Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
WreX - 11-08-2014, 10:44
sveno napisał/a: | A zdejmowałeś dolot ostatnio? |
Ostatnio nie, z pół roku temu ;p Jeśli myślisz o lince i nie otwieraniu przepustnicy na 100% to sprawdzałem to, nie wiem czy dobrze, ale wcisnąłem gaz młotkiem z kick downem, otworzyłem machę i sprawdziłem czy da się jeszcze samą przepustnice bardziej otworzyć, no i nie dało więc wnioskuje, że jest ok ?
WreX - 11-08-2014, 22:11
kuskatoja napisał/a: | Przecież producent podaje dla NOWEGO V6 z AT czasy 9.1. Biorąc pod uwagę wiek auta plus korekta po temp, to czasy są normalne.
|
Podaje czasy dla automatu a nie dla tiptronica, a na 100% tiptronic inaczej wypada na 100 niżeli zwykły AT, w każdym razie czasy się pogorszyły jakaś przyczyna tego musi być.
WreX - 14-08-2014, 17:50
Olej wymieniony, teraz na zimnym nie ani jednego stuku i puku popychaczy czy czegoś. Normalnie aż się zdziwiłem, że tak różnica będzie i jest...
Co do czasów na do 100, tak wiem mapy cuda niewidy ale dzisiaj zresetowałem ECU zaprogramowałem tak jak powinno być no i jak miałem 9,6-9,8s do setki, to po resecie i programowaniu wyszło 8,8 i to jeszcze zepsułem bo odcinka się włączyła myślę, że 8,5 by jeszcze dało się wyciągnąć. Mówcie co chcecie ale auto po programowaniu ECU znacznie lepiej pracuje (silnik skrzynia) i jakby ładniejsze dla oka chwilowe spalanie pokazuje... wcześniej jak jeździłem bez programowania to było gorzej w mojej subiektywnej ocenie.
bialyjayz - 14-08-2014, 18:20
WreX napisał/a: |
Co do czasów na do 100, tak wiem mapy cuda niewidy ale dzisiaj zresetowałem ECU zaprogramowałem tak jak powinno być no i jak miałem 9,6-9,8s do setki, to po resecie i programowaniu wyszło 8,8 i to jeszcze zepsułem bo odcinka się włączyła myślę, że 8,5 by jeszcze dało się wyciągnąć. Mówcie co chcecie ale auto po programowaniu ECU znacznie lepiej pracuje (silnik skrzynia) i jakby ładniejsze dla oka chwilowe spalanie pokazuje... wcześniej jak jeździłem bez programowania to było gorzej w mojej subiektywnej ocenie. |
mój najlepszy czas 8.0 wg. UKP oczywiście nikt nie chce w to wierzyć ale liczby nie kłamią, 8.5 Dla Galanta to normal bez większego wysiłku
jaki Olej, że cichutko bo po ostatniej wymianie na Motul 8100 X 5W40 mam także ciszej
sveno - 14-08-2014, 18:30
Co ma piernik do wiatraka? Po resecie uczysz go obrotów biegu jałowego, a nie przyspieszania.
Co do czasów to powiem tyle: jednorazowy pomiar nic Ci nie powie, chyba, że jesteś pewny, że jechałeś po idealnie płaskiej drodze. Niewielkie wzniesienie i pupa. Żeby te Twoje 8,5 czy tam 9,6 coś więcej powiedziało to trzeba zrobić na tym samym odcinku po kilka prób w obydwie strony.
WreX - 14-08-2014, 18:45
bialyjayz napisał/a: | mój najlepszy czas 8.0 wg. UKP oczywiście nikt nie chce w to wierzyć ale liczby nie kłamią, |
Powiedz mi mój drogi jaką masz VSS na UKP i jaki rozmiar opon i stan bieżnika ;p
A olej to jak rok temu Mobil New Life 0w40 z tym że jak w tamtym roku go wlałem, to nie było aż takiej różnicy w stukaniu, tzn wtedy jeszcze stukał momentami, a teraz jest prawie absolutna cisza, ale też za dużo nie jeździłem po wymianie.
sveno, nie wiem, ja tylko mówię co mi UKP zmierzył... poza tym gdzieś czytałem na zagranicznym forum, że zaraz po resecie nie ma prawie żadnych opóźnień otwarcia wtryskiwaczy, a z czasem są coraz większe czy coś w ten deseń nie pamiętam dawno to było i dlatego od razu po tym, auto ma niby lepsze osiągi...
sveno napisał/a: | chyba, że jesteś pewny, że jechałeś po idealnie płaskiej drodze. Niewielkie wzniesienie i pupa |
a co do tego, to nie oszukujmy się, nigdzie nie znajdzie się idealnie prostego odcinka bez większych czy mniejszych pofalowań asfaltu i idealnego poziomu... na oko była prostsza od innych dróg... poza tym wiem że nie jest to "super dokładny pomiar" ale no jest jakiś w miarę powtarzalny i w miarę dokładny przy odpowiedniej kalibracji...
