To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

Molo - 12-08-2018, 20:02

Grzesiopol,
dla informacji - naprawiłem już dwie z moich przypadłości MMCSa C-02:
- linie cofania - po wgraniu loadera E
- muzyka z USB na prawym kanale miała obcięte pasmo - jakby tylko soprany i bas. brak środka (wokalu nie było prawie wcale) - przyczyna była ta:
http://forum.lancerx.ru/v...r=asc&start=270
kostka C-106: czarny przewód przełożyłem z pinu 32 do 42. A Ekran który był zawinięty i zaślepiony dałem do 32 jak w powyższym linku nakazano.
Teraz usb gra aż miło - w końcu :)
Nie wiem czemu taka konstrukcja kostki C-106 u mnie ale widać że nie byłem jedyny co przerabiał na BT/USB i taki problem napotkał.

Po tych perypetiach pozostały mi na zbyciu:
3 x moduł BT/USB (0800)
1 x Can Box
1 x ramka oryginalna do MMCSa (którą kupiłem razem z can-boxem)
1 MMCS (MME31761) zablokowany kodem który sprzedawca Can-Boxsa dorzucił mi gratis - da się to ożywić ?

iwi - 13-08-2018, 08:15

No i coś znalazłem - czyli może jest taka opcja.
https://www.youtube.com/watch?v=rZqbFOviSRA

grzesiopol - 13-08-2018, 10:23

iwi podłączenie przedniej kamery to wszędzie się da zrobić, no może wszędzie. Ale jeżeli radio nie ma dedykowanego wejścia AV to już nie bardzo.
To co masz na filmie to wizja podłączona jest pod kamerę cofania, zmiana wizji poprzez dodatkowy przełącznik. Tak samo będziesz miał z przednią kamerą.

Molo no to gratki, o ten kolega szukał mocowań Adrian Gda daj mu znać.

iwi - 13-08-2018, 13:53

Taką dostałem odpowiedź, od gościa co ten film zamieścił

I have W12 radio. To watch video on W12 you must have auxiliary input (RCA connectors) connected to radio. AFAIK OIII doesn't have them, so this requires adding new wiring to the car. After connecting video source to radio, new item named AUX will appear in source selection.
Also, W-series MMCS only support analog video, so it will not play video from new mobile phones.

My software upgrade disables nag screen on startup (no need to press OK button every time you start the car), removed warning on reverse camera screen, works faster and more responsive. It costs 20 Euro via PayPal. After upgrade you'll be able to write new maps on your card for free. (I have 2017A Europe maps)

tokyo - 19-08-2018, 12:14

iwec tak
IWI jezeli masz outIII i jest on spiety poprzez modul canbox(ten pod radiem z twoim radiem) to przednia kamere mozna podpiac poprzez dolozenie przedniego interfejsu.
Jezeli tego modulu niema to jest prosto
VIdeo tak jak wyzej wspomnialem
ale w tym przypadku mozna zastosowac dowolny telefon ktory bedzie nadawal w formacie ios pliki video.
Podlacza sie wtedy USB i wej video do nawigacje i navi sama odpala video

iwi - 19-08-2018, 18:13

tokyo napisał/a:
iwec tak
to przednia kamere mozna podpiac poprzez dołożenie przedniego interfejsu.
Jeżeli tego modułu nie ma to jest prosto Video tak jak wyżej wspomniałem

Jaki to jest moduł? Czy za pomocą tego modułu wejdę dowolnym źródłem z sygnałem AV - chodzi mi nie o przednią kamerę tylko o podłączenie Androida z wyjściem AV i zrobienie nawigacji na androidzie z powiadomieniem o korkach.

tokyo napisał/a:

ale w tym przypadku mozna zastosowac dowolny telefon ktory bedzie nadawal w formacie ios pliki video.
Podlacza sie wtedy USB i wej video do nawigacje i navi sama odpala video

Rozmawiałem z kolegą co ma od zawsze telefon, ipod i on nie wie o co chodzi. Ios odtwarza każdy film w formatach jak android. Jaki dokładnie telefon będzie działał? Po podłączeniu Ipoda Air2 widzi tylko muzykę, po podłączeniu telefonu 5SE też tylko widzi muzykę. Mogę kupić starszy telefon, ale wątpię czy to zadziała, bo nikt tego nie potwierdził jeszcze.

Lukaaszz - 11-10-2018, 13:09

Witam,

Na wstępie proszę o wyrozumiałość :) Przeleciałem forum i nie znalazłem odpowiedzi. Posiada MMCS E-6 i w trybie serwisowym nie jest widoczne pole Canbox. Co to oznacza, że nie posiadam?

Molo - 11-10-2018, 15:21

Lukaaszz napisał/a:
w trybie serwisowym nie jest widoczne pole Canbox
Chyba Ty dzwoniłeś do mnie wczoraj w sprawie canboxa tak ?
jeśli nie widzisz canboxa w trybie serwisowym i nie jest wyświetlana jego wersja znaczy że nie ma z nim kontaktu (brak, niekontakt lub uszkodzony). To również skutkuje brakiem wskazań komputera pokładowego na mmcsie: temp zewn / spalania średnie, chwilowe / wzniesienie itp.

