Forum ogólne - CB RADIO
rosomak1983 - 14-06-2010, 00:14
tomek84, ale to chyba nielegalne radyjko ... Jak kupie to nie bedzie lipy??? Niebiescy maja prawo sprawdzac mi CB ???
Tomek - 14-06-2010, 15:22
rosomak1983 napisał/a: | Jak kupie to nie bedzie lipy??? Niebiescy maja prawo sprawdzac mi CB ??? |
jest ryzyko, jest zabawa
troche adrenalinki ...
reszte masz na PW
prześleć cały temat, było troche o Unidenie pisane
na innych forach też dużo o tym piszą, m.in. na elektrodzie
Luq - 19-06-2010, 18:02
Przeciez niebiescy nie powinni Ci sprawdzac jakie masz radio... Nawet jesli (sam amm unidena 520) to zawsze mozesz odlaczyc wtyczke od zapalniczki. Z tego co wiem posiadanie zabronione nie jest a nikt mi nie udowodni, ze go uzywam. To oczywiscie tylko w skrajnych przypadkach
Mam pytanie ktore mnie nurtuje od dluzszego czasu :
Do jakiej predkosci trzymaja anteny na magnesie ? Sirio as-100 ustawiona na prawym tylnym rogu dachu bezproblemowo do 190 km/h a wiecej sie balem, ze sapdnie... Ile moze wytrzymac, do ilu Wam sie trzymaja anteny ?
spown - 20-06-2010, 10:33
Luq napisał/a: | zawsze mozesz odlaczyc wtyczke od zapalniczki. Z tego co wiem posiadanie zabronione nie jest a nikt mi nie udowodni, ze go uzywam |
Jeżeli jest tak jak z antyradarem, to nie wystarczy odłączenie... Nie możesz mieć przygotowanego do użycia nawet....
j-rules - 20-08-2010, 13:34
maniaki, liczę na waszą pomoc. Planuje, w nieokrelsonej przyszlosci zakupic nową antenke. Obecna Wilson co prawda działa ok, ale juz szpeci (powykrzywiana, przycięta, lekko zarudzona) i pojdzie jako zapasowa, lub dostanie ktos ode mnie w spadku.
W gre w chodzi magnesówka, raczej dluzsza niz metr ale nie za dluga, czyli ml145 odpada.
Jako, ze nie ma za duzego wyboru to pytam co bedzie lepsze?
Lemm at 1200 na magnesie (lub at1231) czy moze produkt sirio ktorego nigdzie spotkac nie moge a moj ojciec sobie sprawil jakis czas temu - nie znamy modelu ale ma jakies 120cm)
W ogole czy ten lemm to dobry wybor? podpowiedzcie cos oczywiscie budzet ograniczony o powiedzmy 120 pln
archi_voo - 20-08-2010, 20:04
Ta sirio to zapewne była SUPER CARBONIUM MAG lub OMEGA 27 MAG. AT 1231 mogę szczerze polecić stosunek jakość/cena naprawdę bardzo wysoki. A jeśli chodzi o lepszą jakość długości 120 cm to fajną kombinacją jest President IOWA na magnesie np 12 cm jeśli nie gonisz więcej jak 160 km/h lub 15 cm jak śmigasz szybciej.
Sylwan - 20-08-2010, 22:09
A co myślicie na temat radia Alan 100
archi_voo - 20-08-2010, 22:20
generalnie obchodzić takie radia szerokim łukiem. jeżeli musi być tanie to np laffayette atena czy jego tańszy odpowiednik yosan pro-110
j-rules - 20-08-2010, 23:16
ten alan wyglada niemal identycznie jak moja onwa mk3 - czyli pewnie szumofon chociaz onwa mimo ze szumofon spisuje sie niezle, alana 100 nie mialem okazji przetestowac.
PS. Niezle opinie zbiera Farun Lord 2, cena tez kusi, ponoc udany sprzęcik.
Sylwan - 21-08-2010, 08:58
Pytałem ponieważ kupiłem sobie coś takiego, szumi niestety dosyć sporo... Pewnie trzeba będzie wystawić na aledrogo...
pamar - 21-08-2010, 09:51
Wczoraj zrobiłem sobie uchwyt na mikrofon, taki tymczasowy i bezkolizyjny Radio mam pożyczone (dzięki misiek-misiek) i na razie nie zamierzam kupować i montować na stałe, a walnięty byle gdzie mikrofon denerwował mnie strasznie:
Znalazłem w mojej graciarni stary uchwyt na telefon-
Z cienkiej blachy od podwieszania profili alu, wyciąłem wieszak i przykleiłem do ramienia-
Trochę czarnego lakieru-
I srun do szyby-
Przyssawka trzyma pięknie, niestety klej pod wpływem słoneczka puścił, taśma 2str klejąca poległa dzisiaj Trzeba to przykręcić.
Anonymous - 22-08-2010, 22:04
Policja jak najbradziej może sprawdzić CB - radio. Wiadomo że homologacji nie musisz wozić ze sobą. Ale Uniden 510 i 520xl nie mają legalizacji wydanej przez UKE.
A co polecacie do samochodów które emitują dużo zakłóceń z Common Rail`a i osprzetu, typu klimatyzacja etc. ?
robertdg - 22-08-2010, 23:19
Cichanos napisał/a: | A co polecacie do samochodów które emitują dużo zakłóceń z Common Rail`a i osprzetu, typu klimatyzacja etc. ? | Na Renówkowskich dCi (osobówki i ciągniki siodłowe) oraz na Fordowskich TDCi sprawdzane Undien, Alan, Harry III, oraz kilka innych tanszych wyrobów, zakłócen nie zaobserwowano
j-rules - 23-08-2010, 12:02
Bardzo ladnie eliminują zaklocenia zarowno od elektryki jak i od CR radyjka : Lafayette Zeus oraz Yosan Turbo (sprawdzone na HDI/TDCI
Anonymous - 23-08-2010, 12:09
Dziękuje za odpowiedzi.
Chodziło mi o silniki Iveco - Sofim. Ale co tu dużo mówić. Renia (ta ciężarowa) korzysta właśnie z bloków silnika Sofimowskich. Gorzej że elektronika jest już inna.
Co do radyjek. Lafayette nie znam kompletnie. Natomiast o Yosanie słyszałem naprawdę dużo dobrego i nawet miałem możliwość sprawdzenia na jednym ciut starszym aucie. Wyrób południowokoreański był naprawdę dobry.
Ale jest też minus. Znany mi dystrybutor na Polskę tego sprzętu wycenia te CB - radio na 480 zł (stary kurs złotówki do dolara). Natomiast już dla pozostałego grona chcących kupić Yosana Turbo cena wynosi 500zł.
Jak dla mnie o wiele za dużo. Wiem że na allegro te radyjka chodzą po 330 - 380 zł. Ale mi chodzi o fakturę i zakup kilku sztuk.
|
|
|