To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

jacek11 - 04-04-2019, 19:52

Wymiary zdaje się że pasują. Znalazłem też od kijanki, firmy POS za 20 zł. Tyle że przesyłka drugie tyle :mrgreen:
Ale to już jest jakiś trop, i wiadomo od czego szukać jak coś.

Marcino - 04-04-2019, 22:48

Hugo napisał/a:
Niesamowite do ilu modeli aut i marek pasuje ten uszczelniacz. To uwielbiam w japońskiej motoryzacji :mrgreen:

Skopiowali silniki to pasuje :)

Krzyzak - 05-04-2019, 14:45

raczej dostali silniki :) - tak było...
Hyundai i Mitsu w latach 90 był jak fiat polski i włoski

jacek11 - 05-04-2019, 17:07

Podczas zmiany koła przyszedł mi go głowy pomysł. Nie wiem na ile realny, ale warto rozważyć. Jak wiadomo 4G63 w Galancie nie jest wyczynową jednostką, i odczuwalne jest załączanie sprężarki klimatyzacji, która dość mocno obciąża silnik. Wymyśliłem sobie,żeby wykombinować większe koło sprężarki, które spowoduje mniejszy opór. Tylko wtedy zmniejszą się obroty sprężarki,i nie wiem czy nie spadnie jej sprawność.
Nie wiem też, czy fizycznie większe koło się zmieści, ale to jest do sprawdzenia.
Nie wiem też, z czego by takie koło dopasować.

Marcino - 05-04-2019, 22:57

Ja bym klimy nie włączał. Szyber dach i heja.
jacek11 - 05-04-2019, 23:34

Nie mam szybra. Może w następnym będzie :P

Było ciężko, było nerwowo, ale wreszcie im się udało :mrgreen:

Przednia belka wypiaskowana, i pomalowana proszkowo (nawet dwa razy).
Teraz muszę wygospodarować czas na wymianę. Przydałoby się auto zastępcze.

Hugo - 06-04-2019, 08:37

Wymiana wózka do zrobienia w kilka godzin, o ile wszystkie śruby będą współpracować. A w Galancie różnie to bywa :wink:
jacek11 - 06-04-2019, 15:05

Wymiana wózka, to nie jedna rzecz, którą chcę w tym czasie zrobić. Przymierzam się do konserwacji przednich nadkoli, i miejsc których przez wózek nie mogłem wcześniej zrobić. Więc czasu potrzeba więcej.
Krzyzak - 06-04-2019, 20:34

Marcino napisał/a:

szyber nic nie daje... poza hałasem

robertdg - 06-04-2019, 21:09

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:

Nie prawda, to bardzo funkcjonalne urzadzenie przy upale, bardzo dobrze wentyluje kabine

Hugo - 06-04-2019, 21:41

Krzyzak napisał/a:
Nie masz racji, oprócz hałasu po uchyleniu powoduje przyjemny wiaterek na głowie i plecach, a po całkowitym otwarciu tornado w kabinie :mrgreen:
robertdg napisał/a:
Nie prawda, to bardzo funkcjonalne urzadzenie przy upale, bardzo dobrze wentyluje kabine
Potwierdzam w 100%.
jacek11 - 06-04-2019, 23:53

Odkręciłem dekielek, przy okazji, by sprawdzić czy są luzy :)

Oczywiście są :) Łożyska pasuje wymienić :( pewnie dlatego terkocze jak się skrzynia rozgrzeje.
Trzy lata temu lałem olej, więc pasuje wymienić. Teraz kupiłem taki.

Litr już kiedyś kupiłem, do wspomagania, ale teraz się przyda do skrzynki.

Krzyzak - 07-04-2019, 21:50

Mam zupełnie inne odczucia - jak jest upał to mimo otwartego dachu ja się gotuję. I dużo łatwiej się przeziębić nie wspominając ile syfu się łapie do wnętrza. Ostatnio dach otwierałem jak się dzieciaki bawiły w GTA5... Na postoju oczywiście.
jacek11 - 07-04-2019, 22:50

Olej do skrzynki wlany, weszło tyle co w manualu podano, czyli 2,3 litra. Biegi wchodzą teraz cudownie, nawet na całkiem zimnej skrzynce przy redukcji dwójka wchodzi bez oporów :)

Za to urwałem kabel od czujnika ABS, i teraz lampka się świeci :| Już kiedyś go lutowałem, i trochę za mocno go podgiąłem dzisiaj. Wymieni się całą zwrotnicę, i będzie ok.
Po za tym znalazłem przyczynę włączania się pompy ABS. Pękła koronka na przegubie, i ona wprowadzała sterownik w błąd. Mam całą drugą półoś, więc pewnie również będzie podmianka tak jak w przypadku zwrotnicy :)

mkm - 07-04-2019, 22:53

Ja też uwielbiam szyberdachy :D .
Jedyny minus jaki widzę to fakt, że w zimie od "szyby" jest zimniej nawet jak się zasunie przesłonę.
Tak same plusy.

Dla palaczy fajna sprawa, bo uchylony szyber wyciąga dym jak dziki :mrgreen: