To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

sveno - 17-07-2014, 07:29

mjsystem, oczywiście, że tak.
Tomek - 17-07-2014, 08:34

mjsystem napisał/a:
Wysyłamy?
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

ale naspieszył

mjsystem - 17-07-2014, 15:02

sveno napisał/a:
mjsystem, oczywiście, że tak

tomek84 napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Wysyłamy?
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

ale naspieszył

Wysłałem pismo do jego firmy. Dostałem odpowiedź z przeprosinami i podziękowaniami za przesłanie im materiału. Kierownik transportu zapewnił mnie o wyciągnięciu konsekwencji wobec pracownika. Powiedzmy, że szczerze. Prosił o niewysyłanie materiału na Policję. Nie wyślę, to w końcu 15 punktów karnych. Nie mniej jednak film na YT pozostaje. Kamerka rulez :twisted:

Jackall - 19-07-2014, 12:49

mjsystem napisał/a:
Nie mniej jednak film na YT pozostaje. Kamerka rulez :twisted:

Z MKMem ostatnio gadaliśmy o tym, że jak powiesz takiemu "asowi" po wybrykach na drodze żeby poszukał filmiku o sobie na YT to może być skuteczniejsze niż mandat.
IMO ludzie tak się czasem zachowują na drodze bo są anonimowi. Inni są zwyczajnie głupi :mrgreen:
Mam ciekawy pomysł na naklejke typu "patrz w lusterka" : Auto z wideorejestratorem, pomyśl nim zostaniesz gwiazdą internetu :twisted:

mjsystem - 19-07-2014, 13:20

Jackall napisał/a:
Auto z wideorejestratorem, pomyśl nim zostaniesz gwiazdą internetu

Świetny pomysł \:D/

Batmanikus - 19-07-2014, 15:01

Mojej narzeczonej jakiś baran na PO dziś stuknął w samochód. cofał i obrysował sobie cały bok. Wciskał jej winę a jak powiedziała, że dzwoni na Policję to najzwyczajniej stchórzył i uciekł. Pojechała na Policję, zgłosiła. Gdybym w Oplu zamontował rejestrator (mamy w Carismie) byłoby po sprawie. Teraz będą przepychanki po sądach jak go znajdą.
Wnioski? Zaraz zamawiam drugi rejestrator.

krzychu - 19-07-2014, 19:23

Batmanikus - niekoniecznie. Zależy od śladów na samochodzie. Czasem sprawa się może bardzo szybko rozwiązać.

Dzisiaj by mnie i inne osoby jakiś frajer w seicento rozjechał na pasach. Był daleko z lewej, z prawej auto już ustępowało, gość z dzieckiem w wózku się zatrzymał przed samochodem ustępującym (szedł z drugiej strony niż ja), a ja musiałem cofnąć się o krok już z asfaltu i złapać żonę coby nie poszła rozpędzona.... Normalnie :axe:

Jackall - 19-07-2014, 22:05

Miałem dziś podobną sytuację, rzecz sie działa na małej osiedlowej dróżce, dochodzę z rodziną do przejścia, z prawej pusto a z lewej jakieś 40m od nas dwie osobówki więc przejadą a my przejdziemy za nimi ale ku mojemu zaskoczeniu pierwsza osobówka (c5) się zatrzymuje żeby nas przepuścić. Wchodzimy powoli na pasy, dziękuje kierowcy, że się zatrzymał choć nie wymagałbym tego od niego i patrzę co debil (berlingo czy partner) za nim robi i widzę, że już jest całą szerokością auta na drugim pasie ale w pore mnie zobaczył i zaniechał wyprzedzania c5tki...
Gdyby tego nie zrobił to musiałby mi odkupić rowerek który niosłem w ręce bo ten wylądowałby na jego przedniej szybie :twisted:
I tu mam pytanie: czy żyjemy w aż tak dużym pośpiechu żeby robić takie rzeczy???

