Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
ptaku94 - 22-03-2022, 17:12
nemmooo napisał/a: | Z tego co wiem jak najbardziej możliwe. Rozmawiałem z tym serwisem, teraz mają przestój ze względu na sytuację na Ukrainie ale jak się uspokoi mają znów robić upgrady. |
Który serwis zajmuje się takimi rzeczami? I jak to wygląd cenowo? Pytam z czystej ciekawości
No i przede wszystkim gdzie jest haczyk- bo to brzmi za pięknie
nemmooo - 22-03-2022, 22:42
Ile kosztuje cenowo to nie wiem, bo na razie okazało się, że moja bateria wymagała wymiany tylko jednej celi. Sądzę, że tanio nie jest.
Nie wiem czy można oficjalnie pisać nazwę serwisu, jak coś to napisz priv.
Rander - 22-03-2022, 23:14
nemmooo napisał/a: | Ile kosztuje cenowo to nie wiem, bo na razie okazało się, że moja bateria wymagała wymiany tylko jednej celi. Sądzę, że tanio nie jest.
Nie wiem czy można oficjalnie pisać nazwę serwisu, jak coś to napisz priv. |
Po to jest to forum, aby dzielić się wiedzą, w tym informacjami o serwisach.
Napisz, gdzie można zrobić wymianę akumulatorów.
nemmooo - 23-03-2022, 07:05
Ja robiłem w V-tech w Krakowie na Bieżanowskiej. Spytałem o upgrade i odpowiedziano mi że były robione ale teraz jest przestój. Ceny dokładnej nie wiem.
Marcino - 23-03-2022, 08:42
ptaku94 napisał/a: | na którym facet (z Polski) zwiększa pojemność baterii do 19,5 KW a to już znaczny upgrade |
Pytanie ile te chinskie moduły beda chodzić i w jakiej kondycji.
mohinder - 06-04-2022, 10:28
Witam
Mam juz ponad miesiąc jazdy PHEV-em i jestem bardzo z niego zadowolony. Nakręciłem 1800km i na temat spalania powiem, że nie da się prosto powiedzieć ile spala benzyny. Ja na tym dystansie nie spaliłem jeszcze jednego zbiornika. Więcej jak połowa ładowań baterii w moim przypadku jest darmowa bo mamy dostepne stacje ładowania w pracy. Poprzednie auto to było Suzuki Grand Vitara II i pod względem kosztów Mitsubishi jest taniutki w jeżdzeniu i opłatach.
Czytałem wątki i wpisy ludzi którzy narzekają na PHEV-a ale myslę, że większość narzekań bierze się z tego, że tak na prawdę nie wiedzą jak kożystać z tego typu samochodu.
Wiadomo, że chciałoby się aby jeszcze mniej palił, żeby na baterii jeździł dużo więcej, żeby był jeszcze bardziej komfortowy. Ale jak się świadomie kupuje to sądzę, że każdy powinien być zadowolony.
Moja wersja to GX4Hs i aktywny tempomat jest rewelacyjny.
Marcino - 07-04-2022, 08:10
mohinder napisał/a: | Nakręciłem 1800km i na temat spalania powiem, że nie da się prosto powiedzieć ile spala benzyny. |
A masz jakis zrzut z aplikacji w telefonie dotyczacy jazdy - tzn np ile energi/kWh podczas ładowania było w tym czasie?
bimki - 07-04-2022, 08:33
Hej,
czy ktoś z Was porównywał Outlandera z RAV4 Plugin?
Toyota kosztuje praktycznie 2x więcej - ciekawy jestem Waszych opinii z czego w outlanderze nie jesteście zadowoleni.
Ja nie zmieniam aut często, chciałem się zwiazać na 5-7 lat.
Z tego co czytam, to największą wadą z mojego punktu widzienia jest to spalanie na trasie - z drugiej strony na dłuższą trasę (300km) jadę średnio raz na miesiąc, a pozostałe dni mieszcze się w 50km, a częsciej nawet w 30km.
Mam fotowoltaikę, dołożyłem paneli już pod phev, więc prąd jest.
Obecnie jeżdżę Priusem Phev, ale tam prądu starcza na 12-13km, a i tak na zbiorniku robię ponad 1200km - około 35% obecnie to tryb EV.
Czy jest coś jeszcze prócz tego częstszego tankowania, czego możnaby żałować?
pozdr
mohinder - 07-04-2022, 10:13
Marcino napisał/a: | mohinder napisał/a: | Nakręciłem 1800km i na temat spalania powiem, że nie da się prosto powiedzieć ile spala benzyny. |
A masz jakis zrzut z aplikacji w telefonie dotyczacy jazdy - tzn np ile energi/kWh podczas ładowania było w tym czasie? |
Jakieś mam raporty z Watchdoga ale nie mam dużo i to nie jest to co chciałbyś widzieć bo zaraportowane jest tylko 873 km w sumie.
Powiem tak, że od zakupu auta wlałem około 47 litrów beznyny i teraz mam jeszcze 38% w baku.
Baterie ładowałem w domu i wyszło około 25 euro za prąd płatny a reszta to darmowy w pracy.
Czyli na przejechanie tego dystansu zapłaciłem około 110 euro. Przy poprzednim aucie Suzuki Grand Vitara II 2.0 benzyna za ten sam dystans musiałbym zapłacić około 325 euro.
Nie mówiąc już o dodatkowych opłatach które tutaj dla Suzuki były sporo wyższe. Podatek drogowy roczny był 710 euro a na Miśka jest 170 euro. Ubezpieczenie na Miśka jest również niższe ale jeszcze nie wiem ile dokładnie.
Jestem bardzo zadowolony.
