Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp
Tomii - 19-03-2011, 12:05
a tak dziś wygląda podbeskidzie:
kupa mokrego śniegu, gałęzie się łamią i w ogóle zima na całego
Centosz - 19-03-2011, 16:15
Robertdg : A ile razy w roku ściągasz te opony z felg?To co ma sie zużyć w oponie?
Krzychu : Nie musze przy tym być bo przy tym pracuje.A niby jak ci porysował felgi ciężarkami?Gościu ci nabijał na alusy te ciężarki?Jak masz ładne alusy to powinien zrobić klejone wtedy nic by ci nie porysował.Tak to jest jak człowiek chce zaoszczędzić pare złotych i jedzie do byle jakiego zakładu wulkanizacyjnego.
krzychu - 19-03-2011, 16:45
Centosz napisał/a: | A niby jak ci porysował felgi ciężarkami? |
Ściągając stare klejone dłutem...
Centosz - 19-03-2011, 16:50
Dłutem Dobre.
Zapomniałem dodać że opona bardziej pracuje przy jezdzie, zwłaszcza po zakrętach niż przy zakładaniu.
robertdg - 19-03-2011, 17:54
Centosz napisał/a: | Robertdg : A ile razy w roku ściągasz te opony z felg?To co ma sie zużyć w oponie? | Jeden montaz wystarczy aby uszkodzic opone, ja się spierał nie będe o oczywiste sprawy, bo Ty masz swoje zdanie, zresztą nie kontynuuje dyskusji, bo jeszcze gotów będziesz stwierdzić, że Cię obrażam
Centosz - 19-03-2011, 19:59
Tu nie chodzi o to że ja mam swoje zdanie i tak ma być.Swoją wypowiedz podpieram faktem.
Morfi - 20-03-2011, 11:45
Jak bym miał jeżdzić na stalówkach to bym nie kupował 2 kompletu.
Klej ma swoja trwałość i po 2 -3 latach przestaje trzymać i trzeba zdiac koło z felgi, szkoda tylko, że kosztowało mnie to w tym roku nie dojechanie do pracy
mkm - 20-03-2011, 12:28
Centosz napisał/a: | Zapomniałem dodać że opona bardziej pracuje przy jezdzie, zwłaszcza po zakrętach niż przy zakładaniu. |
Jeszcze doczytaj lub zapytaj kogoś z dłuższą praktyką jak to jest z tymi oponami
Zadaj następujące pytanie: Co pracuje w oponie podczas jazdy, a co podczas zakładania?
Poznanie struktury opony także polecam.
jak to zrobisz będziesz wiedział dlaczego nie zaleca się częstego ściągania/zakładania gumy i dlaczego uważa się, że opona po dwóch sezonach jest stara
pozdrawiam i więcej pokory w wykonywanym zawodzie
robertdg - 20-03-2011, 13:16
Morfi napisał/a: | Klej ma swoja trwałość i po 2 -3 latach przestaje trzymać i trzeba zdiac koło z felgi | Że tak zapytam, jaki klej, jakie koło z felgi, bo nie rozumiem, dla mnie to brzmi jak zamawianie w restauracji zemniaków z kartoflami i pyrami
m6riano - 20-03-2011, 18:29
W nocy temperatura czasami jeszcze spada poniżej zera dlatego ja się jeszcze wstrzymam z wymianą na letnie..po za tym jeszcze nie zdecydowałem które kupić?
Może ktoś doradzi...ale tez prośba nie doradzajcie mi nowych...przy tych przebiegach jakie robię nówki się poprostu nie opłacają..za cenę nowych mam 3 kpl. używek=3 sezony, nowe opony starczają niestety na 2.
Morfi - 20-03-2011, 21:28
robertdg, trzeba zdiąć opone z felgi, wiesz o co mi chodziło
robertdg - 20-03-2011, 21:59
Morfi, no dobra, a po co klej i jaki klej
Morfi - 20-03-2011, 22:15
Pomiędzy opona i felgą. Aby lepiej przylegały do siebie.
robertdg - 20-03-2011, 22:21
Morfi napisał/a: | Pomiędzy opona i felgą. Aby lepiej przylegały do siebie. | To nie jest żaden klej, tylko specjalne smarowidło (np. Eco WAX), a stosuje się ja po to aby nie uszkodzić opony podczas montazu i aby opona łatwiej wskoczyła w felge przy nabijaniu powietrzem
m6riano - 20-03-2011, 22:21
Morfi napisał/a: | Pomiędzy opona i felgą. Aby lepiej przylegały do siebie. |
Pierwsze słysze....
|
|
|