[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
MaciekCi - 05-05-2014, 18:18
W przyszłym tygodniu jadę na przegląd i wiem, że będę musiał zmienić tylne tarcze i klocki. Ostatnio frajersko zmieniłem przednie w ASO, po czym znajomi mi powiedzieli, że za tą kasę ( tarcze 1350zł i klocki 410zł) mógłbym kupić coś lepszego niż standard.
Wiem, że nie zyskam tyle na tylnych co mogłem na przednich, więc pytanie brzmi, czy warto zamawiać jakieś niestandardowe tarcze i klocki na tył do Lancera ? Chodzi mi tylko i wyłącznie o jakość hamowania, cena może być równa, albo i wyższa niż w ASO za standardowe.
Jeśli jest coś takiego, to poprosiłbym także o model, bo ja z mechaniką to tylko teoretycznie co jak działa.
mjsystem - 05-05-2014, 22:01
Cytat: | Jeśli jest coś takiego, to poprosiłbym także o model, bo ja z mechaniką to tylko teoretycznie co jak działa.
|
Cały temat jest temu poświęcony. Wystarczy poczytać i porównać. Sam zdecydujesz co kupisz.
Cytat: | jakieś niestandardowe tarcze i klocki na t |
Co masz na myśli pisząc "niestandardowe"
MaciekCi - 05-05-2014, 22:31
mjsystem napisał/a: | Cały temat jest temu poświęcony. Wystarczy poczytać i porównać. Sam zdecydujesz co kupisz. | Mimo wszystko, bardzo ciężko to porównać, bo nikt właściwie nie odnosi się do ASO, a w większości polecane są tańsze zamienniki a nie lepsze. Dla laika takiego jak ja, nawet czytanie marek nie pomaga, muszę każdą wklepać w Google i szukać jakiej klasy jest to firma/tarcza. Nie jest to takie proste i oczywiste.
mjsystem napisał/a: | Co masz na myśli pisząc "niestandardowe" | Inne niż fabryczne z ASO.
Oczywiście widzę, że tyku ma chyba najfajniejszy zestaw : SP Performance Drilled Slotted + Hawk Performance HPS , ale wszędzie jest to na zamówienie, a ja bym potrzebował w przeciągu tygodnia. Może jestem męczący, ale pouczanie innych o szukaniu jest fajne w teorii, w praktyce dla laika nie jest to takie proste.
tokyo - 05-05-2014, 22:51
Witam
Warto czekac na ten zastaw co ma tyku, autko hamuje super
.
MaciekCi - 05-05-2014, 23:00
Dzięki wielkie za odpowiedź, tylko tak jak pisałem wyżej, jestem zainteresowany wymianą samych tarcz tylnych. Przednie "frajersko" wymieniłem w ASO 10kkm temu. Widziałem też opinię, że tył właściwie nie hamuje i tutaj pytanie - warto czekać dla samego tyłu ?
EDYCJA :
Muszę pochwalić obsługę ze sklepu TopBrakes, który polecił mi tyku (dzięki jeszcze raz!). Mimo mojej nieznajomości tematu, ba, nawet wymiaru tarcz zostałem fachowo obsłużony i poświęcono mi naprawdę dużo czasu. Nie mniej jednak, muszę pożegnać się z kompletem SP Performance + Hawk, ponieważ dowiedziałem się, że tarcze mogą być sprowadzone dopiero pod koniec lipca, a klocki mniej więcej za 2 tygodnie. Niestety przegląd mam za tydzień, więc nici z "niestandardowych" tarcz. Przy następnej wymianie pokuszę się o nowy zestaw.
Dlatego wskazówka, jak chcecie mieć taki zestaw u siebie, pamiętajcie, że czas oczekiwania może być srogi.
Uwex - 13-05-2014, 09:49
Z opinii o Mikodach można wywnioskować, że ich tarcze nacinane i nawiercane są dobrej jakości, a są dostępne do Lancera- może warto spróbować ? Oczywiście mam na myśli tarcze w przystępnych cenach.
Mikoda GT.
krzychu - 13-05-2014, 09:57
Ja się nosze z zamiarem zamówienia kompletu ale:
- po pierwsze biorę tylko nacinane bez nawiertów (nawierty imo nic nie dają i do tego osłabiają tarcze)
- po drugie można podobno zamówić pomalowane na srebrno (nie wiem czemu tego koloru brakuje) albo w ogóle zamówię bez malowania.
Tylko, że ostatnio wolniej jeżdżę... Do tego bardzo dużo ludzi zakłada do tego klocki TRW i dużo chwali...
Tylko, że do Lancera CY są chyba tylko na przód, bo z tyłu są chyba inne.
Uwex - 13-05-2014, 13:00
krzychu napisał/a: | biorę tylko nacinane bez nawiertów |
można sobie wybrać jakie mają być ?
krzychu - 13-05-2014, 13:19
No pewnie: http://www.mikoda.pl/sklep/ Tylko weź Lancera CS 2.0 i poszukaj tarczy na przód z 5 śrubkami.
Kolor to już dowiedziałem się przez mail....
mkm - 13-05-2014, 14:17
A ja Wam odradzę Mikodę.
Niestety nie są wykonane z dobrego materiału.
Bardzo szybko się grzeją, a im cieplejsze tym bardziej wibrują, więc jeżeli ktoś narzeka na oryginalne tarcze, to z Mikody raczej zadowolony nie będzie
Nie piszę tu o odczuciach podczas "upalania" auta tylko zwykłej normalnej jeździe
Uwex - 13-05-2014, 15:16
mkm napisał/a: | ja Wam odradzę Mikodę. |
własne doświadczenia ?
mkm - 15-05-2014, 20:47
Nie. Zasłyszane w internecie
Własnych na temat tego guana nie mogę napisać, bo zasady trzymają.
dzibex - 22-06-2014, 22:07
A ja dzisiaj wymieniłem samemu klocki z przodu i podczas wymiany zauważyłem, że wymiana tarcz jest równie dziecinnie prosta jak samych klocków. Porobiłem fotki więc jakby ktoś był zainteresowany to mogę wrzucić
Hubeeert - 22-06-2014, 22:10
Dokuji.
Polecam.
jaca87 - 01-07-2014, 09:48
Mechanik proponuje mi wymianę tarcz, które są podobne już bardzo cienkie. Czy ktoś może się wypowiedzieć o tarczach ferodo i klockach TRW ?
Koszt pary to 240 zł tarcze i 115 zł klocki. Czy taki zestaw jest poprawny ? Mam nadzieje że wytrzymają dłużej niż oryginalne bo wymiana tarcz po 75 tys to chyba dość szybko a raczej bliżej mi do ecodrivingu niż sportowej jazdy.
|
|
|