To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej

pogan04 - 17-04-2014, 00:33

Zrobiłem kilka prób, i jest problem z tym umieszczeniem hella leddayflex aby świeciły prosto w OII
ale sie nie poddaję
mam już pomysła i musze go wcielić w życie :idea:

paweldm - 18-04-2014, 21:45

Ja swoje już zamontowałem. Zajęło mi to dwa wieczory po ok 3 godziny. Z efektu jestem zadowolony. Wyłączone światła są mało widoczne, nie zmieniają wyglądu auta, a gdy świecą widać tylko ich światło.
mitsu00 - 19-04-2014, 20:57

paweldm napisał/a:
Ja swoje już zamontowałem. Zajęło mi to dwa wieczory po ok 3 godziny. Z efektu jestem zadowolony. Wyłączone światła są mało widoczne, nie zmieniają wyglądu auta, a gdy świecą widać tylko ich światło.

Wrzuc foty przed i po zalaczeniu LED:ow.

paweldm - 21-04-2014, 13:55

Tak to wygląda:

Najtrudniej było podłączyć się pod przewód do postojówki. Jest bardzo ciasno a dodatkowo przewód jest bardzo krótki. W pewnym momencie zacząłem demontować lampę, ale to chyba wymaga demontażu całego zderzaka więc się rozmyśliłem. Podłączyłem się pod zielony przewód przed wtyczką znajdująca się pod lampą.

mitsu00 - 21-04-2014, 17:28

paweldm napisał/a:
Tak to wygląda:

Najtrudniej było podłączyć się pod przewód do postojówki. Jest bardzo ciasno a dodatkowo przewód jest bardzo krótki. W pewnym momencie zacząłem demontować lampę, ale to chyba wymaga demontażu całego zderzaka więc się rozmyśliłem. Podłączyłem się pod zielony przewód przed wtyczką znajdująca się pod lampą.

Mocno one swieca i widac je dobrze z daleka? Pytam bo malutkie te lamy sa troche. Co do wpiecia sie w kabelek od postojowek to sam tez sie troche pocilem jak swoje montowalem. Ale dalo rade.

paweldm - 21-04-2014, 18:35

Świecą porządnie, to nie jest chińszczyzna. Kupiłem je bo wcześniej zamontowałem takie w berlingo, gdzie działają już 2 lata.
mitsu00 - 21-04-2014, 19:53

paweldm napisał/a:
Świecą porządnie, to nie jest chińszczyzna. Kupiłem je bo wcześniej zamontowałem takie w berlingo, gdzie działają już 2 lata.

Z tego co widze to jest to chyba podroba PHILIPSA:
http://www.philips.pl/con...rlcategory.html

Ja u siebie mialem zamontowana wersje z 5 diodami

paweldm - 21-04-2014, 21:42

Philips jest właścicielem Narvy.
seweryn1979 - 12-09-2014, 14:18
Temat postu: Led pomocy
Witajcie

jestem nowym użytkownikiem forum

błagam napiszcie kompedium jak prawidłowo podłączyć te światła do jazdy dziennej , sam juz walczę z tematem 2 tygodnie, serwis wykasował mnie 300 zł za przeprogramowanie kompa i stwierdzili że się nie da....
Zamontowałem światła philips daylight 9, w tej chwili świecą się tylko po wyłączeniu silnika jakieś 10 sekund potem gasną, to samo dzieje się po jego wyłączeniu z tego co wyczytałem to mam włączony moduł skandynawski czyli światła drogowe świecą w pozycji off non stop ( deska rozdzielcza nie podświetlona ) dopiero włączenie przełącznika na On podświetla deskę.
Stawiam dobrą Whiskey temu ( bo angażuje swój prywatny czas )kto odpisze mi dokładnie jak poinstruować serwis , co mają wyłączyć w ustawieniach samochodu i jak ma być prawidłowo podłączenie ledów ( widziałem 2 kabelki podłączone do + i - aku ).
Jeżeli tego nigdzie nie napisałem to mam Outlandera z 2007 roku, II gen, 2.0 Di-D
Jestem z Bydgoszczy

rezon - 12-09-2014, 17:32

wyłączyć tryb skandynawski i tyle. Masz mieć włączone światła samochodu tylko w pozycji ON. O ile się orientuję światła dzienne Philipsa mają automat włączający się po uruchomieniu silnika, włączenie świateł pozycyjnych wyłącza światła dzienne. Dzienne powinny mieć 3 kabelki - +/- oraz dodatkowo do świateł pozycyjnych. Jeśli nie mają trzeciego to trzeba dołożyć przekaźnik 12V sterujący pracą świateł dziennych.
toppk - 12-09-2014, 18:04

Witam serdecznie mitsumaniaków!

