To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Tomek - 27-04-2010, 16:05

Ostatecznie zdecydowałem się na Unidena PRO 520 xl (190zł+przesyłka) i antene President Alaska (131zł), zamontowana na uchwycie SF-40 (14zł+przesyłka) na klapie bagażnika.
Całośc wyszła mnie 350 zł, montaż własny i co najważniejsze jestem póki co bardzo zadowolony.

Pozdrawiam i dzięki za sugestie.

Anonymous - 28-04-2010, 06:57

tomek84 ciesze sie ze jestes zadowolony z zakupu sprzetu,zostaje jeszcze pożadne zestrojenie (SWR)

Pozdrawiam życząc dalekich łacznosci

Luq - 14-05-2010, 16:06

Potrzebuje pilnie pomocy:
Mam zestaw uniden 520 i sirio as100 na magnesie od okolo roku. Dotychczas nie bylo zadnych problemow a dzis sprzet nagle przestal dzialac. Wystawilem antene na dach, odpalam samochod, podlaczam radio pod zapalniczke (jak zawsze) i... nic. Na radiu swieci sie kanal19 ale jest kompletna cisza, nawet te 4 diody pokazujace chyba moc czy tez natezenie sygnalu sie nie swieca... Co sie moglo stac ?
Prosze o pomoc, gdyz bez CB to jak bez reki...

Dodam jeszcze, ze podczas moich "ogledzin" anteny moglem jeszcze wsadzic do podstawy troche kabla, tak jakby byl odczepiony tam w srodku. CZy tak powinno byc ?

Anonymous - 14-05-2010, 18:02

Po tym co napisales zrob tak:
podlaczyc Twoje radio pod inna antene kolegi jakiegos znajomego sprawdzisz same radyjko,jezeli miales farta to nie uwaliles koncowki mocy i radio bedzie smigac

Prawdopodobnie urwal sie przewod na podstawie magnesa czesto tak bywa (podstawa anteny)
mozesz tez uzyc miernika ale sprawdzisz tylko tak zwana goraca zyle (bat anteny) masa jest pod oslona podstawy tak czy inaczej musisz rozebrac

poprostu sprawdz

NIE Podlanczaj Radia pod uszkodzaona antene bo uwalisz koncowke mocy i bedzie trzeba pomyslec o nowym radyjku

Luq - 14-05-2010, 18:14

To teraz troszke mnie przestraszyles bo ja w koncu to radio dzis podlaczalem pod antene kilka razy :( . Wprawdzie nic nie nadawalem bo jzu gdzies czytalem, ze w ten sposob mozna spalic koncowke mocy ale radio podlaczalem kilkakrotnie :(
Podstawe zamierzam wlasnie rozkrecic i zobaczyc tam w srodku co sie dokladnie stalo. A gdyby udalo mi sie jakos ta koncowke ponownie podlaczyc do podstawy to antena wymaga strojenia czy nie ?

Anonymous - 14-05-2010, 18:22

Z doswiadczenia wiem ze trzeba niec duzego pecha aby uwalic koncowke mocy wiec nie sadze abys byl az tak zdolny :) lecz trzeba sie z tym liczyc

rozbierz sprawdz i popraw polaczenia (ten drucik w srodku kabla to goraca zyla i podajesz na bat anteny a oplot to ekran i robi za mase )banalnie prosta sprawa wiec nie panikuj
SWR nie musisz ustawiac robi sie to jednorazowo przy strojeniu antenki

ale mimo wszystko jak masz mozliwosc podlaczyc swoje radyjko pod inna antenke to zrob to bedziesz mial pewnosc ze radio jest OK

Luq - 14-05-2010, 18:32

Dziekuje kolego za pomoc. Prawdopodobnie jutro rozkrece podstawe i zobaczymy co z tego wyjdzie. W razie czego bede informowal na biezaco...
Anonymous - 19-05-2010, 22:24

Jeden z naszych kolego Cbradia -Szczecin skip abe z kolobrzegu zaprezentowal i przetestowal radio

http://www.youtube.com/watch?v=zyUCIu-0mP0

abe

SS3900 + 1/2 - Szczecin / Kanal 30 lub 24
SS3900 + 5/8*6 - Kołobrzeg / Kanal 19,28,35

http://www.youtube.com/user/qazdesign

-------------------------------------------------------------

costa brawa - 03-06-2010, 23:41

Jaki mikrofon (gruszke) warto kupic ... padla mi przy Alanie 48 ....
moze ma ktos jakies doswiadczenia/ wiedze w tej sprawie bylbym wdzieczny ... bo jak wiadomo panowie w sklepie to patrza sprzedac to czego maja duzo na stanie albo co nieschodzi zeby wypchac ..

