Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
sveno - 03-02-2015, 11:40
Tovija napisał/a: | nie może z przełącznikiem "na zero" | tu jest pies pogrzebany, bo wystarczy 50-100kg w bagażniku lub 2 osoby na tylnym siedzeniu i już powinieneś ten przełącznik dać na 1 lub 2. 95% kierowców tego nie robi, bo nie pamięta o tym lub nikt nigdy im o tym nie powiedział. Tak to jest jak na elce troszczą się bardziej o to, kiedy powinieneś zmienić bieg i gdzie się dolewa płynu do spryskiwaczy.
Tovija - 03-02-2015, 12:08
Nie no zgadzam się i wiem, że tak należy robić. Nie mniej auta innych producentów nie walą po gałach czy dociążone, czy nie dociążone, a ich kierowcy też nie pamiętają o zmienianiu wysokości świateł. W sumie jak tak teraz o tym myślę, to może tak być, że vagowskie wynalazki mogą mieć fabrycznie światła w pozycji zero podciągnięte do maksimum w górę i potem wystarczy jakieś mniejsze obciążenie i już zaczynają oślepiać, gdy inni producenci biorą już pod uwagę "czynnik ludzki" i fabrycznie zostawiają pewną rezerwę w wysokości lamp "0".
Batmanikus - 03-02-2015, 12:14
Bo ktoś przyklepał, żeby nowe samochody mogły mieś światła na wysokości oczu. Który z trochę starszych samochodów tak miał? Dzisiaj prawie każdy pseudo suv ma tak wysoko reflektory, że wystarczy minimalne zaniedbanie i walą jak długimi.
Jaro1974 - 03-02-2015, 17:30
Ale jeśli są dobrze ustawione to i jak są na wysokości oczu to i tak nie oślepiają. Ja myślę że jedną z przyczyn może być to że wiele aut jeździ mając w miejscu oryginalnych reflektorów kiepskiej jakości zamienniki i to może skutkować oślepianiem. Do tego dochodzi złe ustawienie i efekt finalny wiadomy.
Lucas123w - 07-02-2015, 13:05
Jaro1974 napisał/a: | Ja myślę że jedną z przyczyn może być to że wiele aut jeździ mając w miejscu oryginalnych reflektorów kiepskiej jakości zamienniki i to może skutkować oślepianiem. |
Do tego dochodzi jeszcze fakt że ludzie wymieniają cały reflektor po stłuczce i nie regulują nic, światła świecą wszędzie tam gdzie nie mają.
Teraz pokaz umiejętności pieszego z czwartku, powrót do domu i akcja nieśmiertelny pieszy
Link
Tomek - 11-02-2015, 20:52
Witam
pomóżcie rozwiązać zagadkę pt. "jaki przepis złamał kierujący pojazdem" (chodzi o pojazd z którego pochodzi nagranie)
MichciuGT - 11-02-2015, 21:11
Tomek czyżby chodziło o wyprzedzanie na przejściu dla pieszych?
Tomek - 11-02-2015, 21:15
MichciuGT napisał/a: | Tomek czyżby chodziło o wyprzedzanie na przejściu dla pieszych? |
teraz widzę, że nie wkleiłem linku do filmu, więc nie wiem po czym zgadujesz
oto link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=SOxO8YAT_xc
Lucas123w - 11-02-2015, 21:16
Tomek napisał/a: | teraz widzę, że nie wkleiłem linku do filmu, więc nie wiem po czym zgadujesz |
Po moim nagraniu z posta wyżej.
i9i - 11-02-2015, 21:50
Tomek napisał/a: | jaki przepis złamał kierujący pojazdem |
Wyprzedzanie pojazdu (o zgrozo oznakowanego) na przejściu dla pieszych. W piracie nawet było kilkukrotnie, więc się doedukowałem i wyprzedzać na pasach oraz skrzyżowaniu można ale tylko na sterowanym.