JCH - 19-07-2014, 22:29

Jackall napisał/a:
I tu mam pytanie: czy żyjemy w aż tak dużym pośpiechu żeby robić takie rzeczy???
Niestety tak..... :(
Batmanikus - 20-07-2014, 00:57

Wg mnie nie. Takie zachowanie to buractwo i chamstwo. Zaspokajanie swoich pobudek kosztem innego czlowieka. Za takie akcje (wyprzedzanie na zajetych pasach) prawko powinno byc zabrane na miesiac celem podjecia kilku prob przemyslen.
i9i - 20-07-2014, 07:13

Batmanikus napisał/a:
prawko powinno byc zabrane na miesiac

Za karygodne przewinienia powinni kierować na ponowny egzamin z automatu, a za stwarzanie zagrożeń dodatkowo na badania psychiatryczne. Jeśli ktoś nie potrafi stosować się do prostych przecież zasad to nie powinien mieć prawa by w ogóle z nich korzystać.

RalfPi - 20-07-2014, 11:48

Na drodze wariatów nie brakuje.. Byłem ostatnio w trasie (1200km) - kilka wymuszeń, sporo wyprzedzań na podwójnej ciągłej w dodatku pod górkę..
Chyba też zainwestuje w rejestrator.

gulgulq - 21-07-2014, 07:59

trasa bieszczadzka - duża pętla od strony rymanowa + wyjście na rawki (super pogoda i mało ludziów :) ) + powrót przez arłamów

nagminne: typowe bogate "blondynki" w suwach = jazda środkiem, 50-60 km na godzinę a za nimi sznurek aut próbujących gdzie się da wyprzedzić, teoretycznie wszystko zgodnie z prawem i porządkiem ale zdecydowana wiekszość aut porusza się tempem 70-80 km/h i taka zawalidroga stwarza czasami dodatkowe porcje stresu u kilkunastu kierowców
dodatkowo motocykliści wyprzedzający na dziko wszędzie gdzie się da, ścinający zakręty lub wyjeżdżający na łuku ..

akurat nie jechałem swoim autem więc nie miałem ładowarki - tak to pewnie też kamerkę bym w komórce uruchomił
ciekawe jest tez to że nie było żadnej policji - spotkaliśmy tylko patrol straży granicznej gdzieś w lutowiskach

mkm - 07-08-2014, 15:05

Często jest tak, że nie zauważamy czegoś do momentu gdy to nas nie dotyka...

Kilka dni temu o grubość zderzaka (tylnego) udało mi się umknąć ze skrzyżowania przecinającego "trzypasmówkę" przed rozpędzonym taranem.
Rozpędzone "TIR"-y przeleciały (nie przejechały) na czerwonym.

Przyglądam się teraz ciężarówkom.
Patrząc na prędkości przelotowe tych kolosów przez miasto włos się na głowie jeży.
Dzisiaj nie wytrzymałem i zblokowałem do prędkości przepisowej (70km/h) konwój pięciu "TIR"-ów. Reakcji świetlno dźwiękowych oraz sympatycznych pozdrowień ne muszę opisywać...
Szli takim ogniem, że się zdziwiłem, bo wydawało mi się, że prędkości powinny być zblokowane...
Jechali równe 115km/h! :shock: Dwoma pasami... :roll:

Jackall - 07-08-2014, 21:03

mkm napisał/a:
Dzisiaj nie wytrzymałem i zblokowałem do prędkości przepisowej (70km/h) konwój pięciu "TIR"-ów.
jeżeli to było w terenie zabudowanym to pojazdy o dmc powyżej 3,5t mogą jechać max 50km/h, nawet gdy znaki pozwalają na więcej :wink:
mkm napisał/a:
prędkości powinny być zblokowane
teoretycznie powinny do 80km/h chociaż większość ma 85 a w poprzedniej firmie miałem ogranicznik ustawiony na 92 :twisted: było to bardzo przydatne na autostradzie :mrgreen: