[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
fergul11 - 20-02-2011, 20:51
sampler robertdg carbon11podejrzewalem cos z balansem ale ze mechanika to nie moj fach ,chcialem waszego potwierdzenia ,
przelalem na papier polowe tego tematu wraz z manualem i czekam na lekarza do autka
.A WAM BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC
Krzyzak - 21-02-2011, 07:35
źle ustawił zębatkę pompy oleju - nie omsknął, lecz zwyczajnie nie ma pojęcia o tych silnikach
bo trzeba się naprawdę starać, by tą zębatkę źle ustawić - pomimo ustawienia na znaki...
damianeq88r - 24-02-2011, 20:29
Mam małe pytanie, mam Galanta z grudnia 98 roku, 2.0 TD i chciałbym się dowiedzieć, jaka jest ilość zębów na pasku rozrządu...
robertdg - 24-02-2011, 20:35
65 pasek balansu
158 głowny pasek rozrządu
j-rules - 24-02-2011, 20:39
damianeq88r, 158
damianeq88r - 24-02-2011, 21:14
http://allegro.pl/rozrzad...1434025930.html
Ja znalazłem to, mi też coś nei pasowało... dobrze, że mówicie, dzięki:)
jaker - 27-02-2011, 18:15
Przeczytałem cały wątek i już praktycznie wszystko ładnie mi się naświetliło, więc zdecydowany jestem na taki zestaw:
pasek rozrządu - Mitsuboshi lub Sun
rolki - Koyo
napinacz hydrauliczny - oryginał
pompa wody - GMB
Natomiast nie doczytałem jak często należy wymieniać uszczelniacze i paski osprzętu. Czy przy każdej wymianie rozrządu, czy rzadziej? Ja mam przejechane 170 tys. ale nie wiem czy i kiedy były wymieniane. Pytam ponieważ w skład zestawów np. na allegro nie są wliczane. Zakładam, że jak miałbym wymieniać to uszczelniacze NOK, a paski Mitsuboshi, zgadza się?
p.s. Trochę z innej beczki ale przy okazji czy wymieniając świece powinienem wymienić również przewody?
Z góry dzięki za info.
Krzyzak - 28-02-2011, 07:05
jaker napisał/a: | to uszczelniacze NOK, a paski Mitsuboshi |
NOK najlepsze, a paski możesz ew. kupić Bando
Tomek - 28-02-2011, 18:10
jaker napisał/a: | Przeczytałem cały wątek i już praktycznie wszystko ładnie mi się naświetliło, więc zdecydowany jestem na taki zestaw:
pasek rozrządu - Mitsuboshi lub Sun |
z tego co widze, to masz 2.5 V6, wobec tego zostaje Ci Sun, Gates lub Contitech
Mitsuboshi nie produkowało paska do 2.5
KamilR10 - 28-02-2011, 23:21
tomek84 napisał/a: | jaker napisał/a: | Przeczytałem cały wątek i już praktycznie wszystko ładnie mi się naświetliło, więc zdecydowany jestem na taki zestaw:
pasek rozrządu - Mitsuboshi lub Sun |
z tego co widze, to masz 2.5 V6, wobec tego zostaje Ci Sun, Gates lub Contitech
Mitsuboshi nie produkowało paska do 2.5 |
Jesteś pewny? ja mam V-kę i chyba wszystkie paski Mitsuboshi.
Anonymous - 01-03-2011, 06:43
ostatnio ktoś pisał w tym temacie, że do 2,5 nie ma mitsuboshi. jest tak jak pisze tomek84,
jaker - 01-03-2011, 23:10
Faktycznie pasków rozrządu Mitsuboshi nie ma do 2.5, musiałem coś źle przeczytać:)
Teraz mam do Was inne pytanie. Otóż skontaktowałem się w sprawie rozrządu z polecanymi tutaj Panem Markiem Malikiem (Japaneze) i P. Mateuszek Hanżkiem (All-parts) i powstała dziwna sytuacja. Otóż wszystkie części wychodzą w podobnych cenach z korzyścią na rzecz Pana Hanżka natomiast ogromna rozbieżność występuje w przypadku napinacza hydraulicznego, a konkretnie 280 (Japaneze) i 380 (All-parts) zł za oryginały. Dodatkowo według P. Malika oryginalne napinacze są firmy Tsubaki, a P. Hanżka - NTN. Czy ktoś z Was już przerabiał ten problem i jakie są Wasze doświadczenia co do napinaczy od obu tych dostawców?
Dzięki za info.
j-rules - 02-03-2011, 10:13
Obaj panowie mają racje. Zarówno napinacze NTN jak i Tsubaki czy tez Aisin to oryginalne napinacze w wielu japończykach sotosowane na pierwszy montaż
jaker - 04-03-2011, 23:57
j-rules napisał/a: | Obaj panowie mają racje. Zarówno napinacze NTN jak i Tsubaki czy tez Aisin to oryginalne napinacze w wielu japończykach sotosowane na pierwszy montaż |
Czyli może być tak, że do Galanta 2000 rok oryginalnie montowano napinacze różnych firm? Wydaje mi się to dziwne, ale jeżeli tak jest to której firmy powinienem zakupić, jest jakaś różnica w jakości? Drążę ten temat gdyż jest spora cenowo różnica, a przeglądając ten wątek zawsze padało wyrażenie "oryginalny napinacz" bez podawania konkretnych marek. Ma ktoś z Was wiedzę na ten temat?
j-rules - 05-03-2011, 00:07
jaker,
Cytat: | zyli może być tak, że do Galanta 2000 rok oryginalnie montowano napinacze różnych firm? | tak nap rawde ciezko stwierdzic, chociaz nie jest sprawa dziwna montowanie czesci na pierwszy montaż raz jednej raz drugiej firmy. Jakosc jest porownywalna, wiec pewnie znaczenie miała cena.
Oryginalny napinacz to w zasadzie taki na którym znajdziesz grawer mitsubishi a nie producenta. Natomiast druga sprawa to fakt, ze napinacze hydrauliczne do japońców robily raptem trzy firmy. I kazda z nich to najwyzsza półka. Oryginał rozni sie tym, ze jest w opakowaniu Mitsubishi i jest to >dokładnie< ten wyrób który trafiał na pierwszy montaż.
I stad cena.
W Najnowszym Mazdach i Toyotach oryginalnym napinaczem jest NTN. Do starszych japonców oryginał na pierwszy montaż dostarczali Tsubaki i Aisin. Kazda z tych firm to praktycznie oryginał.
|
|
|