[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
Dunios - 30-11-2017, 15:38
Witam panowie , w moim galku nie mam luzów w skrzyni tylko czuć gdy wrzucam bieg lekki opór . Czasami ale bardzo rzadko słychać cichutko zgrzyt , w szczególności an 1 , 2 biegu czasami 3 , 4 i 5 wydają się okej . Wydaje mi się że mam zużyte synchronizatory w skrzyni i chciałbym się tym zająć . Wydaje wam się że chodzi o synchronizatory czy może coś ze sprzęgłem czy jakaś inna część w skrzyni ? i w jakich cenach są synchronizatory do galancika ? pozdrawiam
milo - 30-11-2017, 15:55
Dunios napisał/a: | w moim galku nie mam luzów w skrzyni tylko czuć gdy wrzucam bieg lekki opór |
Jak jest na postoju jak silnik pracuje wrzucisz każdy bieg ?
Dunios napisał/a: | Wydaje mi się że mam zużyte synchronizatory w skrzyni i chciałbym się tym zająć |
Bardziej sprzęgło do końca nie wysprzęgla , sprawdzałes stan oleju ?
Dunios napisał/a: | w jakich cenach są synchronizatory do galancika |
Od 1 biegu około 250 zł jak nie wiecej
Dunios - 30-11-2017, 16:07
każdy wchodzi elegancko , czasami 1 lub wstecznego nie mogę wrzucić , ale wtedy wrzucam 2 i potem 1 i wszystko gra . czasami 1 wchodzi normalnie podczas jazdy , czasami muszę zwolnić do ok 10 a czasami zatrzymać nawet .
Przy zmianie biegów czasami szarpnie , jak puszczam sprzęgło szarpnie jak bym za mało gaz przycisnął. Ja już przyzwyczaiłem się do jazdy moim galem to jeszcze w miarę normalnie jeżdżę ale jak ktoś oprócz mnie wsiądzie to przy zmianie biegów szarpie mu strasznie najgorzej 2
chodzi o olej w skrzyni ? sprawdzałem u mechanika na zimę tamtego roku olej w skrzyni . a w tym świeżo po wymianie oleju silnikowego i filtrów . i podczas jazdy słychać tak jakby szum od strony kierowcy gdzieś przy silniku . Gdy dodaje gazu to szum się zwiększa gdzieś tak pojawia się przy 1,5 k obrotach a przy 3 już znika , gdy wcisnę sprzęgło szum znika . Gadałem z mechanikiem i jego zdaniem to nie jest niby od silnika, skrzyni tylko jakaś metaliczna część wystaje gdzieś i to jest niby od wibracji w co wątpię .
Te 250 zł za wszystkie 5 czy za sam 1 bieg ?
bialyjayz - 30-11-2017, 21:37
Dunios napisał/a: | . i podczas jazdy słychać tak jakby szum od strony kierowcy gdzieś przy silniku . Gdy dodaje gazu to szum się zwiększa gdzieś tak pojawia się przy 1,5 k obrotach a przy 3 już znika , gdy wcisnę sprzęgło szum znika . Gadałem z mechanikiem i jego zdaniem to nie jest niby od silnika, skrzyni tylko jakaś metaliczna część wystaje gdzieś i to jest niby od wibracji w co wątpię . |
zmień mechanika typowy objaw kończących się łożysk skrzynii biegów
Dunios - 03-12-2017, 13:59
możesz podać jakiś link do sklepu z tym łożyskiem ? nie mogę znaleźć pasującego do galanta z góry dzięki
Marcino - 03-12-2017, 23:02
Ja kupowałem lokalnie. Możesz zobaczyć u sobie hurtownie prema. Jak nie to dzwon do Japaneze Marek Malik i on da ci łożyska jakie trzeba z pamięci.
Wałek Sprzęgłowy B25-139 C3 NSK
SNR 6306 tył walka z rowkiem pod pierścień tylko ze otwarte bo ori jest zamknięte
Zdawczy wałek jedno Koyo 70591 wałeczkowe i NTN 6206 wziąłem te otwarte z poliamidowym koszykiem
Na mech różnicowy oryginał Koyo LM501349 + bieżnia 57428 dwie sztuki. Skrzynia F5M422 do V6
Do tego uszczelniacz walka sprzeglowego 25x35x6 najlepiej kierunkowy ja mam Corteco. I dwa uszcxelniacze polosi.