warto brac cos takiego np :
http://www.allegro.pl/ite...nie_okazja.html

czy lepiej taki org do alana 78 - niechce takiego jak w 48 bo te guziki na gorze sa denerwujace (mam radio podwieszone pod sufitem i czasami jak gruszke sciagam i mam niezablokowane klawisze to mi sie kanaly przelaczaja )
http://www.allegro.pl/ite...r_120_nowy.html

j-rules - 04-06-2010, 02:21

ja osobiscie bym bral to od Alana ale tylko ze wzgledu na te przyciski - to mega wygodne.
Jesli na tym Ci nie zalezy to polecam gruche od radia onwa mk3/lemm tiger bardzo fajnie nadaje.
Ale generlanie przyciski w gruszce sa super, te w lafayette mi bardzo odpowiadaja :) i te w alanie tez wygladaja ok (chociaz sa blisko siebie)

costa brawa - 04-06-2010, 14:49

na przyciskach mi nie zalezy ... te orginalne z alana 48 tez sa w porzadku (nie takie fajne jak w lafajette - tylko akurat w iveco mi sie o sufit obijają ) tylko zastanawiam sie bardziej na tym wzmocnieniem i echo - glownie to mnie zastanawia czy jest sens to brac czy wystarczy ta zwykla od alana 78 bo jest bardzo poreczna
Anonymous - 06-06-2010, 00:11

interesuje Ciebie kolego wzmocnienie to proponuje ktorys z ponizszych mikow :)

DENSEI EC-2002

-impedancja 3000 OHM,
- wzmocnienie,
- regulowane echo,
- zasilany z baterii 9V,
- wkładka elektretowa,
- czułość 62+/-3 dB,
- częstotliwość przenoszenia 150Hz - 3500Hz

PASUJE DO :
Alan 78 , 48

President Johnny / Harry

do innych radii również , kwestia przelutowania wtyczk
----------------------------------

Densei EC2018 --- Mikrofon z regulowanym wzmocnieniem,echem i kompresją do wszystkich typów radiotelefonów
Zaopatrzony w moduł wzmocnienia, echa, kompresji, zasilany baterią R9

Poziom sygnału : -42dB

Impedancja : 3kΩ

Zakres częstotliwości : 200Hz – 3kHz
--------------------
Densei 2018 Turbo

Dane techniczne:

Czułość -25 dB przy 1000Hz
Impedancja 1kohm
częstotliwośc - 150 - 3000 Hz
opóźnienie echa - max 600ms
wkładka - elektretowa ECM type
zaslanie - standardowa bateria 9V

Mikrofon posiada:
regulowane wzmocnienie (wewnątrz)
regulowaną głośność i opóżnienie echa (na zewnątrz)
regulowaną głośność funkcji Talk Back (wewnątrz)

Dzięki odpowiednim ustawieniom echa można uzyskać ciekawe efekty dźwiękowe przez producenta opisywane jako: Reflex Echo, Whammy Sound Effect, Alien Voice.

costa brawa - 06-06-2010, 00:32

no dzieki za konkrety .. bo jak mowie na allegro i w sklepach jest wszystkiego pelno ale zeby cos wybrac to juz ciezko ..
Jak kupie to napisze jak sie sprawuje :)

rosomak1983 - 13-06-2010, 21:01

Witam polecie jakies dobre tanie CB. NIe jezdze jakos zawodowo i nie potrzebuje Bóg wie czego. Myslałem na UNIDEN 510XL badz moze alan jakis... Cenowo ok 200zł badz taniej.
Tomek - 13-06-2010, 21:40

kilka postów powyżej pisałem o moim zakupie
Uniden 520 XL, cena+ przesyłka 200 zł - allegro
ciężko go trafić, szczególnie w takiej cenie, ale jak masz 250 zł to spokojnie znajdziesz za tyle, już z przesyłką
jeśli chodzi o wrażenia, to ja dokładnie tak jak ty , nie używam, go zbyt często, ale uważam, że zakup super opłacalny i jakość jeszcze przed zestrojeniem jest b. przyzwoita, jak zestroje powinno być juz tylko lepiej