To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Tomek - 15-09-2014, 12:38

Tomii napisał/a:

przepisy przepisami, a życie życiem tak jak w wielu innych sytuacjach na drodze.

najpierw przepisy, potem wszystko inne

Tomii napisał/a:
ale zagrożenia nie było więc po co to trąbienie i gestykulacje gościa za mną ?

nie widziałem sytuacji, ale jeśli było tak jak piszesz, może się przestraszył, a może jest zwykłym idiotą ??
nie wiem

Tomii napisał/a:
Z tego wynika że mogę sobie zjeżdzać na ten pas zjazdowy kiedy uważam aż do linii ciągłej.

oczywiście, że tak
jak w każdym innym przypadku kiedy nie ma ciągłej
nikt nie nakazuje zmiany pasa w pierwszym możliwym momencie (jest co prawda zasada jazdy prawy pasem, o ile jest wolny, ale to taki trochę martwy przepis, tym bardziej w mieście nikt nie da za to mandatu)

Tomii napisał/a:

Dla mnie osobiście to są dwie całkiem różne sytuacje jak przedstawiłeś że przystanek jest przy pasie ruchu który się dużo wcześniej zaczął i jest najpierw do jazdy na wprost

to są takie same sytuacje, przystanek na pasie ruchu
a nawet inaczej - w moim przypadku jest przystanek oznaczony, w Twoim - nie ma

[ Dodano: 15-09-2014, 12:44 ]
tutaj przykład z Krakowa:

https://www.google.pl/map...87aae81d2?hl=pl

to samo co u Ciebie Tomii, z tą różnicą, że jest P-17
za przystankiem pas ruchu, na którym jest przystanek jedzie prosto, a po 200 metrach staje się prawoskrętem

niemniej wracając do sedna - po przystanku można jechać, nawet jak jest oznaczony znakiem P-17 (zygzak)
gość Cię obtrąbił - bo jest debilem, albo wyczuł zagrożenie (tak mogło być, bo to co no. Ty uznasz za bezpiecznie, kto inny może uznać odmiennie)

krzychu - 15-09-2014, 14:14

Tomek napisał/a:
po przystanku można jechać, nawet jak jest oznaczony znakiem P-17 (zygzak)

A czy można się zatrzymać (w korku) jak jest oznaczony oraz w sytuacji jak nie jest.

Tomek - 15-09-2014, 14:31

krzychu napisał/a:
A czy można się zatrzymać (w korku) jak jest oznaczony oraz w sytuacji jak nie jest.

fizyczne zatrzymanie samochodu (np. w korku) nie jest zatrzymaniem w rozumieniu prawa o ruchu drogowym

pierwsza z brzegu definicja zatrzymania:

Definicja: "zatrzymanie pojazdu" - unieruchomienie zatrzymanie pojazdu pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające nie dłużej niż 1 minutę, oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów. Art. 2 ptk 29 Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym29.10.12 Opracował: Dariusz Dahm 2

Tomii - 15-09-2014, 14:37

Tomek napisał/a:

gość Cię obtrąbił - bo jest debilem, albo wyczuł zagrożenie (tak mogło być, bo to co no. Ty uznasz za bezpiecznie, kto inny może uznać odmiennie)

Amen :)

krzychu - 15-09-2014, 14:44

Tomek - ale to w ten sam sposób w korku mogę sobie stanąć na środku przejścia dla pieszych (mówię o sytuacji kiedy nie ma innych znaków czyli jest samo przejście i korek)?
Tomek - 15-09-2014, 15:02

krzychu napisał/a:

Tomek - ale to w ten sam sposób w korku mogę sobie stanąć na środku przejścia dla pieszych (mówię o sytuacji kiedy nie ma innych znaków czyli jest samo przejście i korek)?

nie możesz, bo nie mając możliwości zjazdu z przejścia nie powinieneś się na nim znaleźć
wiem, że szukasz analogii, ale tutaj nie ma analogii
na skrzyżowaniu też nie powinno Ci się zdażyć się zatrzymać w korku, bo nie powinieneś na nie wjechać

Tomek - 17-09-2014, 14:09

Mnie się podoba taka akcja:

http://joemonster.org/fil...mieci_na_ulice_

Ja ostatnio zbieram zdjęcia do albumu "idiota parkuje", skupiam się tylko na Wieliczce, bo w Krakowie to by mi kliszy brakło.

