[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
Uwex - 30-04-2014, 12:31
Testował może ktoś te tarcze ? Z dobrymi klockami powinno to fajnie hamować, a cena jeszcze znośna.
mjsystem - 30-04-2014, 15:04
Uwex napisał/a: | Testował może ktoś te tarcze |
Mawiają niektórzy, że producent zacny, ktoś już o tym pisał.
Uwex napisał/a: | Z dobrymi klockami powinno to fajnie hamować, |
To racja. Dobre klocki to podstawa.
Podczas wymiany zestawu wyrzuciłem (tak ja -> robertdg ) przegnite podkładki antywibracyjne i strasznie mi tłucze. Nie da się. Trzeba kupić nowe( nie koniecznie orginalne).
Uwex - 30-04-2014, 18:18
mjsystem napisał/a: | ...ktoś już o tym pisał |
chyba mkm, ale była mowa o gładkich- firma ta sama. Te są nawiercane i około 200 zł droższe za komplet- tyle chyba warto dołożyć.
mjsystem - 30-04-2014, 19:07
Nawiert zawsze spowoduje większe chłodzenie, więc pozostaje dać nie pylące klocki.
robertdg - 01-05-2014, 07:51
Uwex napisał/a: | chyba mkm, ale była mowa o gładkich- firma ta sama. Te są nawiercane i około 200 zł droższe za komplet- tyle chyba warto dołożyć. | Pytanie pozostaje czy to ma ładnie wyglądac, czy naprawdę jeździsz aż tak że potrzebujesz takich tarcz, bo wydac blisko 5,5stówy na 2 tarcze bez klocków, a dokładając 100 można miec juz markowy komplet na przód i tył.
krzychu - 01-05-2014, 10:13
Sporo firm rezygnuje z nawiertów na rzecz delikatnych nacięć (cichsze w modelach na ulicę) po mocne w modelach wyższych... Można znaleźć sporo zdjęć gdzie w okolicy nawiertu są mikropęknięcia po przegrzaniu... Podobno powierzchniowe... Niektórzy polecają czyszczenie tych otworów....
Uwex - 01-05-2014, 11:06
robertdg napisał/a: | Pytanie pozostaje czy to ma ładnie wyglądac, czy naprawdę jeździsz aż tak że potrzebujesz takich tarcz |
ani jedno, ani drugie- po prostu tak, jak większość tutaj, zastanawiam się i szukam optymalnego rozwiązania. 2 stówy więcej to nie jest majątek za dobre hamulce, a że można dołożyć, jak piszesz, 100 zet i mieć komplet na obie osie ? To nie jest dobry argument- tył dłuuuugo jeszcze pojeździ.
Bardziej mnie zastanawia wpis krzychu- może ma rację- lepsze nacinane ?
Szukamy dalej
apikus - 01-05-2014, 12:11
robertdg napisał/a: | Pytanie pozostaje czy to ma ładnie wyglądac, czy naprawdę jeździsz aż tak że potrzebujesz takich tarcz, bo wydac blisko 5,5stówy na 2 tarcze bez klocków, a dokładając 100 można miec juz markowy komplet na przód i tył |
A Zimmermann to nie jest markowy?
Miałem ATE i się pokrzywiły. Zimmermann sprawuje się dobrze - gładki.
mkm - 01-05-2014, 15:09
Uwex napisał/a: | mjsystem napisał/a: | ...ktoś już o tym pisał |
chyba mkm, ale była mowa o gładkich- firma ta sama. |
Tak jest .
Mam już Zimmermanna w kilku autach (zwykłe gładkie) z różnymi klockami i póki co (największy przebieg to coś koło 50tyś km) złego słowa nie mogę napisać.
Z drugiej strony widzę, że tarcze "są już wszędzie" więc myślę, że jeszcze chwila i będzie po jakości , bo nasi wschodniooeuropejscy "byznesmeni" coś przykombinują .
Tak na marginesie po raz któryś z rzędu.
Nie zawsze wibracje przy hamowaniu spowodowane są pokrzywionymi tarczami.
Nie wiem jak można pogiąć tarcze (po przegrzaniu) w normalnych warunkach miejskich.
Sam w wielu autach wielokrotnie zapalałem klocki na tarczy, a tarcze tylko zmieniały kolor, ale się nie krzywiły!
Zanim zmienicie podjedźcie do jakiegoś warsztatu gdzie ktos się pochyli nad hamulcami, a nie wciśnie badziewnego zamiennika, lub powie w tym modelu to i tak długo wytrzymały
Było juz wielokrotnie pisane jak dbać o tarcze.
Jak widzę "sportowca" co to się próbuje załapać "na późnym żółtym", ale sie rozmyśli i hamuje awaryjnie, a potem całe czerwone trzyma wciśnięty hamulec no to sorry...
Ale i tak większość "wibracji" nie jest od tarcz .
Ważenie/kontrola kół co sezon - po co?
Czyszczenie układu (tarcza/zacisk/piasta) z z syfu i rdzy? Po co?
Smarowanie wyżej wymienionych? Po co?
Wymiana płynu hamulcowego? Po co?
Kontrola otworów centrujących i stan otworów na śruby? Po co?
Kontrola ciśnienia w kołach? Po co?
Przecież tarcze się pogięły... Zmieniamy tarcze - kilkaset kilometrów spokoju i powtórka z rozrywki... No tak... Badziewne oryginały, jeszcze bardziej beznadziejne zamienniki... tylko swap hamulców Ludzie!
robertdg - 01-05-2014, 22:03
apikus napisał/a: | robertdg napisał/a: | Pytanie pozostaje czy to ma ładnie wyglądac, czy naprawdę jeździsz aż tak że potrzebujesz takich tarcz, bo wydac blisko 5,5stówy na 2 tarcze bez klocków, a dokładając 100 można miec juz markowy komplet na przód i tył |
A Zimmermann to nie jest markowy?
Miałem ATE i się pokrzywiły. Zimmermann sprawuje się dobrze - gładki. |
"Uderz w stół..."
Bo to tylko klasa ATE, Zimmerman to markowe producenty
Określenie "markowy" miało oznaczać cos dobrego ale nie gorszego od Zimmermana, proszę czytać ze zrozumieniem
tyku - 02-05-2014, 11:48
Cytat: | bo wydac blisko 5,5stówy na 2 tarcze bez klocków, a dokładając 100 można miec juz markowy komplet na przód i tył. | - proszę mnie oświecić , jakie to markowe tarcze na przód i tył można kupić za te pieniądze
Według mnie markowe tarcze to raczej się zaczynają od 400 zł za szt., ale jak ktoś uważa że TRW,TEXTAR,ZIMMERMANN itd. to jest markowa tarcza (dla mnie to pospolite i tanie zamienniki) - to faktycznie, za te pieniądze (600zł) można coś pokombinować.
mkm - 02-05-2014, 19:47
tyku, trochę generalizujesz
Większość producentów ma różne serie swoich produktów.
I te "tanie" i te "drogie".
Brembo do moich Coltów robi zwykłe tarcze za około 150zł, ale mogę kupić inną serię tej samej firmy za ponad 1000zł.
tyku - 02-05-2014, 20:18
mkm napisał/a: | Brembo do moich Coltów robi zwykłe tarcze za około 150zł, ale mogę kupić inną serię tej samej firmy za ponad 1000zł. | - i tu mnie załatwiłeś "mkm" , ale ogólnie to wiesz o co mi chodziło pisząc, że markowe tarcze za 150 zł
tomekrvf - 03-05-2014, 21:43
Panowie, sposób na dobre hamulce to klocki np. Ferodo DS Performance albo inne z bardziej wyczynową mieszanką. Mam takie w Alfie i samochód staje w miejscu. Jeden minus - piszczą jak hamująca na peronie lokomotywa. Duże pylenie nie jest dla mnie minusem
tyku - 04-05-2014, 12:47
tomekrvf napisał/a: | sposób na dobre hamulce to klocki | - oczywiście, że tak
Dlatego założyłem najlepsze jakie można założyć do seryjnego lancera 1.8 :
Hawk Performance HPS - HB435F.622
Teraz mam pewność, że hamulce działają tak jak powinny działać w samochodzie tej klasy.
|
|
|