MichciuGT - 11-02-2015, 22:13
ups, przepraszam, pomyślałem tak jak Lucas123w napisał, niby wiedziałem że nie można wyprzedać na przejściu, ale nie wiedziałem że na przejściu sterowanym można
w takim razie, czyżby chodziło o nie przepuszczenie pieszego który stał przy przejściu?
choć filmik akurat się urywa... może chodziło o prędkość?
i9i - 11-02-2015, 22:26
MichciuGT napisał/a: | w takim razie, czyżby chodziło o nie przepuszczenie pieszego który stał przy przejściu?
choć filmik akurat się urywa... może chodziło o prędkość? |
To przejście nie jest sterowane (brak sygnalizacji świetlnej). Może być i 8 pasów, a jak jest zebra to nie wolno i kropka.
krzychu - 12-02-2015, 07:03
Tomek napisał/a: | "jaki przepis złamał kierujący pojazdem" |
Nie do końca mogę złapać perspektywę, ale policja chyba była wyprzedzona tuż przed przejściem (co też jest chyba karane) ale nie o tym.
Ciekawi mnie od dawna co w takiej sytuacji należy zrobić? Przed przejściem ostro po hamulcach tak aby wstrzelić się w prędkość radiowozu? Z jaką tolerancją? 1 może 5km/h? A za pasami dać ognia? Chętnie bym posłuchał tego policjanta jak chce na te pytania odpowiedzieć? Bo sam nieraz już byłem w podobnej sytuacji...
Moim zdaniem jednoznaczne jest wtedy jak to droga 2 kierunkowa po jednym pasie... Można jednoznacznie stwierdzić wyprzedzałeś. A tutaj policja jedzie 50km/h motor jedzie 60km/h i co w który momencie kończy się manewr? Jak tył motoru będzie przed pojazdem? Na ile przed przejściem musi zajść taka sytuacja aby uznać, że nie było to "bezpośrednio przed"? A co jak pojazd na prawym pasie nagle zwolni i wypuści nas na minę? Może lepiej od razu zapuścić kotwicę (but w hamulec) aby czasem przez cwaniaka na prawym nie dostać mandatu? Paranoja jakaś!!!! Chętnie bym nie przyjął mandatu i poprosił o odpowiedź sąd.
mkm - 12-02-2015, 14:32
Na sekundę zmieniając temat: infrastruktura drogowa poprawiająca bezpieczeństwo
Brawa dla "gieniuszu" tego który to zaprojektował i wdrożył, jak nie zostawisz tyłu lub nie wysuniesz przodu to widzisz tylko tablice... a jak wysuniesz... bardzo bezpieczne
Tomek - 12-02-2015, 14:51
mkm napisał/a: | Na sekundę zmieniając temat: infrastruktura drogowa poprawiająca bezpieczeństwo
Brawa dla "gieniuszu" tego który to zaprojektował i wdrożył, jak nie zostawisz tyłu lub nie wysuniesz przodu to widzisz tylko tablice... a jak wysuniesz... bardzo bezpieczne |
a co powiesz na 2 metrowe tablice wskazujące kierunek jazdy na rondzie (tzn. wskazujące którędy na Warszawę, itp)
ustawione akurat tak, że jak wjeżdżasz na rondo to akurat masz tablice po lewej stronie, czyli nie widzisz co się na rondzie dzieje
a jaki jest sens informowania o tym samym przed rondem i na rondzie??
to co, już kierowca zapomni bo przejechał 50 metrów?
tak jeżdżę po tych drogach i usunąłbym 70% znaków i z 95% bilboardów i reklam
na co komu informacja, że za 300-500-2000 metrów będzie stacja benzynowa??
jak wielki napis ORLEN widać z dużo większej odległości
a już w ogóle nie rozumiem znaku A6, po co to komu??
jadę sobie i co 5-7 ulica to znak A6b, A6c, A6d, A6e
to się pytam, skoro to takie konieczne to czemu nie ustawić przed każdą boczną drogą na wsi ? no czemu?
a po co na obszarze zabudowanym wprowadzać podniesienie prędkości do 70kmh, żeby za 200 metrów odwołać? - a po to, żeby postawić 2 nowe znaki
|
|
|