Lukaaszz - 11-10-2018, 16:03

Molo napisał/a:
Lukaaszz napisał/a:
w trybie serwisowym nie jest widoczne pole Canbox
Chyba Ty dzwoniłeś do mnie wczoraj w sprawie canboxa tak ?
jeśli nie widzisz canboxa w trybie serwisowym i nie jest wyświetlana jego wersja znaczy że nie ma z nim kontaktu (brak, niekontakt lub uszkodzony). To również skutkuje brakiem wskazań komputera pokładowego na mmcsie: temp zewn / spalania średnie, chwilowe / wzniesienie itp.

Nie, to nie ja dzwoniłem :-) Fakt takich informacji w mmcs`ie nie mam, tylko na tablicy rozdzielczej poza wzniesieniem - reszta naturalnie jest ( auto mam od 2tygodni i się go uczę)

Pawel-6000 - 06-11-2018, 11:28

Witam wszystkich :)
Błagam o wybaczenie bo powtórzę się pewnie z pytaniami które już prawdopodobnie były zadawane, lecz jestem laikiem w tym temacie i potrzebuje prostej instrukcji, jeśli taka jest.

Posiadam Peugeota 4008 który ma tak wyglądające radio => https://youtu.be/5cKRgdk0zyI
Radio nie posiada języka Polskiego oraz ma mapy z 2011 r.
Z tego co wiem to muszę:
-zrobić bootowalnego pendrive z spolszczoną wersją systemu oraz drugiego z aktualizacją map,
Podłączyć do samochodu i właściwie tam nie wiele trzeba klikać by to poszło dalej (a przynajmniej tak widziałem na filmiku), ważne by to robić przy zapalonym silniku. :mrgreen:

Jeśli i coś źle napisałem to proszę poprawcie mnie.
I tu się zaczynają najgorsze problemy:
-skąd ściągnąć pliki z aktualizacją softu i map?
- jakich plików potrzebuje?

Molo - 06-11-2018, 12:21

chyba coś pokręciłeś z tym Pendrivem - ładowanie softu czy mapy nie zadziała.

- wgranie softu możesz zrobić sam przez CD/DVD - nagrać na płytę loadera (kolega Grzesiopol z forum jest autorem spolszczenia z tego co się orientuję) wsunąć płytę, wejść do menu serwisowego MMCS i uruchomić instalację softu z płyty.
- płytę z mapą i jednorazowy klucz do niej kupisz na stronie mitsubishi (tańsza i nowsza niż na stronie peugeota i Citroena) i tak samo: wkładasz płytę do czytnika, klucz do gniazda (jack) pod ekranem i wio.

Jest też alternatywny sposób z wymontowaniem samego dysku z MMCSa, podłączeniem go do komputera, rozszyfrowaniem go specjalnym softem i wtedy można operować bezpośrednio na dysku podłączonym do kompa ale to już troszkę sprawności komputerowej wymaga.

Pawel-6000 - 06-11-2018, 13:09

Niestety nie znalazłem na stronie Mitsubishi ale na Peugeota już tak tylko że cena kosmos 199 Euro a w Krakowie tego co się orientuje za 800 zł robią wszystko.
Molo a ta opcja z podłączeniem dysku do kompa jest tańsza?

Molo - 06-11-2018, 13:30

https://hereshop.navigation.com/product/Catalog/Catalog_Mitsubishi_Outlander_2008/MMCS-HDD-Europe-2017/sku/T1000-25692/en_GB/HEREEMEA/EUR
149 eur mapa ale co widzę - wysyłka była 10 EUR a teraz jest 100 ! chyba że to jakiś błąd na stronie.

Opcja zabawy z dyskiem to dość delikatna kwestia. Z grzesiopolem pogadaj o spolszczeniu bo chyba tylko on jest w jego posiadaniu.

grzesiopol - 06-11-2018, 13:36

Pawel-6000 napisał/a:
Niestety nie znalazłem na stronie Mitsubishi ale na Peugeota już tak tylko że cena kosmos 199 Euro a w Krakowie tego co się orientuje za 800 zł robią wszystko.
Molo a ta opcja z podłączeniem dysku do kompa jest tańsza?

199 euro za mapę 2015 :shock:

Kraków:
2017-A wydanie na 2018r !!! - bajki piszą mapa na 2017 :mrgreen:
Polskie menu + lektor + mapa + DVD FREE: - następne bajki lektora nie ma do map i nie będzie.
799PLN* - cena netto kolego, NETTO :shock: :shock: :shock:

Opcja samodzielnej aktualizacji jest zawsze tańsza. Koszt zależnie od tego co posiadasz: potrzebujesz kompa/laptopa z obsługą IDE, ewentualnie przejściówki, około 200 - 400 zł maksymalnie przy zakupie starego kompa. Suma sumarum lepiej dać komuś do zrobienia bo chyba nie za bardzo odnajdujesz się w tych tematach.
Jak masz jakieś pytanie to pisz na PW, bo oficjalnie na forum nie wolno załatwiać interesów.

Barrg69 - 14-11-2018, 14:09
Temat postu: Musicie server
Witam jestem posiadaczem Lancera z stacja mmcs i tak z ciekawości gdy nieraz słucham radio po naciśnięciu audio mam cd i inne ale zaciekawiło mnie music server jak mogę dodać tam piosenki posiadam wersje e03