[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
tomekrvf - 10-08-2016, 22:34
RalfPi, na przestrzeni ostatnich 50 lat, możne wyciągnąć wniosek ze częstsza wymiana oleju jest lepsza. Poza tym, interwał 20 000km jest tylko na Europę gdzie jest moda na bycie eko (mniej odpadów). W każdym innym zakątku świata olej zmienia się między 7500 a 15000km
tyku - 10-08-2016, 23:51
Cytat: | na przestrzeni ostatnich 50 lat, możne wyciągnąć wniosek ze częstsza wymiana oleju jest lepsza. | Do takiego wniosku, nawet nie trzeba przeprowadzać badań.
Trzeba wymieniać co 5 tys. km lub co rok (w moim przypadku).
RalfPi - 11-08-2016, 16:32
A dlaczego co 5kkm, a nie co 20kkm?
Oleje Long-life, za zaleceniem producenta, należy wymieniać co 30kkm. Koleżanka z pracy ma Polo 1.2 (połowa V6 tyle, że w rzędzie ) i mówi, że przez pierwsze 3 lata i ok. 30kkm (!) nie wymieniała oleju - przebieg obecny 100kkm - bez kłopotu.
[ Dodano: 11-08-2016, 16:45 ]
tomekrvf, Zgoda, że w Europie jest "moda" na bycie eko.
Ale oleje europejskiej, są upraszczając, lepszej jakości niż amerykańskie oleje - wrzucam wątek po angielsku.
http://ifixit.org/blog/26...ery-3000-miles/
"There are however some psychological and historical reasons for the big difference. The first might be the quality of the oil: Typically oil in the US is lower grade, cheaper and therefore wears faster. Buy full synthetic oil according to the European manufacturers specifications and you will be able to go for the longer interval. The second reason might be the viscosity rating. Oil in the US is typically offered in narrower viscosity bands like 5W20 or 10W30 while in Europe 5W40 might be more common. With those (US) narrower viscosity band oils, using one oil for winter and one for summer makes sense, while (EU) 5W40 often is recommended for use during the whole year. Again: Check the car manufacturers documents on which oil to use on which outside temparatures and you might be able to choose a more expensive oil that can be used up to 20.000 miles.
Another reason might be of psychological/practical reason: In Europe safety inspections are usually mandatory every 12 or 24 months, wheras in the US the inspection interval is every 36 months. With some oil changes in between at least once a year a hopefully qualified mechanic while do a rough check and be able to see worn tires, brakes or corrossion on structural components."
[ Dodano: 11-08-2016, 17:05 ]
z 2-3 godziny szukałem informacji na temat stanu oleju (np. współczynnika lepkości) w funkcji przebiegu - i nic! Znalazłem jedynie wykres obrazujący tendencję, ale nic konkretnego.
matiudgk - 11-08-2016, 17:52
Ten cytat z tego podlinkowanego bloga przez Ciebie RalfPi mówi sam za siebie
Cytat: | The truth? An oil change every 3,000 miles is as necessary as getting a new smartphone every 12 months. Sure, there may be some immediate benefits, but ultimately your wallet will thank you if you hold off for almost twice that long. |
tyku - 11-08-2016, 20:51
Cytat: | A dlaczego co 5kkm, a nie co 20kkm? |
Dlatego, że 20 kkm to ja robię w 4 lata.
lurek - 11-08-2016, 21:21
biorąc pod uwagę shitstorm na temat rozrządu dziwię się że nagle niektórzy twierdzą że olej można wymieniać po 15 a nawet 30kkm
Od każdego mechanika zawsze słyszałem, wymieniaj co 10kkm lub co roku i stosuję tą zasadę do dziś (czyli dla mnie co roku )
Owszem, są też tacy co nie wymieniają wcale i też jeżdżą (kiedyś było o Pani od mercedesa co po 15 latach wymieniła?)
matiudgk - 12-08-2016, 00:01
Każdy mechanik i producent zaleca jak najczęstszą wymianę bo mają z tego bułe. Z resztą prawda jak zawsze leży gdzieś po środku i każdy zrobi jak uważa za słuszne.
Janq - 12-08-2016, 09:33
Wymiana co max 15kkm - najlepszy przykład 1.5dCi od Renaulta (silnik ten był/jest też montowany na przykład w Nissanach). Renault zalecał wymianę co 30kkm, Nissan max 15kkm i co? W Renaulcie - 90kkm i wywalona/obrócona panewka, a w Nissanie bezproblemowo.
Olej Longlife - to sobie można między bajki wsadzić.
lurek - 12-08-2016, 12:39
matiudgk napisał/a: | Każdy mechanik i producent zaleca jak najczęstszą wymianę bo mają z tego bułe. Z resztą prawda jak zawsze leży gdzieś po środku i każdy zrobi jak uważa za słuszne. |
Myślę że mechanik woli naprawić silnik za 4000 niż wymieniać olej za 40 . Podobnie producent, nikt dziś nie robi rzeczy wiecznych bo to się nie opłaca. Po drodze musi zarobić serwis, producent części a na koniec i tak klient kupi nowe.
