To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Misiek został napadnięty :( (czyli moje z Miśkami przygody)

Hugo - 22-01-2019, 08:53

No właśnie, bo u brata w Grandku 2,4 coś wali pośrodku auta w komorze silnika, zmieniliśmy prawego McPhersona, bo był amor wylany i nic. Sprawdziliśmy oba drążki kierownicze i końcówki drążków i bez luzów. Pozostaje maglownica chyba tylko.
wichura1 - 22-01-2019, 11:17

Wejdź do kanału, a on niech odpali i skręca lewo/prawo (samochód musi stać na kołach). Najłatwiej znaleźć stuki takim stetoskopem z sondą.

wichura1 - 25-01-2019, 18:36

Właśnie wypisałem się z Mitsumaniaków na Facebooku.Dziwne teksty, naśmiewanie z potrzebujących pomocy, durne pytania. To chyba nie tak miało być? :(
Lucek_37 - 26-01-2019, 09:43

Masz rację. Przy co drugim poście rozpętuje się gównoburza wywołana przez "znafcóf". Z tego co widzę to poziom utrzymywany jest tylko przez użytkowników z forum.
P.S. Na Facebooku grupa Galanta to już w ogóle przedszkole :cry:

Bizi78 - 26-01-2019, 10:09

Bo może nie ma tam kto pożądku pilnować :wink: .
Całe szczęscie mnie na FB nie było i nie będzie 8) .

wichura1 - 02-05-2019, 19:55

Kierownica i mieszek zostały obszyte, od nowa, włoską skórą. Przy okazji zdejmowania kierownicy uszkodziłem taśmę (ASR, klaksonu i tempomatu), oraz czujnik kąta skrętu kierownicy. Dwa tygodnie temu, wymieniłem taśmę i skasowałem błąd SRS. Dzisiaj wymieniłem czujnik kąta skrętu kierownicy. Od razu automatycznie zgasła kontrolka TCL, świecąca na pierwszym zdjęciu, a kontrola trakcji zaczęła działać. Po prostu przy robocie, trzeba myśleć. :D

Hugo - 02-05-2019, 20:12

Przy okazji spytam, jak skasowałeś błąd SRS? Sam czy w warsztacie? U brata wymieniałem panel klimatyzacji i podobnie jak Ty nie bardzo myślałem :wink: i odłączyłem wtyczkę od wyłącznika poduszki pasażera co spowodowało zapalenie się kontrolki SRS.
wichura1 - 02-05-2019, 21:09

Kolega ma interfejs MUT i mi skasował.
Hugo - 02-05-2019, 22:20

Tak myślałem, że MUT-em, dzięki.
wichura1 - 05-05-2019, 16:47

W długi weekend majowy, wypróbowałem platformę na hak, do przewozu rowerów. Zakupiłem Menabo Project Tilting 3, w przyzwoitej cenie 700PLN. Całkiem dobrze się ją montuje, przy czym, do montażu potrzebny jest klucz dynamometryczny (kupiłem używkę w lombardzie i wyskalowałem z porządnym kluczem posiadającym atest). :D W komplecie jest listwa ze światłami i miejscem na tablicę rejestracyjną, oraz redukcja z 13pin na 7pin, paski mocujące koła, pasek do związania z podporą i pasek do zabezpieczenia o klapę bagażnika. Rowery przewiozłem bez problemu, każdy jest inny (jeden stalowy miejski, dwa górskie, aluminiowe). Nic się nie poluzowało, nie było też problemów z demontażem rowerów i bagażnika. Bagażnik jest uchylny, więc nie ma problemu z otwarciem klapy bagażnika. 3 rejestracja w wydziale komunikacji, kosztuje 55PLN. Naklejka z numerem, wklejona jest do dowodu rejestracyjnego i opisana bagażnik rowerowy.

jacek11 - 05-05-2019, 16:51

I to tak sobie na haku tylko siedzi ? nie ma dodatkowych mocowań ?
wichura1 - 05-05-2019, 17:42

Tak, tyle, że jest dokręcone do haka momentem 100 Nm. Ładowność max 45kg.
wichura1 - 07-10-2019, 09:03

Przy przebiegu 206.800km, wymiana:

- olej w silniku: Mobil M-Sup 3000 X1 5W40
- filtr oleju
- olej w skrzyni biegów: Motul Gear 300 75W90
- filtr powietrza
- filtr kabinowy

wichura1 - 21-10-2019, 10:38

Wymiana lekko cięknącego wysprzęglika, na nówkę TRW, płyn hamulcowy K2 DOT4. Naprawa włącznika stacyjki. Przekułem punktakiem wytarte i wypalone styki, zaznaczone strzałkami. Zaczął bez problemów odpalać, choć jestem świadom, że wciągu roku włącznik będzie do wymiany. :D

Krzyzak - 21-10-2019, 12:29

Identyczne problemy ze stacyjką są w Sigmie. Może ten sam podzespół użyli?
Generalnie ja to naprawiałem przez cynowanie i potem szlifowanie aby nie była zbyt duża kulka.
Cynowałem oczywiście te cypki na czarnym elemencie.