Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.
Hornet - 04-03-2017, 16:42
Bizi78 napisał/a: |
W poniedziałek korzystając z ładnej pogody wymieniłem wreszcie teleskopy klap |
Aż się prosi mocowania odświeżyć
Bizi78 - 04-03-2017, 20:13
Hornet napisał/a: | Aż się prosi mocowania odświeżyć |
To są detale, którymi się przestałem przejmować po 7 latach użytkowania .
Auto dla mnie ma być sprawne technicznie i bezpieczne, MSS young timerem nie zostanie .
jacek11 - 05-03-2017, 13:45
Mnie się coś widzi,że on dla Ciebie jak członek rodziny
Bizi78 - 05-03-2017, 13:56
jacek11 napisał/a: | Mnie się coś widzi,że on dla Ciebie jak członek rodziny |
Nie powiem, jestem do niej przywiązany ale już przestałem się przejmować rysami i małymi nieznaczącymi ogniskami korozji .
Swoją drogą muszę dbać bo w perspektywach to chyba albo komunikacja miejska lub foka po crash teście od brata .
Bizi78 - 06-03-2017, 14:56
Żaba dzisiaj umówiona na wymianę amorków u p. Korka .
No niestety tydzień trzeba poczekać w kolejce .
Dodatkowo jak nie zapomnę to poproszę o sprawdzenie kompresji.
Bizi78 - 14-03-2017, 09:43
Żaba odstawiona do p. Korka, zlecone:
-wymiana amorów przód i prawego górnego mocowania
-sprawdzenie kompresji, bo do tej poru Żaba żłopała oleju około 1L/10kkm a obecnie już dolałem około 1,5L/9,5kkm
-zamianę tylnych kół miejscami bo w tamtym roku ich nie opisałem i obecnie trochę buczą (nie są kierunkowe) chyba się machnąłem stronami
-sprawdzenie sprzęgła* (wydaje mi się, że zaczyna się ślizgać) bo auto przy deptaniu trochę przymula a obroty rosną
*sprzęgło AISIN założone pod koniec 2008r. czyli +-100kkm ma już za sobą
Bizi78 - 14-03-2017, 20:56
Żaba dzisiaj odebrana od mechanika.
-amorki i górne mocowanie wymienione
-kompresja jest ok, niestety dokładnych danych nie mam ale ufam na słowo
-koła zamienione, jest ciszej lecz jeszcze nie do końca
-sprzęgło ogólnie działa dobrze tylko popiskuje łożysko oporowe (wersja mechanika)
Trzeba będzie znowu popsikać pod łapę sprzęgła a jak nie to nastawić się na wymianę kompletnego sprzęgła po zlocie .
Co do spożycia oleju to podpytałem o wymianę samych uszczelniaczy zaworowych, niestety mechanik nie uznaje pół środków i rwie wszystko jak popadnie a to stosując graty OE niestety może przekroczyć wartość Żaby .
Pozostanie chyba zmniejszyć okres od wymiany do wymiany oleju do powiedzmy 8kkm .
Jutro planuję podjechać na SKP i sprawdzić jak tłumią wszystkie amorki, a przede wszystkim nowe przednie KYB.
Po świętach trzeba będzie zrobić płukankę, wymienić olej i filtry.
Bzyk_R1 - 14-03-2017, 21:41
Jak zacznie bardziej łykać to można całkiem przestać wymieniać nie no joke. W golfie też w tę zimę więcej jakoś łyknął a zawsze literek na 10 tysięcy wystarczył. Może przejdzie jak się cieplej zrobi.
Bizi78 - 15-03-2017, 13:16
Dzisiaj byłem zbadać na skp amortyzatory i oto mały wydruk.
Stacja PKS-u podobno co pół roku sprawdzają sprzęt więc wyniki miarodajne.
Lewa przednia strona słabiej wyszła bo była dociążona .
Pan twierdzi, że nówki powinny mieć około 75%, czyli podobno ok.
Trochę dziwne bo w 2012 i 2013 (stacja skp trochę zapuszczona) lewy przód OE miał około 84%, prawy przód 78% .
Tył jakoś dziwnie dobrze wyszedł jak na OE .
Muszę chyba się jeszcze udać na inną skp i skonfrontować wyniki .
AidsD - 23-03-2017, 08:59
Bizi78, z tym łykaniem oleju bierz z Rosji części to Cię to taniej wyjdzie. Szkoda, że nie masz wykresu moglibyśmy porównać
Bo poza pierścieniami to masz tylko uszczelniacze zaworowe. Ale to też można zbadać robiąc sprawdzenie kompresji na "mokro". Czytałem gdzieś o tym w necie więc nie pamiętam dokładnie.
Bizi78 - 23-03-2017, 09:57
To znaczy kompresja podobno wyszła ok.
Co do uszczelniaczy to na OE sporo wyjdzie za 16szt a nie wiem czy iść w zamienniki .
Dodatkowo mechanik jak już będzie robił to rwie głowicę i robi w full opcji czyli rosną wydatki: uszczelki, planowanie głowicy, pewnie pierścienie itd.
Jeśli chodzi o kompresję na mokro to podobno po wykręceniu świecy wlewa się trochę oleju i sprawdza.
W tym miesiącu będę wymieniał olej to się dopytam fachowca na wiosce.
Co do zakupu części ze wschodu to wiem do kogo uderzyć, jakby co .
celtic - 17-04-2017, 12:52
Żaba jak się patrzy i do tego niebawem gazowana żaba
Bizi78 - 17-04-2017, 14:13
Najpierw musi iść do roboty tylne nadkole (reperaturka) i przedni kielich, bo trochę ruda zaczyna szaleć .
Mam nadzieję, że to ogarnę do Zlotu .
Żaba dostała ostatnio nowy olej valvo 10W40 z filtrem Knechta + filtr powietrza OE .
AidsD - 20-04-2017, 21:41
Bizi78 napisał/a: | Żaba dostała ostatnio nowy olej valvo 10W40 z filtrem Knechta + filtr powietrza OE |
AidsD lubi to.
Bizi78 - 27-04-2017, 14:45
Dzisiaj dotarły fanty dla Żaby .
Uszczelka pod dolot 44zł + pod EGR 11zł.
Pod przepustnicę czeka już parę lat w szufladzie.
Graty na zaś, jakbym w końcu zainstalował LPG i przy okazji rwania kolektora by się wyczyściło co nieco.
Odpowietrzniki przód 5,5zł/szt i nakrętki do tulejek wybieraka 5,5zł/szt.
Nadal szukam przednich osłon tarcz i czekam na tulejki z mosiądzu od kolegi.
Spinka 3 światła stopu 3,2zł + pozostałe 0,89zł/szt.
Bo jest parę do wymiany.
W ciągu paru miesięcy trzeba będzie zgłosić Żabę na casting do blacharza (reperaturka błotnika + kielich) .
LPG czeka w kolejce, ale to może na jesień.
|
|
|