No ale to wolny kraj, jeden wymienia co 1000 km drogi co 100000 nie zabronisz:)
RalfPi - 12-08-2016, 16:43
Jak to rzekł kiedyś Mateusz ze Szczecina w trakcie pisania pracy i pomiaru bicia momentomierza: "ILE?"
Czy ktoś jest w stanie konkretnie określić zależność pomiędzy interwałem wymiany oleju, a prognozowanym przebiegiem (bez awarii silnika)?
tomekrvf - 12-08-2016, 21:47
RalfPi, tutaj dobrym przykładem jest przytoczone 1.5 dCi lub 1.9 dCi. Silniki z wymianą oleju co max. 15kkm dobijają do 500 kkm, te serwisowane według zaleceń producenta umierają poniżej 200.
Jakiś czas temu MAN czy inny producent ciężarówek zrobił eksperyment z wydłużeniem interwałów wymiany oleju. Znajomy co siedzi w temacie, mówił że nie wyszło to dobrze...
apg2312 - 12-08-2016, 22:14
To też nie całkiem tak. Bo gdyby teoretycznie wziąć samochód i przejechać nim 30 tyś. km TYLKO I WYŁĄCZNIE po autostradach/trasach szybkiego ruchu i to z prędkością ekonomiczną, bez żyłowania silnika, to wtedy olej spokojnie mógłby być wymieniony po 30 tyś, albo nawet i po większym przebiegu.
I tak właśnie są robione "badania".
Niestety, w realnych warunkach nie jest możliwe uzyskanie w całym zakresie życia oleju optymalnych warunków pracy silnika. Od zakresu temp. +20 do 40 stopni, jazdę miejską, w terenie, z obciążeniem, na wysokich obrotach silnika...możliwości jest od groma. Dlatego wszelkie zalecenia producentów aut o wydłużonym interwale wymiany oleju należy traktować jako reklamowy bełkot, skierowany do idiotów.
No i potem jeden z drugim idiota wierząc producentowi auta wymienia olej po 30 tyś. przebiegu. Raz, drugi, trzeci, za czwartym razem silnik do remontu - ale to już jest zazwyczaj po gwarancji.
Ludzie, oglądając jakiekolwiek reklamy w tv (czy np. przedwyborcze spoty) też w nie ślepo wierzycie ??
Parthenon1 - 15-08-2016, 17:51
witam mogę okazyjnie zakupić do swojego lancer 1.8 143km za 120zł
SHELL HELIX ULTRA ECT C3 5W30 5L + filtr OLEJU MANN W610/3
co o tym sądzicie będzie to pasować u mnie wg książki teraz był wlany 0w40 mobil 1 i oryginalny filtr mitsu. sprzedający mówił żeby filtr kupować tylko oryginalny dlaczego?? z góry dzięki za odpowiedz
RalfPi - 15-08-2016, 18:07
apg2312 napisał/a: | No i potem jeden z drugim idiota wierząc producentowi auta wymienia olej po 30 tyś. przebiegu. Raz, drugi, trzeci, za czwartym razem silnik do remontu - ale to już jest zazwyczaj po gwarancji. | Jakaś statystyka/źródło?
[ Dodano: 15-08-2016, 18:18 ]
tomekrvf napisał/a: | Silniki z wymianą oleju co max. 15kkm dobijają do 500 kkm, te serwisowane według zaleceń producenta umierają poniżej 200. |
Tomekrvf - jeżeli to potwierdzona statystyka, to jest to jakiś obraz - tzn. interwał 15kkm dla statystycznego Kowala to około... 25lat użytkowania bez remontu.
Czy wobec tego jest sens wymieniać olej co np. 10kkm?
apg2312 - 15-08-2016, 18:39
RalfPi napisał/a: | Jakaś statystyka/źródło? |
Pierwsze z brzegu :
http://www.auto-swiat.pl/...0-tys-km/e6q0k1
Oczywiście, możesz podważać fachowość osoby piszącej ten artykuł (chociaż ciekawe, na jakiej podstawie ? )
Ale ten, i dziesiątki innych znalezionych na necie (plus opinie mechaników) jest dla mnie bardziej wiarygodny, niż marketingowo/reklamowy bełkot serwowany nam przez producentów aut.
No ale jak ktoś wierzy święcie w reklamy, na zasadzie "przynieśli to z góry Synaj wykute w kamieniu", to z mojego powodu może nie wymieniać oleju w ogóle. Tak jak pani Dagmara
http://motoryzacja.interi...dzi,nId,1385834
Ale raczej ze strony MMC nie licz na taki gest, jaki zrobił Mercedes Polska
|
|
|