[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Owczar - 25-01-2011, 10:43
Olejowe są za miękkie do galanta. Co prawda może i są bardziej komfortowe, ale auto traci sztywność.
IVIS - 25-01-2011, 14:02
czekoladka_1981,
Czesc widze ze znasz sie na tym ,a ja jestem troche laikem w sprawie amorkow pisze ,musze wymienic na przodzie. Prosze Cie jesli mozesz podaj jakes rozmiary, modele tych amorkow lub jake polecasz
Dzieki wielkie!!
Pozdrawiam
Hugo - 25-01-2011, 15:24
Jeżdżę na olejowych z przodu i z tyłu. Prowadzi się doskonale, nie za miękko, nawet trochę za twardo. Na gazowych chyba bym nie dał rady jeździć po tych drogach w mojej okolicy.
eggforever - 30-01-2011, 12:52
Czeka mnie wymiana przednich amortyzatorów. Czytałem kilkanaście ostatnich stron tego tematu i chyba wybiorę kayaba. Problem jest tego typu, że na allegro stoją one najtaniej za 177zł a najdrożej znalazłem za około 210zł. Patrząc na katalog intercarsu jeden amortzator kosztuje ponad 320zł. Czy te z allegro są zwyczajnymi podróbkmi czy intercars daje takie ogromne marże? Nawet po zniżkach mitsumaniakowych daje to kwotę 240zł.
marcinzam - 30-01-2011, 13:17
eggforever napisał/a: | . Czy te z allegro są zwyczajnymi podróbkmi czy intercars daje takie ogromne marże? Nawet po zniżkach mitsumaniakowych daje to kwotę 240zł. |
te z allegro nie są podróbkami tylko szukaj made in Japan, a intercars najwyraźniej ma wysokie marże.
Valar - 06-02-2011, 23:43
Cześć, czy wiecie może jaki jest stosunek żywotności/cena Nivo do standardowych i czy znacie kogokolwiek kto sobie kupił/wymieniał Nivo? (tak z ciekawości ) wybaczcie, jeżeli już to było, to musiało mi to umknąć.
Jeśli dobrze czytam ze zrozumieniem, to z forum wynika, że żywotność Nivo jest porównywalna do standardowych, a koszty wielkokrotnie większe, więc wszyscy walą w standard.
Heh, jak sobie pomyślę, że kiedyś miałem ambitny plan serwisowania w aso, bez względu na koszta, to chyba musiałem się potem obudzić.
Tak, poza tym składam wielkie podziękowania za wasze doświadczenie i wiedze.
Pozdrawiam.
sipex - 07-02-2011, 20:26
witam
inter cars jest najdrozszym z sieci sklepow wiem bo tam pracowalem:) znizki jakie macie koledzy to jest 10max20% jesli naprawde duo kupujecie wiecej maja tylko mechanicy a co do allegro taniej nigdzie nie znajdziecie i jesli na lemencie jest nabity symbol lub logo firmy to napewno nie jest podrobka:)pzdr
wojtas JDM - 12-02-2011, 13:13
sipex napisał/a: | witam
inter cars jest najdrozszym z sieci sklepow wiem bo tam pracowalem:) znizki jakie macie koledzy to jest 10max20% jesli naprawde duo kupujecie wiecej maja tylko mechanicy a co do allegro taniej nigdzie nie znajdziecie i jesli na lemencie jest nabity symbol lub logo firmy to napewno nie jest podrobka:)pzdr |
Zgadzam się szukam amortyzatorów na tył i w dwóch zaprzyjaźnionych warsztatach powiedziano mi nieoficjalnie żebym zamiast brać u niech już przyjechał na montaż z zakupionymi na allegro bo 177zl za KYB i 120zl za Monroe to ceny nie relane do napotkania w warsztacie lub zwykłym sklepie.
