To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

fj_mike - 26-03-2012, 23:41

Cytat:
Jak sądzicie - warto przeczyścić popychacze? Sądzicie, że to zda egzamin?

Koniecznie. Przygotuj kilka i wymień jak nie będą trzymały ciśnienia.

s8n - 26-03-2012, 23:55

Moje pytanie może wydawać się głupie, ale zadam je żeby uniknąć nieporozumień (jestem noga jeżeli chodzi o motoryzację, wciąż się uczę przy swoim samochodzie):
Czy przy czyszczeniu popychaczy bezwzględnie trzeba wymienić olej nawet jeżeli przejechałem na nim najwyżej tysiąc kilometrów?
Ciśnienie w popychaczach można sprawdzić w podobny sposób jak to się robi w przypadku siłowników czy amortyzatorów?

fj_mike - 27-03-2012, 06:23

s8n,
http://www.youtube.com/wa...feature=related

m6riano - 27-03-2012, 08:05

fj_mike, dekla na odwrót nie przykręcił..?;-)
Hugo - 27-03-2012, 08:12

s8n, jak dlugo jeździsz na stukających?
arturj123 - 28-03-2012, 14:05

Koledzy czy w Waszych Galantach przy obecnych temperaturach jest cisza pod maską?? Na obecnym oleju mam zrobione ok 8k KM (Valvo MaxLife 5W40, filtr MANN-a, poprzedzone płukanką Valvoline) i gdy się ociepliło jest kompletna cisza, czy to na zimnym czy to na ciepłym silniku...
W zimę były słyszalne i nie miało znaczenia czy zimny czy rozgrzany silnik i na dodatek przy mniejszym przebiegu oleju.

Jak dla mnie to wielka zagadka te popychacze. W moim przypadku może pokusić się o jeszcze lepszy olej i byłby spokój nawet w zimę?

Kalitus - 28-03-2012, 14:23

Mi pomógł Motul w zestawie filtrem Knecht (w przeciwieństwie do Mann, jeszcze nie produkowany w Chinach, chociaż możliwe, że podrabiany). Przed Motulem słyszałem popychacze przez kilka sekund w temp. ok. 0 stopni. Po zalaniu Motula, silniczek śmiga cichutko, jednak prawdziwy sprawdzian przyjdzie z zimą. Potem dolałem jeszcze ceramizer, ale po tym zabiegu żadnej różnicy, a lałem dlatego, że występowało delikatne pocenie przy uszczelce zaworów. Oczywiście poszła nowa uszczelka i nałożyłem delikatny "film" z silikonu.
Hugo - 28-03-2012, 17:46

arturj123 napisał/a:
Jak dla mnie to wielka zagadka te popychacze. W moim przypadku może pokusić się o jeszcze lepszy olej i byłby spokój nawet w zimę?
Żadna zagadka, wymieniasz na nowe i spokój. One się normalnie zużywają.
Krzyzak - 28-03-2012, 22:09

arturj123 napisał/a:
oledzy czy w Waszych Galantach przy obecnych temperaturach jest cisza pod maską?
nie zauważam różnicy lato/zima; jeżdżę na Mobilu 5W50
arturj123 - 28-03-2012, 23:07

Hugo napisał/a:
arturj123 napisał/a:
Żadna zagadka, wymieniasz na nowe i spokój. One się normalnie zużywają.

Niby Hugo masz rację, ale we wcześniejszych postach wyczytałem, że powracało u niektórych cykanie nawet po wymianie wszystkich popychaczy. Dlatego uważam, że to nadal zagadka:)
Spróbuje teraz olej Mobil-a.

deejay - 28-03-2012, 23:36

arturj123 napisał/a:

Zalej ELF-a 5W40 , a się nie zawiedziesz :wink:

Marcino - 29-03-2012, 11:56

U mnie cykało bo i przebieg się sie robi już kilka tys od wymane, ale przez zimę tylko była emerycka jazda po mieście zadnej trasy..... ale jak wystroiłem LPG jako tako, i przegoniłem parę razy do ocinki to sie diametralnie poparwiło, przestało cykać:)
Hugo - 29-03-2012, 12:56

Marcino napisał/a:
przebieg się sie robi już kilka tys od wymane
Ja mam od wymiany na Valvoline Maxlife 5W40 przejechane ok. 14 000-15 00 km i dzisiaj uslyszalem jak po kilku km ostrej jazdy się zatrzymałem to bylo słychać bardzo delikatne cykanie. Muszę wymienić już to szambo...
komarsnk - 29-03-2012, 13:40

Marcino napisał/a:
U mnie cykało bo i przebieg się sie robi już kilka tys od wymane, ale przez zimę tylko była emerycka jazda po mieście zadnej trasy..... ale jak wystroiłem LPG jako tako, i przegoniłem parę razy do ocinki to sie diametralnie poparwiło, przestało cykać:)

Marcino, to może wtryski LPG Ci cykały? :mrgreen:

mackbeth - 29-03-2012, 14:21

deejay napisał/a:
arturj123 napisał/a:

Zalej ELF-a 5W40 , a się nie zawiedziesz :wink:

U mnie pomogło, za niedługo znowu zaleje i problem powinien zniknąć..

Po tym oleju popychacze przy -25 w zime teraz cykały przez pierwszy kilometr, przy temperaturze -5 przez ok 500m a przy temperaturze +5 cykanie zniknęło