Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
RalfPi - 29-08-2014, 16:50
robertdg napisał/a: | nie sprowadzajmy rozmowy do poziomu lepszy pijak czy też telefonowy użytkowni |
Pewnie, że to bezsensu - pytanie dlaczego na pijaka każdy uczulony, a na gadacza już nie...
Dlaczego wszyscy się oburzają, że ktoś pije i jedzie..
a jak już dzwoni z fury to jest "cacy"...
Tomek - 02-09-2014, 12:35
https://www.youtube.com/watch?v=Psy5q6cyE94
krzychu - 02-09-2014, 12:57
tomek84 - ciekawe co by powiedział policja na całe zajście (w sensie kontaktu motoru z samochodem)... Niby odrobinę zajechał drogę, ale ewidentnie widać, że zatrzymał się na sowim pasie. Nawet jak nagrane to mógłby powiedzieć, że wyskoczył pies z pobocza czy coś i chyba wina by była motocyklisty.... Ciekawe? A gość ma żółte(?) blachy i takie akcje robi... Ręce opadają.
A nawet spoko zachowali się Ci motocykliści...
mkm - 02-09-2014, 13:02
Mam podejrzenia, że coś się działo wcześniej niż się film zaczyna
Jeżeli zaczyna się od tego momentu co na filmiku to nie ma dyskusji, bo gość jest w ewidentnym afekcie.
Tak na marginesie jadąc na zlot jechaliśmy za grupą motocyklistów z Finlandii.
Ich styl jazdy po drodze bardzo się różnił od tego na obrazku...
Tomek - 02-09-2014, 13:20
Cytat: |
tomek84 - ciekawe co by powiedział policja na całe zajście (w sensie kontaktu motoru z samochodem)... Niby odrobinę zajechał drogę, ale ewidentnie widać, że zatrzymał się na sowim pasie. |
z tego co doczytałem, to z tytułu kolizji czy zdarzeń drogowych nie było żadnych konswekwencji
sprawa jest rozwijana tylko pod kątem zachowania pana w zabytku
Jackall - 02-09-2014, 14:13
RalfPi napisał/a: | A jak widzisz pijaka co łamie prawo.. to też trąbisz na pieszych? Czy dzwonisz na Policję? | Dzwonię na policję. Nie wiem jak Ty, ale ja nie potrafię stwierdzić patrząc w lusterko czy ktoś dojeżdżający do przejścia dla pieszych przed którym ja już się zatrzymałem, jest pijany czy nie. Można to stwierdzić widząc dokładnie twarz danego kierowcy lub jego zachowanie na drodze gdy np tropi węża.
RalfPi napisał/a: | Chciałem w ten sposób jasno pokazać, że i jedni (gadacze) i pijacy (po wódzie) łamią prawo - nie widzę więc powodu dla którego pijaka się piętnuje.. a gadającego nie. | Nie twierdzę, że któryś z wymienionych nie łamie prawa ale jakby nie patrzeć "gadacze" są co najwyżej chwilowo roztargnieni a "pijacy" cały czas o opóźnieniu czasu reakcji i innego postrzegania świata nie wspominając.
RalfPi napisał/a: | Tak dla ciekawostki - znam dwóch co przez telefony i komputery rozbili samochody. Nie znam nikogo, kto rozbił po pijaku... | Powiedz to ludziom których bliscy zginęli przez pijaków za kierownicą!!!!
krzychu napisał/a: | Nie jestem, Ciebie pytam skąd masz takie informacje... | Z wielu kursów które odbyłem w życiu.
krzychu napisał/a: | Nie odwracaj kota ogonem. | ???
krzychu napisał/a: | Ja takiego czegoś nie znalazłem... | Ja też nie, jak również kategorycznego i bezwzględnego zakazu najeżdżania na linię ciągłą podczas wyprzedzania pojazdu wolnobieżnego.
RalfPi napisał/a: | Dlaczego wszyscy się oburzają, że ktoś pije i jedzie..
a jak już dzwoni z fury to jest "cacy"... | A dlaczego jest społeczne przyzwolenie na przekraczanie prędkości?? Są pewne przepisy na które "ogół" patrzy przez palce. I nie twierdzę, że to dobrze - po prostu stwierdzam fakty.
tomek84, mi wyskakuje, że to prywatny film
mystek - 02-09-2014, 14:19
Mnie tak samo, nie mogę obejrzeć tego filmiku.
krzychu - 02-09-2014, 14:25
Jackall napisał/a: | Ja też nie, jak również kategorycznego i bezwzględnego zakazu najeżdżania na linię ciągłą podczas wyprzedzania pojazdu wolnobieżnego. |
Śmiesz żartować? Bezwzględny? Poprawiłeś mi humor. Znaczy jak jest tylko taki zwykły zakaz to znaczy, że to tylko pobożne życzenie/prośba ustawodawcy?