Sam osobiście kupie MONROE wiem że to żadna rewelacja w porównaniu do KYB ale weźmy pod uwagę iż będą one eksploatowane w polskich realiach a nie na niemieckich autostradach i na naszych dziurach pewnie tak czy siak skończą się po 2-3 latach bez względu na znaczek więc po co przepłacać stówkę.
Hugo - 12-02-2011, 17:08
wojtas JDM napisał/a: | Sam osobiście kupie MONROE | Mam takie. Po ok. 5 000 km jest OK
malina_drizzt - 13-02-2011, 00:45
Czy ma ktoś zamontowane amortyzatory Sachs z tyłu numer 310 046 cena 266zł za sztukę?
Jak się sprawują? trwałość, charakterystyka tłumienia? w stosunku do kayaby?
robertdg - 13-02-2011, 01:12
Tomii ma takie
fergul11 - 13-02-2011, 02:06
trochę mądrości i cennik w trzecim linku
http://www.tenneco.gliwic...page=page&id=23
http://www.kayaba.akwimat.pl/amortyzatory.html
wybór
http://www.kayaba.akwimat.pl/index.html
tekst zapożyczony z moto gazety ......
"Amortyzatory gazowe"
Często słyszymy określenie amortyzatory gazowe. Czym właściwie są te amortyzatory? Otóż nie ma amortyzatorów gazowych! Są jedynie amortyzatory gazowo-olejowe które są błędnie nazywane przez niektórych amortyzatorami gazowymi.
Amortyzatory olejowe a gazowo-olejowe?
Standardowy amortyzator posiada w środku olej który przepływa przez tłoczek i powoduje tym samym rozproszenie energii która nie rozproszona spowodowałaby bujanie się karoserii bez końca góra dół i utratę przyczepności. W amortyzatorze gazowo-olejowym (zwanym czasami "amortyzatorem gazowym") jest dodatkowo gaz który zapobiega pienieniu się oleju podczas jazdy po nierównościach. W zwykłym amortyzatorze olejowym przy szybkiej jeździe po nierównościach olej pieni się i amortyzator traci skuteczność.
Jakie kupić amortyzatory
Obecnie wszystkie dobre amortyzatory to amortyzatory gazowo-olejowe. Amortyzatory olejowe bez gazu wyszły już z użycia. ( tu bym z autorem textu polemizował ,bo są jeszcze oferowane)
Twardość amortyzatora
Twardość amortyzatora nie zależy od tego czy jest olejowy czy olejowo-gazowy lecz od siły jego tłumienia.
nie jestem autorem tej wypowiedzi
a tu ceny z alledrogo "Kamoka" tył i przód
http://allegro.pl/amortyz...1457957459.html
http://allegro.pl/amortyz...1457957345.html
i taka wyszukiwarka cen znalazła DELPHI
http://www.okazje.info.pl...ownaj-ceny.html
Hugo - 13-02-2011, 08:08
Jedna rzecz rzuciła mi się w oczy, a mianowicie w opisie aukcji jest ten sam tekst, że min. "firma aspiruje dołączyć do światowej czołówki producentów" itd. co w opisie aukcji łożysk kół Maxgear Pewnie jakość ta sama...
Krzyzak - 13-02-2011, 11:21
Kamoka - odradzam - mam z tyłu... jak jest mokro to skrzypią podczas powolnej jazdy na nierównościach... wystarczy, że wyjadę z garażu na ulicę i już to słyszę...
(montował je jeszcze mój poprzednik, ale widzę że po 2 latach nadają się na śmietnik)
fergul11 - 13-02-2011, 12:30
no to KAMOKA jeszcze długo będzie aspirować do światowej czołówki producentów .
jak mówi stare chińskie przysłowie
"Mało płacisz , mało dostajesz"
ja mam KAYABA przód japońskie ,tył od pepików. Są twardsze od oryginalnych , muszę stale utrzymywać pełny bak paliwa wtedy auto nie jest takie "nerwowe"
|
|
|