To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.

Hornet - 04-03-2017, 16:42

Bizi78 napisał/a:

W poniedziałek korzystając z ładnej pogody wymieniłem wreszcie teleskopy klap

Aż się prosi mocowania odświeżyć :P

Bizi78 - 04-03-2017, 20:13

Hornet napisał/a:
Aż się prosi mocowania odświeżyć :P

To są detale, którymi się przestałem przejmować po 7 latach użytkowania :wink: .
Auto dla mnie ma być sprawne technicznie i bezpieczne, MSS young timerem nie zostanie :mrgreen: .

jacek11 - 05-03-2017, 13:45

Mnie się coś widzi,że on dla Ciebie jak członek rodziny 8)
Bizi78 - 05-03-2017, 13:56

jacek11 napisał/a:
Mnie się coś widzi,że on dla Ciebie jak członek rodziny

Nie powiem, jestem do niej przywiązany ale już przestałem się przejmować rysami i małymi nieznaczącymi ogniskami korozji :wink: .
Swoją drogą muszę dbać bo w perspektywach to chyba albo komunikacja miejska lub foka po crash teście od brata :mrgreen: .

Bizi78 - 06-03-2017, 14:56

Żaba dzisiaj umówiona na wymianę amorków u p. Korka 8) .
No niestety tydzień trzeba poczekać w kolejce :wink: .
Dodatkowo jak nie zapomnę to poproszę o sprawdzenie kompresji.

Bizi78 - 14-03-2017, 09:43

Żaba odstawiona do p. Korka, zlecone:
-wymiana amorów przód i prawego górnego mocowania
-sprawdzenie kompresji, bo do tej poru Żaba żłopała oleju około 1L/10kkm a obecnie już dolałem około 1,5L/9,5kkm
-zamianę tylnych kół miejscami bo w tamtym roku ich nie opisałem i obecnie trochę buczą (nie są kierunkowe) chyba się machnąłem stronami :doubt:
-sprawdzenie sprzęgła* (wydaje mi się, że zaczyna się ślizgać) bo auto przy deptaniu trochę przymula a obroty rosną

*sprzęgło AISIN założone pod koniec 2008r. czyli +-100kkm ma już za sobą

Bizi78 - 14-03-2017, 20:56

Żaba dzisiaj odebrana od mechanika.
-amorki i górne mocowanie wymienione
-kompresja jest ok, niestety dokładnych danych nie mam ale ufam na słowo 8)
-koła zamienione, jest ciszej lecz jeszcze nie do końca
-sprzęgło ogólnie działa dobrze tylko popiskuje łożysko oporowe (wersja mechanika)

Trzeba będzie znowu popsikać pod łapę sprzęgła a jak nie to nastawić się na wymianę kompletnego sprzęgła po zlocie :? .
Co do spożycia oleju to podpytałem o wymianę samych uszczelniaczy zaworowych, niestety mechanik nie uznaje pół środków i rwie wszystko jak popadnie a to stosując graty OE niestety może przekroczyć wartość Żaby :mrgreen: .
Pozostanie chyba zmniejszyć okres od wymiany do wymiany oleju do powiedzmy 8kkm 8) .

Jutro planuję podjechać na SKP i sprawdzić jak tłumią wszystkie amorki, a przede wszystkim nowe przednie KYB.
Po świętach trzeba będzie zrobić płukankę, wymienić olej i filtry.

Bzyk_R1 - 14-03-2017, 21:41

Jak zacznie bardziej łykać to można całkiem przestać wymieniać :D nie no joke. W golfie też w tę zimę więcej jakoś łyknął a zawsze literek na 10 tysięcy wystarczył. Może przejdzie jak się cieplej zrobi.
Bizi78 - 15-03-2017, 13:16

Dzisiaj byłem zbadać na skp amortyzatory i oto mały wydruk.
Stacja PKS-u podobno co pół roku sprawdzają sprzęt więc wyniki miarodajne.

Lewa przednia strona słabiej wyszła bo była dociążona :mrgreen: .
Pan twierdzi, że nówki powinny mieć około 75%, czyli podobno ok.
Trochę dziwne bo w 2012 i 2013 (stacja skp trochę zapuszczona) lewy przód OE miał około 84%, prawy przód 78% :? .
Tył jakoś dziwnie dobrze wyszedł jak na OE 8) .
Muszę chyba się jeszcze udać na inną skp i skonfrontować wyniki :evil: .

AidsD - 23-03-2017, 08:59

Bizi78, z tym łykaniem oleju bierz z Rosji części to Cię to taniej wyjdzie. Szkoda, że nie masz wykresu moglibyśmy porównać :P
Bo poza pierścieniami to masz tylko uszczelniacze zaworowe. Ale to też można zbadać robiąc sprawdzenie kompresji na "mokro". Czytałem gdzieś o tym w necie więc nie pamiętam dokładnie.

Bizi78 - 23-03-2017, 09:57

To znaczy kompresja podobno wyszła ok.
Co do uszczelniaczy to na OE sporo wyjdzie za 16szt a nie wiem czy iść w zamienniki :? .
Dodatkowo mechanik jak już będzie robił to rwie głowicę i robi w full opcji czyli rosną wydatki: uszczelki, planowanie głowicy, pewnie pierścienie itd.
Jeśli chodzi o kompresję na mokro to podobno po wykręceniu świecy wlewa się trochę oleju i sprawdza.
W tym miesiącu będę wymieniał olej to się dopytam fachowca na wiosce.

Co do zakupu części ze wschodu to wiem do kogo uderzyć, jakby co :wink: .

celtic - 17-04-2017, 12:52

Żaba jak się patrzy :P i do tego niebawem gazowana żaba :mrgreen:
Bizi78 - 17-04-2017, 14:13

Najpierw musi iść do roboty tylne nadkole (reperaturka) i przedni kielich, bo trochę ruda zaczyna szaleć :evil: .
Mam nadzieję, że to ogarnę do Zlotu 8) .

Żaba dostała ostatnio nowy olej valvo 10W40 z filtrem Knechta + filtr powietrza OE :D .

AidsD - 20-04-2017, 21:41

Bizi78 napisał/a:
Żaba dostała ostatnio nowy olej valvo 10W40 z filtrem Knechta + filtr powietrza OE

AidsD lubi to.

Bizi78 - 27-04-2017, 14:45

Dzisiaj dotarły fanty dla Żaby 8) .
Uszczelka pod dolot 44zł + pod EGR 11zł.
Pod przepustnicę czeka już parę lat w szufladzie.
Graty na zaś, jakbym w końcu zainstalował LPG i przy okazji rwania kolektora by się wyczyściło co nieco.

Odpowietrzniki przód 5,5zł/szt i nakrętki do tulejek wybieraka 5,5zł/szt.
Nadal szukam przednich osłon tarcz i czekam na tulejki z mosiądzu od kolegi.

Spinka 3 światła stopu 3,2zł + pozostałe 0,89zł/szt.
Bo jest parę do wymiany.

W ciągu paru miesięcy trzeba będzie zgłosić Żabę na casting do blacharza (reperaturka błotnika + kielich) :doubt: .
LPG czeka w kolejce, ale to może na jesień.