Dodam jeszcze że w trasie, a miałem ich dwie w tym miesiącu spalanie benzyny pokazywał w okolicy 5,4l/100km.
nemmooo - 07-04-2022, 11:17
bimki napisał/a: | Hej,
czy ktoś z Was porównywał Outlandera z RAV4 Plugin?
Toyota kosztuje praktycznie 2x więcej - ciekawy jestem Waszych opinii z czego w outlanderze nie jesteście zadowoleni.
Ja nie zmieniam aut często, chciałem się zwiazać na 5-7 lat.
Z tego co czytam, to największą wadą z mojego punktu widzienia jest to spalanie na trasie - z drugiej strony na dłuższą trasę (300km) jadę średnio raz na miesiąc, a pozostałe dni mieszcze się w 50km, a częsciej nawet w 30km.
Mam fotowoltaikę, dołożyłem paneli już pod phev, więc prąd jest.
Obecnie jeżdżę Priusem Phev, ale tam prądu starcza na 12-13km, a i tak na zbiorniku robię ponad 1200km - około 35% obecnie to tryb EV.
Czy jest coś jeszcze prócz tego częstszego tankowania, czego możnaby żałować?
pozdr |
Na YT sporo porównań RAV4 Plugin i Miśka dla modeli po 2018 roku. Oba zapewne mają swoje plusy i minusy:)
To może ja podzielę się swoimi statystykami: przejechane 1782km, zużycie średnie paliwa 3.72l/100km, energii elektrycznej 9.43kWh/100 km. Wyniki z dokładnego excela.
Z watchdog phev mam na razie 853/1499km w trybie elektrycznym zużycie prądu 13.8/100 paliwo 2.3L/100. Watchdog nie zawsze był uruchomiony, szczególnie na początku zwracałem na to uwagi.
bimki - 07-04-2022, 23:43
Ok, poszukam, chociąz sporo tego już widziałem na YT
Pytanie - co Waszym zdaniem warto mieć z wyposażenia dla rocznika 2019?
Marcino - 08-04-2022, 08:08
bimki napisał/a: | Pytanie - co Waszym zdaniem warto mieć z wyposażenia dla rocznika 2019? |
KLimatyzacja i tempomat. Reszta to bajery
Krzyzak - 08-04-2022, 11:04
Mi generalnie podoba się kwestia radaru podczerwieni - kilkanaście lat temu pierwszy raz jechałem mercedesem z czymś takim - świetna sprawa, w nocy "widać" w podczerwieni drogę na odległość 2-3x większą niż zasięg świateł. A im człowiek starszy, tym percepcja nocą gorsza.
Ten system dodatkowo ostrzegał o poruszających się obiektach (np. sarna czy człowiek na poboczu) oraz rozpoznawał znaki drogowe. Ale nie wiem czy asx to oferuje...
Dodatkowo jak dzieci, to warto mieć relingi aby trumną powiększyć bagażnik a także mieć jakiś monitor z USB czy DVD podwieszany w podsufitce.
mohinder - 31-05-2022, 14:37
stefunk napisał/a: | ASO chciało 300 pln za odzyskanie hasła wifi, więc zacząłem grzebać w internecie, jak to zrobić na własną rękę ... i się udało. Wszystko darmową alternatywą dla etacsdecoder
Kupujemy na allegro za 80pln kabel mini vci j2534 (~83pln)
Ściągamy darmową aplikację MMCodingWriter https://forum.kolyandex.su/viewtopic.php?f=15&t=3&fbclid=IwAR39PG3ALnfz4soien37ZMSanoXR3-3KY7S4ZGv5pMGlda1KaJev0GXCYzM
Ustawiamy w zakładce settings połączenie na j2534
Klikamy connect
Wchodzimy w zakładką others i przy phev wifi klikamy read
Bonus - domykanie dachu kluczykiem:
Zakładka ETACS
Klikamy editor, zmieniamy P/R Type na SC1 oraz P/W Type na P1
Klikamy Apply
Klikamy Write variant
Program pozwala na dużo więcej, dajcie znać jak znajdziecie inne ciekawe opcje
http://mmc-manuals.ru/Mit...%86%D0%B8%D0%B8 - manuale jak zrobić więcej, u mnie działa tylko na IE, wszystko jest po rosyjsku, ale google translate świetnie sobie radzi |
Witam
Udało mi się połączyć ale nie umiem znaleźć jednego z tych parametrów.
Chodzi o P/R Type.
P/W Type znalazłem i szukałem tego P/R w okolicy jak i na całej liście i nie znalazłem.
Czy ktoś wie gdzie tego szukać?
I przy okazji mam pytanie. Na tej liście jest pozycja TPMS i można to wyłączyć lub włączyć. Przed próbą wyłączania chiałem zapytać, może ktoś ma to juz obeznane. Rozumiem, że zmiana jakiej sie dokona jest stała, nie tymczasowa ale pytanie jest czy to jest wyłaczenie całkowite, że układ nie bedzie działał czy tylko nie bedą brane pod uwagę jego pomiary i nie będzie błędu w razie zmiany ciśnienia lub zmiany koła?[/list]
[ Dodano: 15-06-2022, 19:20 ]
Zrobiłem krótki filmik z przeprowadzonej procedury DBCAM. Nie jest on może górnych lotów ale coś tam pokazuje dla zainteresowanych.
https://youtu.be/nuH6ct2zdH4
Michauek22 - 15-08-2022, 15:05
mohinder napisał/a: | aktywny tempomat jest rewelacyjny. |
a potrafi płynnie wyhamować do 0, czy ma funkcję Stop&Go czyli jazdy w korku?
|
|
|