To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej

qbota - 17-03-2014, 19:28

Czesi i Słowacy muszą bo tam mają zarejestrowane auta. Ty musisz mieć ze sobą to co obowiązuje Cię w kraju rejestracji Twojego auta. Wyjątkiem jest wyposażenie wymagane poprzez znaki drogowe a konkretnie łańcuchy: tj. w alpach, zimą na niektórych drogach trzeba mieć ze sobą łańcuchy i mnie na przykład w Szwajcarii parę lat temu, z tego własnie powodu, zawrócili.
Skądinąd to ciekawy przykład podejścia i postawy policjanta w Szwajcarii i w Polsce: u nas choćby w lutym było +25 st i zero śniegu w promieniu 200km od ręki dostał bym mandat "bo panie kierowco nie poradzę, przepis to przepis", a tam w faktycznie zimowych warunkach, po prostu kazali mi się cofnąć 5km do miasteczka poniżej i kupić łańcuchy.

Słowacja, Słowenia, Czechy podpisały konwencję Wiedeńską dopiero w 1993 roku i być może stąd biorą się legendy o tych żarówkach.

mitsu00 - 17-03-2014, 19:55

qbota napisał/a:
Skądinąd to ciekawy przykład podejścia i postawy policjanta w Szwajcarii i w Polsce: u nas choćby w lutym było +25 st i zero śniegu w promieniu 200km od ręki dostał bym mandat "bo panie kierowco nie poradzę, przepis to przepis", a tam w faktycznie zimowych warunkach, po prostu kazali mi się cofnąć 5km do miasteczka poniżej i kupić łańcuchy.
Jak jest duzy opad w Alpach i przejazd nie jest zamkniety to przed przeleczami zawsze stoi Policja i sprawdza auta co wjezdzaja na gore. We Wloszech i w Austrii osobowki zawracali co nie mialy zalozonych lancuchow, 4x4 juz nie. OII nigdy nie musialem zakladac lancuchow (a bylem juz w Alpach Outkiem -nascie razy), b dobrze sobie radzil nawet na podjezdzie po opadzie na lodowiec Kaunertal (2700m npm), a to juz niezle extremum... :mrgreen:
emil_d - 17-03-2014, 20:57

Panowie,

Wiem co to konwencja wiedeńska i z czym się je. Jadę z dziećmi więc nie chcę mieć niepotrzebnych starć z policją poza granicami. Kamizelki mam, gaśnica jest, apteczka też, brakuje tylko żarówek i łańcuchów (ale latem chyba nie ma takiej konieczności).

Sprawdzę z instrukcji, ale widziałem takie fajne zestawy do Colta i Lancera (w wersji z halogenami) więc myślałem, że może ktoś z Was trafił na zestaw do Outlandera :)

borsak1 - 18-03-2014, 07:42

emil_d napisał/a:
więc myślałem, że może ktoś z Was trafił na zestaw do Outlandera
na każdej stacji paliw są takie zestwy nazywają się "Zestaw żarówek" a jeśli dopłacisz sprzedawca na pewno dopisze markerem "do Outlandera". Z czystej ciekawości na oponach też masz napis "do Otlandera".

Nie rób już OT może wystarczy.

paweldm - 20-03-2014, 23:03

Zastanawialiście się nad montażem świateł dziennych led za dolną kratką zderzaka. Nie będą zmieniać wyglądu auta, a gdy będą zapalone będą dobrze widoczne.
Na przykład cos takiego:
http://allegro.pl/narva-d...3996920027.html
Mam takie zamontowane w berlingo i świecą mocnym światłem.

mkm - 21-03-2014, 00:00

paweldm napisał/a:
Zastanawialiście się nad montażem świateł dziennych led za dolną kratką zderzaka.

Wieś tańczy i śpiewa. Dobrze sie będzie z Golfami pod remizą komponować :roll: .

Sorry paweldm, ale nie rób tego "autu za 100tysi" :mrgreen:

lexus - 21-03-2014, 09:19

Jest duży temat o ledach,poczytaj,poza tym ledy tam się nie zmieszczą chyba że zamontujesz nie zgodnie z przepisami(za mała odległość między nimi.Te ledy są nieładne ,naprawdę kup lepiej łukowate i wstaw tam gdzie było dla nich miejsce pod halogenami i wyglądają jak orginał .poczytaj ,są też foty.
paweldm - 21-03-2014, 20:49

Ale ja chcę je wstawić za kratkę, także raczej będą mało widoczne, gdy będą wyłączone i nie będą szpecić auta. Jak będą świecić będzie widać tylko światło.
pogan04 - 08-04-2014, 21:47

ja kombinuję założyć Hella leddayflex
jest kilka wersji montażu
tylko którą wybrać aby nie odwalić wiochy :?:

PiotrKw - 09-04-2014, 06:20

Jak najprostszą , bez kółeczek , podkówek , zawijasów.
pogan04 - 09-04-2014, 22:47

wkrótce zamieszczę fotki jak wyszło
z tego co widzę na forum będzie jedyny taki :rolleyes:
zawsze miałem inne dodatki niz wszyscy,
widziałem raz w necie OII z wlotem na masce jak subaru__był ok
bardzo ok

13zbyszek13 - 10-04-2014, 09:34

W fabrycznym miejscu wyglądają b.dobrze w innym miejscu np. nad osłoną przy chłodnicy mnie się nie podoba. Od razu widać że to rzeźba jakiegoś artysty.
Pietruk - 11-04-2014, 08:15

maxpoll napisał/a:

Zamontowałem te 523HP tydzień temu i jestem zadowolony

Czy musiałeś coś ciąć, czy wpasowały się w otwory?

Możesz zrobić jakieś zdjęcie ze zbliżeniem od dołu jak zamontowałeś.

pogan04 - 11-04-2014, 11:19

sorki za pytanie, ale jak dołaczyc fotke do postu?
paweldm - 14-04-2014, 19:38

Zastanawiałem się nad tymi Hella leddayflex, bo widziałem w c-crosserze, gdzie idealnie pasowały, ale do outlandera nie mogłem znaleźć miejsca, gdzie według mnie by pasowały (tzn. ładnie się prezentowały i świeciły na wprost). Ja kupiłem NARVA DRL 4 DAYTIME RUNNING LIGHT i będę je montował za dolną kratką zderzaka.