Pierwszy specjalista. Zdecydowanie musiał być jak najbliżej wejścia, tak blisko, że aż na schodach stanął:

Drugi, pod lidlem. Zaparkowałem Colta, a za mną kilka sekund zajechał gość Mazdą - tak, że ledwie starczyło mi miejsca, żeby wysiąść (a jak widać miał miejsca sporo). Jeszcze się dziwił o co mam pretensje i coś tam wyklinał pod nosem. Żeby było mało to gość - inwalida - kilka metrów bliżej wejścia ma parking dla inwalidów.

mjsystem - 17-09-2014, 19:15

Coraz częściej widzę "inwalidów" na umyśle :? Takich, co parkują na "pałę" jest też sporo :roll:
RalfPi - 22-09-2014, 08:12

Brak sprzężenia w postaci negatywnej oceny powoduje to co wyżej..
Swoją drogą - taki album to świetna sprawa !
A czy można pokazywać samochody z rejestracjami w internecie?

KsiadzRobak - 22-09-2014, 08:15

RalfPi napisał/a:
A czy można pokazywać samochody z rejestracjami w internecie?
To jest tak samo, jak z jedzeniem grzybów trujących :) - można, ale są konsekwencje.
Nr rej jest na liście danych chronionych, więc można ścigać taki pokaz w sądzie. Co najwyżej możesz podzielić się nagraniem z policją - wtedy jest OK.

mjsystem - 22-09-2014, 09:09

KsiadzRobak napisał/a:
Nr rej jest na liście danych chronionych, więc można ścigać taki pokaz w sądzie

Przepis łamiesz ukazując wizerunek kierowcy a nie tablic rejestracyjnych.
http://forumprawne.org/dy...ne-osobowe.html
W przypadku łamania przepisów ruchu drogowego czy ogólnie łamaniu prawa takie działanie jest usprawiedliwione i nie podlega przepisom GIODO.

KsiadzRobak - 22-09-2014, 09:56

Popatrz tu:
http://uodo.pl/2014/wykor...z-zlamac-prawo/

twarze oraz nr rejestracyjny podlegają ochronie

mjsystem - 22-09-2014, 10:29

KsiadzRobak napisał/a:
Popatrz tu:
http://uodo.pl/2014/wykor...z-zlamac-prawo/

twarze oraz nr rejestracyjny podlegają ochronie

Doczytaj ostatni akapit. Inaczej całe polskie społeczeństwo należy postawić przed sądem. Inaczej, co zrobić z nagraniami kamer przemysłowych, kamer internetowych miejsc czy miast? Miliony osób są rejestrowane w ciągu dnia na jednej kamerze a jest ich też miliony.
Nie ma podstawy prawnej do postawienia zarzutu grożącego ukaraniem. :wink:

RalfPi - 22-09-2014, 10:51

100% Sławek?
Ja też mam kilka "perełek" sfotografowanych - i z chęcią bym wrzucił do Neta - co by burak wiedział, że jest burakiem.

KsiadzRobak - 22-09-2014, 11:42

mjsystem napisał/a:
Miliony osób są rejestrowane w ciągu dnia na jednej kamerze a jest ich też miliony.
owszem, ale nie jest publikowana
od dawna nagrywać można, publikować bez zgody tej osoby - nie
doczytałem akapity :)
"Jednak w trakcie nagrywania trasy przejazdu pojawiają się numery rejestracyjne innych pojazdów czy twarze przechodniów, które można uznać za dane osobowe." - na podstawie nr rej można łatwo ustalić osobę, która może wytoczyć proces cywilny za to

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - o rozpowszechnianiu czyjegoś wizerunku mówi Art.81.

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.