Nasze Miśki - My Blu Gal by M6riano
Hugo - 22-02-2012, 22:44
Fajne, fajne. Do tego konsola a'la aluminium z poliftowego SE i gra muzyka.
m6riano - 22-02-2012, 22:45
Rozumiem że ten bezpiecznik jest od podświetlania zegarów:
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
ten jak i inne są sprawne..
m6riano - 22-02-2012, 22:46
Hugo napisał/a: | Fajne, fajne. Do tego konsola a'la aluminium z poliftowego SE i gra muzyka. |
Udało mi sie ując przebieg...nie chodziło mi o same zegary..chcesz możemy sie zamienić na tą srebrną obwolute...;-)
Hugo - 22-02-2012, 23:20
m6riano napisał/a: | Udało mi sie ując przebieg...nie chodziło mi o same zegary.. | Aha m6riano napisał/a: | chcesz możemy sie zamienić na tą srebrną obwolute...;-) | Mi już nie przypasi. Od niedawna mam HC.
m6riano - 22-02-2012, 23:37
ps. mierzyłem multimetrem ten potencjometr..i w zasadzie na każdym zakresie..(od200 omów do 2mega) na każdym z pinów pokazywał brak przejścia.,.czyli prawdopodobnie uszkodzony reostat..ale jeszcze sprawdze napięcie na kostce do niego
ps. które piny(są3) trzeba by zewrzeć żeby w razie czego zaświeciły zegary?
przypuszczam że środkowy z którymś..
m6riano - 23-02-2012, 00:20
Zmierzyłem napięcie na tej kostce dochodzącej do potencjometra i przy odpalonym silniku jest coś tam poniżej 12V między bodajże środkowym a zewnętrznym pinem.
takie samo napięcia pojawiło sie na wtyczce od oświetlenia podłokietnika.
Czyli winowajcą jest potencjometr....;-)
m6riano - 23-02-2012, 00:42
robertdg napisał/a: | Rheostat 54.pdf 52str |
Możesz troszke jaśniej..gdzie tego szukać..bo jakieś tam manuale pościągałem..ale to chyba nie te...nie ma takiej strony.
KaWu napisał/a: |
robertdg, pracujesz w bibliotece |
to jest "Człowiek-biblioteka";-)
robertdg - 23-02-2012, 08:18
Twoja kostka rheostatu wygląda tak:
_[ ]_
1 2 3
Ten nawias u góry to zaczep blokujący
na pin pierwszy podajesz minus z aku, na pin 3 podajesz plus z aku, bierzesz w łapke żarówke 40W i jeden jej koniec podłaczasz do plusa z aku a drugi jej koniec wpinasz pod pin numer 2, bawiąc się rheostatem zarówka powinna się rozjaśniać i przygasać.
Analogicznie możesz to sprawdzić w sieci multimetrem, złacze COM do pinu numer 2, złacze V/A do pinu numer 3, obserwujesz zmiany i wartości napięcia
P.S. Tu masz manual http://www.e-elektron.pl/.../Galant9701.htm
P.S. 2 W ciągu dnia nie zawsze mogę odebrać telefon
Anonymous - 23-02-2012, 10:15
Cytat: | Twoja kostka rheostatu wygląda tak:
_[ ]_
1 2 3
|
na pierwszy rzut oka pomyślałem sobie: od kiedry Robert zajmuje się odczytywanie wróżb z jakiś kostek ?
m6riano - 23-02-2012, 20:14
Zachciało mi sie nowy(niebieski-a jakże) wyświetlacz graficzny do terminala:
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
m6riano - 24-02-2012, 07:58
tomrom napisał/a: | Sprawdź czy przypadkiem nie masz jednej postojówki z przodu (jak dobrze pamiętam lewej).
Jeśli nie to na pewno jest to bezpiecznik. Sprawdź wtedy bezpieczniki od świateł (chyba pozycyjnych). Kiedyś tak miałem |
rzeczywiście bezpiecznik od którejś pozycji był spalony...ale czy to jest bezpośrednią przyczyną..?
sprawdze jak podepne sprawny potencjometr...
m6riano - 24-02-2012, 18:25
Dziś w nocy zaobserwowałem dziwne zgrzytanie/chrobotanie/szuranie-nie mam pojęcia jak to nazwać przy delikatnym/wolnym kręceniu fajerą przy bardzo wolnej jeździe...na początku myślałem że to może jakieś sworznie/wahacze ale to sie dzieje tylko podczas wolnej jeździe na równym asfalcie kiedy lekko kręce prawo/lewo..
czyżby do przesmarowania krzyżak przy podłodze?
Mare - 24-02-2012, 18:32
Czy ja dobrze widzę temp oleju ponad normę? ;>
m6riano - 24-02-2012, 18:41
A gdzie ty chłopaku masz wskaźnik temperatury oleju w galu..bo w moim na pewno nie ma...;-)
Mare - 24-02-2012, 18:56
fakt... mój błąd.... temp silnika/płynu chłodniczego :) jak zwał tak zwał ;p
|
|
|