Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
Tomek - 07-05-2013, 10:45
Matejko napisał/a: | tomek84 napisał/a: | a jak sprawdzacie te wypadające zapłony? |
ELM i wywala błąd wypadania zaplonu cylinder 3 i czasem zapali CE |
aaa, no to u mnie nie ma czegoś taniego
MKV - 07-05-2013, 10:51
tomek84 napisał/a: | Matejko napisał/a: | tomek84 napisał/a: | a jak sprawdzacie te wypadające zapłony? |
ELM i wywala błąd wypadania zaplonu cylinder 3 i czasem zapali CE |
aaa, no to u mnie nie ma czegoś taniego |
No u mnie wywala normalnie check engine i po przeskanowaniu precyzyjnie taki błąd jak napisałem.
Wracając do tematu zamówiłem sobie te popychacze zaworowe Commercial International (CI) inaczej znane pod marką Eurocars - 610zł za komplet 24szt to chyba nie tragedia a silniczek będzie pracował jak należy przez lata
Teraz jeszcze tylko ta kopułka i palec bo jak znalazłem kopułkę to nie mają w tym tym sklepie palca a nie chce kilka razy płacić za przesyłkę
Owczar - 07-05-2013, 11:06
tomek84 napisał/a: | a słyszałeś, żeby ktoś na tego blueprinta narzekał, albo miał z nim jakieś problemy??
bo ja jedynie słyszałem, że jest polecany często |
Jak tarcze mikody. Nikt dobrze nie potestował i chwalił zaraz po założeniu
Matejko napisał/a: | Doszukujesz sie winy w popychaczach
Klepie mi jeden srodkowy na tylnej głowicy i tam tylko wypadaja zapłony |
No właśnie się zaczynam zastanawiać, bo u mnie klepie w okolicach pierwszego od czasu do czasu i też mi na nim wypadają zapłony. Podczas rozpędzania nie ma tego problemu. Pojawia się gdy wyrównam prędkość w okolicach 140-180km/h. Muszę podejrzeć kilka zamrożonych ramek z tego błędu i sprawdzić jaki parametr się powtarza. Choć ja obstawiam raczej kopułkę/palec i związek z kątem wyprzedzenia zapłonu. Wtedy iskra trafia w najbardziej wypalone miejsce, bo to jej główny punkt pracy. Obmyślam właśnie mocowanie do cewek z Sejaka i zobaczę czy na customowym zapłonie nadal będzie ten problem.
Popychacz klepie mi tylko czasami jak jeżdżę po mieście i w sumie wypada od czasu gdy przyśpieszyłem nieco zapłon. Tylko dziwne, że głównie na pierwszym cylindrze.
Problem się nasila bo ostatnio odpuszczenie gazu nie pomagało na odcięcie tego cylindra i ok 30km przejechałem na 5. Dopiero po zatrzymaniu na biegu jałowym zaczął dawkować paliwo na ten cylinder.
Matejko - 07-05-2013, 11:46
u mnie nie mam kompletnie żadnych różnic miedzy tym kiedy blad sie zapali a kiedy nie, nigdy podczas jazdy zawsze gdzies na swiatlach na jalowym,
po wymianie palca kopulki i swiec bez zmian, kompresja tez ok
Owczar - 07-05-2013, 12:00
A bardzo Ci klepie ten popychacz?
Matejko - 07-05-2013, 12:05
czasem tylko na zimnym
Owczar - 07-05-2013, 12:12
U niektórych auta pracują jak diesle, a zapłony im nie wypadają więc nie wiem czy to ma związek. Przewody i świece zmieniałeś?
Matejko - 07-05-2013, 12:17
komplet
MKV - 07-05-2013, 14:16
Owczar napisał/a: | U niektórych auta pracują jak diesle, a zapłony im nie wypadają więc nie wiem czy to ma związek. Przewody i świece zmieniałeś? |
A może pozostaniemy w debacie przy samochodzie o którym jest wątek zamiast zgłębiać tutaj problem wypadającego zapłonu?
Mi też się on zdarza ale tylko pod obciążeniem dużym zgy silnik niej est jeszcze dobrze rozgrzany. Na ciepłym raczej nie ma tego problemu.
W SMM Maretzky mi mówił własnie żeby sprawdzić kopułkę i palec - kable i świece niedawno wymieniałem.
Owczar - 07-05-2013, 14:34
MKV, sęk w tym, że wymiana palca i kopułki może nie rozwiązać problemu
mkm - 07-05-2013, 17:24
MKV napisał/a: | Derpin kupił pasek rozrządu w lutym 2012 więc na tym przejechane ma może z 15tys km dopiero |
Teoretycznie przyjęło się, że po kazdym ściągnięciu paska powinien iść nowy.
W praktyce mało kto tego przestrzega, a auta jeżdżą.
Ja rekordowo miałem ściągany i zakładany pasek pięciokrotnie i nic się nie stało.
Koledze założyli drugi raz i chyba po miesiącu strzelił.
Trzeba popatrzeć na sam pasek, kółka i decydować
Tomek - 07-05-2013, 17:27
mkm napisał/a: | Koledze założyli drugi raz i chyba po miesiącu strzelił. |
może założyli mu w przeciwnym kierunku
swinks ostatnio pisał, że ściągał jednego dnia 17 razy
Hugo - 07-05-2013, 23:22
Matejko napisał/a: | Ajusa to Hiszpania | No właśnie też tak myślalem.
Popychacze wziąłbym OYODO, bardziej japońskie niż Ajusa
MKV - 08-05-2013, 01:41
Matejko napisał/a: | u mnie nie mam kompletnie żadnych różnic miedzy tym kiedy blad sie zapali a kiedy nie, nigdy podczas jazdy zawsze gdzies na swiatlach na jalowym,
po wymianie palca kopulki i swiec bez zmian, kompresja tez ok |
Mi dziś się na światłach na jałowym zapalił
MKV - 08-05-2013, 01:44
Owczar napisał/a: | MKV, sęk w tym, że wymiana palca i kopułki może nie rozwiązać problemu |
Możliwe ale od czegoś trzeba zacząć a szukając na szybko w paragonach od derpina co było kupowane nie widziałem kopułki ani palca (ale może nie zauważyłem po prostu)
Tak czy tak z ciekawości zapytam - ktoś wie może ile kopułka i palec kosztują oryginalne w Mitsubishi??
Czasami podobno jest tak, że zamienniki są drogie bo jest na nie mały popyt bo oryginały są dość tanie...
Przykładowo kopułka chyba YEC do Swifta Gti kosztuje okł 35zł a nie 110-180zł jak do Galanta...
|
|
|