[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec
Koyocik - 04-03-2019, 15:04
Krzyzak napisał/a: | proste pytanie - jak wsadzasz tloczek to co robisz? co i gdzie i czym smarujesz? |
Pastą ATE do montazu zacisków (brehmszylinder, niebieska) - odrobinę na tłoczek i na gumkę. Rozebrałem własnie zacisk - guma sparciała, około 2 lata ma po ostatnich zabiegach.
W każdym razie: ryzykować NTY? Jak znam życie to to będą regenerowane ori... a może masz jakiś niepotrzebny zregenerowany lewy przód dwutłoczkowy?
Krzyzak - 05-03-2019, 13:04
Manual wyraźnie wskazuje - smarujemy wnętrze zacisku płynem DOT. Nie tłoczek, ale zacisk.
Jak posmarujesz tłoczek to cały DOT będzie zgarnięty przez uszczelnienie i zgromadzi się pod osłoną harmonijkową - a DOT jest higroskopijny, wkrótce będzie tam woda i rdza.
sato - 06-03-2019, 08:14
Koyocik wyraźnie napisał, że smaruje ATE nie DOT'em, więc jak coś będzie zgarnięte to właśnie pasta, która raczej nie pozwoli na dostanie się tam wody...?
Pastą w ogóle nie smarujesz?
[ Dodano: 06-03-2019, 08:15 ]
A ten Frenkit na tył jest???
Krzyzak - 06-03-2019, 09:05
źle że smaruje tłoczek pastą - ma być DOTem
a jak już to zrobi to wyjaśniłem jak, żeby było dobrze - nie doszukuj się moralizatorstwa, jedynie mówię jak ma być
nawet mechanicy popełniają tu szkolne błędy
Bizi78 - 06-03-2019, 09:21
Krzyzak, motasz się w zeznaniach, to jak ma w końcu być .
Krzyzak napisał/a: | Manual wyraźnie wskazuje - smarujemy wnętrze zacisku płynem DOT. Nie tłoczek, ale zacisk. |
Krzyzak napisał/a: | źle że smaruje tłoczek pastą - ma być DOTem |
Koyocik - 06-03-2019, 10:04
sato napisał/a: | Koyocik wyraźnie napisał, że smaruje ATE nie DOT'em, więc jak coś będzie zgarnięte to właśnie pasta, która raczej nie pozwoli na dostanie się tam wody...?
Pastą w ogóle nie smarujesz? |
Spróbuję tak jak Krzyżak mówi, ale nie jestem pewien - ori zestawy naprawcze są nasmarowane (tłoczek) i wyraźnie jest napisane, żeby nie usuwać tego smaru. Nie mam teraz opakowania na dowód, ale jest w serwisówce do zweryfikowania, że nie bredzę
sato napisał/a: |
[ Dodano: 06-03-2019, 08:15 ]
A ten Frenkit na tył jest??? |
Jest, mam i działa dobrze. Tylko lewy przód mnie nie lubi.
Mocna korozja zacisku, tu bym upatrywał przyczyny a nie w smarowaniu - dlatego pytałem o zamienniki.
Marcino - 06-03-2019, 12:10
Robiłem u siebie wszytkie 4szt, zero problemów. Wszytko robione na czuja. Koledze w Zafirze i jescze chyba w jedym samochdozie robiłęm i też wszytko ok.
Cudów tu nie ma.
sato - 06-03-2019, 12:53
Krzyzak, to według Ciebie jak powinno być bo już zgłupiałem całkowicie
Po oczyszczeniu zacisku, oczyszczeniu tłoczka (lub jego całkowitej wymianie), zakładasz gumki na "sucho" i smarujesz tylko wnętrze zacisku DOT'em? i składasz wszystko do kupy?
Bizi78 - 06-03-2019, 14:48
Moim skromnym zdaniem (dodam że mechanikiem nie jestem), warto delikatnie przesmarować tłoczek, choćby po to aby nie uszkodzić uszczelki w zacisku podczas wciskania tłoczka .
Co do smarowania wnętrza zacisku DOT-em to po co, skoro i tak znajdzie się w nim płyn po podpięciu zacisku .
Postaram się podpytać brata jak on to składa w dużej firmie produkującej zaciski .
jacek11 - 06-03-2019, 16:21
Bizi78 napisał/a: | Co do smarowania wnętrza zacisku DOT-em to po co, skoro i tak znajdzie się w nim płyn po podpięciu zacisku . |
No właśnie po to,żeby nie uszkodzić uszczelki podczas wkładania tłoka. Potem to on już się będzie sam tam smarował. Pastę dajemy tylko pod osłonę.
Bizi78 - 06-03-2019, 18:20
Czyli rozumiem, że wystarczy umoczyć samą uszczelkę (ten kwadratowy oring) w płynie, wsadzić ją do zacisku i dopiero pchać tłoczek.
jacek11 - 06-03-2019, 20:23
Bizi78 napisał/a: | Czyli rozumiem, że wystarczy umoczyć samą uszczelkę (ten kwadratowy oring) w płynie, wsadzić ją do zacisku i dopiero pchać tłoczek. |
Nie tak do końca. Uszczelnienia są wykonane bardzo dokładnie, i jak umoczysz oring w płynie, to zwyczajnie nie będziesz w stanie wcisnąć tłoka. Najpierw montujemy oring w zacisku, a potem smarujemy go płynem.
sato - 06-03-2019, 20:57
A ja zrobię to tak https://youtu.be/xfye1xn1vfU
jacek11 - 06-03-2019, 21:36
Całkiem ładnie to zrobił, tyle że niepotrzebnie napchał smaru do zacisku. Potem założył uszczelniacz który usiadł na tym smarze, i nie mógł wcisnąć tłoka. Przez takie postępowanie można uszkodzić oring
Bizi78 - 06-03-2019, 21:43
Ale patent z uszczelką przeciwkurzową i kompresorem ciekawy .
|
|
|