bialyjayz - 14-08-2014, 21:32
WreX napisał/a: | Powiedz mi mój drogi jaką masz VSS na UKP i jaki rozmiar opon i stan bieżnika ;p |
VSS- zbyt krótko w tym siedzę żeby w ogóle zrozumieć ten skrót
opony przód: 215/45/17 bieżnik ok 7-8 mm tył 225/45/17 bieżnik ok. (-+)7mm
z tym moim najlepszym czasem jest tak, że pomiar zawsze robię na tym samym odciku drogi jak kolega wyżej pisał czasem w tę innym razem w drugą stronę, i te 8.0 było jednorazowo niestety, w innych przypadkach czas średni ok. 8.5
WreX - 14-08-2014, 22:09
bialyjayz napisał/a: | VSS- zbyt krótko w tym siedzę żeby w ogóle zrozumieć ten skrót
|
VSS to po polskiemu stała drogi, to jest jak odpalisz zaawansowane opcje w UKP to masz VSS i tam masz wartość 0,0XXX l/m bodajże. I w sumie od tego głównie zależy czas do setki i poprawność prędkości wyświetlaną przez UKP względnej realnej.
Przy tych oponach wydaje mi się, że VSS powinna być 0,0390 bo przy 0,0400 czasy były poniżej 8 I się prędkość przy 100 czasem rozbiegała o 1km/h
robertdg - 14-08-2014, 22:30
WreX napisał/a: | VSS to po polskiemu stała drogi | PO jakiemu i jak sie rozwija ten skrót?
WreX - 14-08-2014, 22:37
robertdg napisał/a: | WreX napisał/a: | VSS to po polskiemu stała drogi | PO jakiemu i jak sie rozwija ten skrót? |
Nie czepiajmy się szczegółów, sama wartość to jest stała drogi, sam skrót może tego nie oznacza...:
Cytat: | Vehicle Speed sensor |
robertdg - 15-08-2014, 07:53
Pytam z czystej ciekawości bo próbowałem znależć inne rozwinięcie skrótu niż powyższe
Tomek - 15-08-2014, 11:01
WreX napisał/a: |
Przy tych oponach wydaje mi się, że VSS powinna być 0,0390 bo przy 0,0400 czasy były poniżej 8 I się prędkość przy 100 czasem rozbiegała o 1km/h |
VSS się nie zmienia w zależności od opon (jeśli chcemy skalobrować pod licznik samochodu)
dopiero jak chcemy kalibrować pod GPS, to wtedy zmieniamy VSS
bialyjayz, ma VSS coś koło 0,392-0,396, dokladnie nie pamietam
ale jest zrobione jak najblizej pod licznik globalny kilometrów w pojeździe
więc de facto jak jechałeś 100kmh na liczniku, to w rzeczywistości mogło być więcej lub mniej niż 100kmh (to bardziej możliwe)
VSS to vehicle speed sensor
WreX - 15-08-2014, 11:54
tomek84 napisał/a: | VSS się nie zmienia w zależności od opon |
Mi chodziło konkretnie o rozmiar opony, wiadomo inny rozmiar felgi opon inny VSS.
tomek84 napisał/a: | (jeśli chcemy skalobrować pod licznik samochodu) |
Czy pod licznik czy pod GPS jak wyżej.
tomek84 napisał/a: | ale jest zrobione jak najblizej pod licznik globalny kilometrów w pojeździe
|
chodzi o ten w zegarach ?
sveno - 15-08-2014, 12:31
WreX napisał/a: | wiadomo inny rozmiar felgi opon inny VSS.
| nie!!! Tak jak napisał Tomek, jeżeli kalibrujesz UKP pod GPS to wtedy zmieniasz VSS przy zmianie felg/opon, ale taka kalibracja jest moim zdaniem bez sensu, bo UKP będzie liczył swoje kilometry a licznik samochodu swoje. Lepiej kalibrować pod licznik samochodowy.
UKP bierze tylko sygnał z VSS, to o czym Ty piszesz to stała drogi a nie VSS. Stała drogi wyraża się w m/i (metr/impuls), jeżeli zmienisz koła dajmy na to na mniejsze to tyle samo impulsów będzie dostawał licznik samochodowy co UKP, będą tak samo kłamały więc stała drogi się nie zmieni!!!
bialyjayz - 15-08-2014, 12:40
tomek84 napisał/a: | więc de facto jak jechałeś 100kmh na liczniku, to w rzeczywistości mogło być więcej lub mniej niż 100kmh (to bardziej możliwe) |
licznik 100km/h UKP 93km/h ---ktoś tu oszukuje znów nawigacji bliżej do pomiaru UKP niż licznikowego.
|
|
|