Zależnie od stanu skrzyni jeszcze podkładka trzymająca łożysko z przodu.
milo - 04-12-2017, 15:40
Dunios napisał/a: | Te 250 zł za wszystkie 5 czy za sam 1 bieg ? |
Cena za jeden synchronizator a jest ich 6 a nie 5 ale nie wszystkie są w takiej samej cenie
Marcino napisał/a: | SNR 6306 tył walka z rowkiem pod pierścień tylko ze otwarte bo ori jest zamknięte |
Tylne łozyska najmniej padają tylko po co te osłony , w wałakch jest wydrązony otwór do smarowania łozysk igiełkowych kół zebatych
Marcino - 04-12-2017, 18:40
Tak jak Milo napisał. Tylne łożyska ladnie się kręciły z oporem ale
Gładko. Wał jest drążony mimo ze nie ma pompy olejowe do smarowania. Napływa kieszenią.
Chciałem zaznaczyć ze różne skrzynki maja różne synchro. Zobaczcie w manual są wyszczególnione z synchro jedno dwu i Trzy stożkowe zależnie od modelu. Przypuszczam ze polift ma 3 stożki na jedynce. Nie chciało mi się tego do końca rozgryzac moja ma dwustozkowy.
milo - 04-12-2017, 20:06
Marcino napisał/a: | Chciałem zaznaczyć ze różne skrzynki maja różne synchro |
W Galancie synchronizatory sa takie same nie zaleznie od wersji silnikowych wszystkie synchronizatory 1,3,4,5, wsteczny sa pojedyńcze jedynie 2 bieg synchronizator składa sie z trzech częsci dotyczy skrzyń F5M422... F5M421... w tej skrzyni nie ma synchronizatora wstecznego i jest inny układ kół zebatych
Marcino napisał/a: | Zobaczcie w manual są wyszczególnione z synchro jedno dwu i Trzy stożkowe zależnie od modelu. |
W skrzni F5M422R5A3 od Space Wagona i W5M422...
Marcino napisał/a: | Przypuszczam ze polift ma 3 stożki na jedynce |
Na pewno nie.... tylko i jedynie 2- bieg jest z trzech częsci pozostałe są jednoczęsciowe
Marcino napisał/a: | Nie chciało mi się tego do końca rozgryzac moja ma dwustozkowy |
Masz pojedyńczy synchronizator pierwszego biegu z stożkiem drugi stożek jest razem z kołem zębatym i tak współpracują
Marcino - 06-12-2017, 01:00
DObra torchę pomieszałem, ale w manualu pisze wszytko w General Information. Nie będe tu kopiował każdy może spojrzeć. W każdym razie
F5M41 miała dwa typy pojedyncze na 2nd gear str 22B-0-3 oraz podwójny na 2ke- str 22B-0-4
F5M42 - miała pojedynczy na 1ke i podwójny na 2ke - str 22B-0-5
F5M42 - występowała rownież z podwójnym na 1ke i 2kę jak również podwójny na 1ke i potrójny na 2ke. str 22B-0-6
Widać kitajce wiedzieli ze dwójka siada i ciężko się wrzuca wiec dokładali pierscieni aby poprawić komfort oraz durability.
Robimy tak w brazylijskich konstrukcjach u nas w lekko obciązanych skrzyniach.
milo - 06-12-2017, 15:26
Marcino skrzynie w manualu sa od colta space wagon ,naped 4x4 są róznej konstrukcji nie bez powodu sugeruje sie numerem skrzyni
Starsze skrzynie przed 95 r były bardziej skomplikowane w stosunku do skrzyń z EA...i były wytrzymalsze
Marcino - 06-12-2017, 17:42
No właśnie Księgowi się wzięli za samochody
Krzyzak - 07-12-2017, 08:36
Cytat: | Starsze skrzynie przed 95 r były bardziej skomplikowane w stosunku do skrzyń z EA | na pewno miały 1 wałek więcej i inaczej podłączony wybierak
więcej też było łożysk stożkowych
no i nie miały synchro wstecznego
ale czy coś więcej?
milo - 07-12-2017, 15:18
Krzyzak napisał/a: | więcej też było łożysk stożkowych |
Zalezy jeszcze jaka skrzynia łozyska kulkowe tylko na wałku sprzęgłowym i na mechanizmie róznicowym itp było troche tego mixu
Krzyzak napisał/a: | ale czy coś więcej? |
Smarowanie była specjalna rynienka z tworzywa którą płynął olej w odpowiednie miejsce
Blizniacze skrzynie nawet mozna powiedzieć zamienne były w Hyundaiu lata 90 ,nawet te nowsze np z silnikiem 2.0 crdi około 05 r mozliwe do spasowania 6- biegów wałek sprzęgłowy wieloklin taki sam
Krzyzak - 07-12-2017, 20:36
milo napisał/a: | Smarowanie była specjalna rynienka z tworzywa którą płynął olej w odpowiednie miejsce | to fakt - do 5 biegu była specjalna rynienka, ale miała też dziurki po drodze
|
|
|