Może tak być :twisted:

rosomak1983 - 20-10-2012, 11:29

a jak będzie już ciepło to się za to trzeba będzie zabrać.

Wojtku ale teraz jest jeszcze ciepło przynajmniej na południu PL :wink: Moze by jeszcze zdarzył sasiad.

Wojciech Bogacz - 20-10-2012, 12:31

rosomak1983 napisał/a:
Wojtku ale teraz jest jeszcze ciepło przynajmniej na południu PL :wink: Moze by jeszcze zdarzył sasiad.

Nic nie wiadomo... kto tam wie... byle by mnie koszty nie przerosły hehe. Jakby się udało resztę sprawnie zrobić (czyli 2-3 tygodnie) to może i podłogę by się przejrzało...

krzysiakxxx - 20-10-2012, 13:39

Moje zdanie na ten temat znasz... powinieneś to zrobić raz a dobrze, a nie bawić się na raty ;) Jeśli się bałeś kosztów to trzeba było gala schować na zimę do garażu, żeby czekał na lepsze wiosenne czasy a samemu przez ten czas śmigać lancerem ;)
jacek11 - 20-10-2012, 22:02

krzysiakxxx, dobrze prawisz :) skoro już tyle będzie zrobione,to nie ma sensu zostawiać nic na wiosnę.wiem coś o tym.jak od razu się nie zrobi,to potem ciężko się za to zabrać :wink:
krzysiakxxx - 20-10-2012, 23:03

jacek11 napisał/a:
krzysiakxxx, dobrze prawisz :) skoro już tyle będzie zrobione,to nie ma sensu zostawiać nic na wiosnę.wiem coś o tym.jak od razu się nie zrobi,to potem ciężko się za to zabrać :wink:

Sam to przerabiałem ze swoim autem (na szczęście daleko mu było do tego co zobaczyłem u Wojtka... mnie "oplarza" przeraziła ruda na tym galu :D )... powstawiane reperaturki błotników etc, a na później odłożyłem malowanie... zeszło rok między jednym a drugim, bo ważniejsze wydatki, bo potrzebne auto, bo to i tamto :)

Wojciech Bogacz - 24-10-2012, 22:01

No i kolejne fotki od mechanika :) ))) Pewne elementy już są wspawywane - wreszcie :) Bo normalnie robota stanęła na zbyt długo...
Niestety jak widać podłużnica nieco przygniła i też w paru miejscach trzeba będzie poprawić.

robertdg - 24-10-2012, 22:14

Zbiornik i wlew paliwa by sobie zdemontował majster ;-)