Kodeks:
P-4 linia podwójnie ciągła rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią
Taryfikator (bo czasem coś jest zabronione, ale nie ma tego w taryfikatorze):
Przekroczenie podwójnej linii ciągłej = 5 ptk i 50 - 500zł
[ Dodano: 02-09-2014, 14:26 ]
mystek napisał/a: | Mnie tak samo, nie mogę obejrzeć tego filmiku. |
Zmienił wystawiający... Mi też teraz nie działa.
Tomek - 02-09-2014, 14:32
zablokowali film, bo się zrobił typowy śmietnik w komentarzach
mkm - 02-09-2014, 15:21
Jackall napisał/a: | A dlaczego jest społeczne przyzwolenie na przekraczanie prędkości?? Są pewne przepisy na które "ogół" patrzy przez palce. I nie twierdzę, że to dobrze - po prostu stwierdzam fakty. |
A jest?
Ograniczenia, wysepki, kontrole radarowe, fotoradary, teraz odcinkowe pomiary...
Wśród ludzi odkąd są telefony komórkowe też już nie ma.
Bardzo często dzwonią z informacją, że taki i taki samochód przegina.
Jackall - 02-09-2014, 15:30
krzychu napisał/a: | Śmiesz żartować? Bezwzględny? Poprawiłeś mi humor. Znaczy jak jest tylko taki zwykły zakaz to znaczy, że to tylko pobożne życzenie/prośba ustawodawcy? | Takie wycieczki personalne możesz sobie darować!
Od tego co piszesz jest szereg wyłączeń z tego zakazu, nie szukając daleko to jadąc ciężarówką (tirem) na drodze dwu pasowej jedno jezdniowej chcę skręcić w prawo, wiadomo, że nie uda się to od prawej krawędzi więc wjeżdżam pod prąd (oczywiście jak mam wolne - nie chcę żebyś mi zarzucił, że na czołówkę jadę) i skręcam od lewej krawędzi jezdni. Nie raz ani dwa robiłem takie lub podobne manewry, parę razy nawet radiowóz się musiał zatrzymać bo cofałem stojąc pod prąd i co?? Myślisz, że dostałem jakiś mandat??
Czy mam Ci krzychu podawać kolejne przykłady?? Rzucić regułkę znaku poziomego P-4 jest łatwo ale wyjątków od jej stosowania już nie.
[ Dodano: 02-09-2014, 15:33 ]
No proszę Cię...
krzychu - 02-09-2014, 15:45
Jackall napisał/a: | Takie wycieczki personalne możesz sobie darować! |
Wybacz, ale (może ktoś inny się też wypowie) nie widzę nawet pół wycieczki personalnej w mojej wypowiedzi...
Jackall napisał/a: | Czy mam Ci krzychu podawać kolejne przykłady?? Rzucić regułkę znaku poziomego P-4 jest łatwo ale wyjątków od jej stosowania już nie. |
Nie rozumiemy się. Nie podawaj mi przykładów kiedy policjant najzwyczajniej w świecie okazał się wyrozumiały/ludzki itd itp. Pokaż mi przykład z przepisów, podstawę prawną...
Możesz mi też pokazać te wyłączenia przy jeździe ciężarówką... Bo to, że niekiedy nie da się inaczej (taka infrastruktura i już) jest dla mnie oczywiste.
Tomek - 02-09-2014, 15:59
krzychu napisał/a: |
Wybacz, ale (może ktoś inny się też wypowie) nie widzę nawet pół wycieczki personalnej w mojej wypowiedzi... |
a ja widzę
pisząc krzychu napisał/a: | Śmiesz żartować? .... Poprawiłeś mi humor. |
w tym kontekście to jest to samo, jakbyś wyśmiewał rozmówcę
jestem modem w tym dziale, ale nie będę wymierzał sprawiedliwości, bo z Jackallem się znamy dobrze
niech kto inny sądzi w tej sprawie
Hubeeert - 02-09-2014, 16:50
Ja Was nie rozsądzę - mamy z krzychem pewną historię forumową.
Proszę o powstrzymanie się od eskalacji bo od tego momentu nie będę pobłażał.
Z ciekawostek - zignorowałem ten temat kilka lat temu. Po przeczytaniu ostatnich 5 stron stwierdzam, że była to dobra decyzja.
londolut - 02-09-2014, 18:15
Ja również nie widzę wycieczki personalnej - jeśli kto inny widzi proszę o reakcję.
|
|
|