Co do sprawy świateł dziennych, to mam pytanie, czy nie dałoby się podłączyć fabrycznych halogenów, jako świateł do jazdy dziennej, a na nie nakleić półprzeźroczystą folię, która rozpraszałaby snop światła?
Czytałem kiedyś (chyba na forum Skody) o takim rozwiązaniu. Wadą takiego rozwiązania jest oczywiście głównie to, że to niezgodne z przepisami.
Ale takie rozwiązanie ma też swoje zalety, jak minimalizacja kosztów, możliwość odklejenia folii w razie potrzeby (np. wypadu w mgliste tereny, czy też zwykłej kontroli technicznej, tudzież policyjnej), no i przede wszystkim takie rozwiązanie nie oślepia innych użytkowników ruchu.
Co o tym sądzicie? I jak to wygląda z technicznej strony w Outlanderach II?

-

emil_d - 12-09-2014, 20:44

toppk napisał/a:
Witam serdecznie mitsumaniaków!

Co do sprawy świateł dziennych, to mam pytanie, czy nie dałoby się podłączyć fabrycznych halogenów, jako świateł do jazdy dziennej, a na nie nakleić półprzeźroczystą folię, która rozpraszałaby snop światła?
Czytałem kiedyś (chyba na forum Skody) o takim rozwiązaniu. Wadą takiego rozwiązania jest oczywiście głównie to, że to niezgodne z przepisami.
Ale takie rozwiązanie ma też swoje zalety, jak minimalizacja kosztów, możliwość odklejenia folii w razie potrzeby (np. wypadu w mgliste tereny, czy też zwykłej kontroli technicznej, tudzież policyjnej), no i przede wszystkim takie rozwiązanie nie oślepia innych użytkowników ruchu.
Co o tym sądzicie? I jak to wygląda z technicznej strony w Outlanderach II?

-

Ja kupiłem na alledrogo ledy, które wkręciłem w miejsce halogenów i podłączyłem. Fajnie działają :)

rezon - 12-09-2014, 21:09

toppk napisał/a:
Wadą takiego rozwiązania jest oczywiście głównie to, że to niezgodne z przepisami.
to zasadnicza wada takiego rozwiązania. Jak chcesz kombinować to możesz ze światłami długimi świecącymi na 50% - niektóre marki tak mają ori. W Outku halogenów używałem przez 4 lata 2 razy, w Superbie przez 2 lata ani razu, więc
emil_d napisał/a:
Ja kupiłem na alledrogo ledy, które wkręciłem w miejsce halogenów i podłączyłem. Fajnie działają
wydaje się znacznie ciekawszym rozwiązaniem
toppk - 13-09-2014, 08:02

emil_d napisał/a:

Ja kupiłem na alledrogo ledy, które wkręciłem w miejsce halogenów i podłączyłem. Fajnie działają :)

A mógłbyś zarzucić link, które to ledy, bo tam jest parę rodzajów?
Rozumiem, że świecą z pozycyjnymi?
Mają one jakąś homologację?

emil_d - 13-09-2014, 19:02

toppk napisał/a:
emil_d napisał/a:

A mógłbyś zarzucić link, które to ledy, bo tam jest parę rodzajów?
Rozumiem, że świecą z pozycyjnymi?
Mają one jakąś homologację?

Np. takie: http://allegro.pl/swiatla...4534726655.html

Nie pamiętam jakie dokładnie kupiłem - ale wyglądają podobnie. Podłączasz do zasilania (ja podciągnąłem do skrzynki) i do plusa w pozycyjnych. Jak zapalą się pozycje - gasną dzienne. Ja u siebie ustawiłem światła na auto i działa jak ta lala :)